Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΡΙΠΕΝΤΡΟΠ - ΜΟΛΟΤΟΦ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ...  Στις 23 Αυγούστ...


ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ... 

Στις 23 Αυγούστου 1939, οπότε και υπογράφεται το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη επίθεσης (ή πιο γνωστό ως «Σύμφωνο Ρίπεντροπ-Μολότοφ»). Ο Στάλιν, που μέχρι τότε «ερωτοτροπούσε» και με τις δυτικές χώρες για την δημιουργία συμμαχίας απέναντι στον Άξονα, ήδη από τον Απρίλιο του 1939, έπαιρνε την πρωτοβουλία προσέγγισης με τη ναζιστική Γερμανία, που τελικά κατέληξε σε «γάμο», αφήνοντας εμβρόντητους όχι μόνο τους επίδοξους «μνηστήρες», αλλά κι ολόκληρο τον κόσμο. Τα κομμουνιστικά κόμματα βρέθηκαν σε σύγχυση. Το σύμφωνο αυτό, όχι μόνο έλυνε τα χέρια του Χίτλερ για να πραγματοποιήσει απερίσπαστος τον ολοκληρωτικό πόλεμο που σχεδίαζε, αλλά βάσει κι ενός μυστικού πρωτοκόλλου, προέβλεπε την διανομή ανεξαρτήτων κρατών μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης. Επιπλέον, η Σοβιετική Ένωση αναλάμβανε την τροφοδοσία των Γερμανών με βιομηχανικές πρώτες ύλες και αγροτικά προϊόντα. Έτσι, με την υπογραφή του συμφώνου αυτού, ουσιαστικά ολοκληρώνονταν το τρίγωνο Κομμουνισμού-Φασισμού-Ναζισμού, καθώς η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση είχε υπογράψει πριν λίγα χρόνια σύμφωνο μη επίθεσης και συνεργασίας και με τη φασιστική Ιταλία (2 Σεπτεμβρίου 1933), η οποία με τη σειρά της είχε υπογράψει με τη ναζιστική Γερμανία το λεγόμενο «Χαλύβδινο Σύμφωνο» ( 22 Μαΐου 1939). Αξίζει, ίσως, να αναφερθεί, πως η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα τη Σοβιετική Ένωση, αποστέλλοντας και πρεσβευτή σ' αυτή, ήταν η φασιστική Ιταλία (7 Φεβρουαρίου 1924).

Πώς όμως υποδέχθηκαν αυτή την αλλαγή, οι κομμουνιστές της Ελλάδος;

Για κάποιο διάστημα, επικράτησε μια εκκωφαντική...αφωνία... Καμμία επίσημη θέση, τόσο για το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο, όσο και γι' αυτά που επακολούθησαν, όπως ο διαμελισμός της Πολωνίας από Γερμανούς και Ρώσους. Το ΚΚΕ που έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για την Αλβανία και «ανησυχούσε» για την επερχόμενη ιταλική -και στη συνέχεια, γερμανική- εισβολή στην Ελλάδα, δεν βρήκε να πει δυο λόγια την Πολωνία. Όπως δεν βρήκε λόγια να πει και για τις άλλες χώρες που έπεφταν η μία πίσω από την άλλη, κάτω από τον ναζιστικό οδοστρωτήρα.

Ανεπισήμως όμως, στις τάξεις των κομμουνιστών υπήρχε κλίμα ευφορίας. Ο υπ' αριθμόν 2 παράγοντας στο ΚΚΕ εκείνη την εποχή, Γιάννης Ιωαννίδης, στο βιβλίο «Αναμνήσεις» δίνει το στίγμα, με όση «μετριοπάθεια» διαθέτει: «Το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο, δεν το είδαμε με κακό μάτι...». Μάλιστα, όπως αναφέρει κι ο ίδιος ο Ιωαννίδης, κάποιοι άλλοι εξόριστοι κομμουνιστές στην Ακροναυπλία, ήταν αισιόδοξοι για το μέλλον τους: Ο «μουστάκιας» (Στάλιν), θα τους ελευθέρωνε σύντομα (ως συνέταιρος του Χίτλερ).

Έτσι, μπρος σ' αυτή την αλλαγή της κατάστασης, οι εν Ελλάδι κομμουνιστές, αφήνουν στην άκρη το μαντολίνο και πιάνουν το κλαρίνο. Τα συνθήματα τώρα, σύμφωνα με τη νέα γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς, πρέπει ν' αλλάξουν... Ο πόλεμος δεν είναι πια «φασιστικός», αλλά «ιμπεριαλιστικός» μεταξύ Άξονα και Συμμάχων, στον οποίον οι κομμουνιστές δεν έχουν καμμιά θέση, ενώ θα πρέπει να εργάζονται για την απομόνωση των Άγγλων. Υπάρχει όμως μια έμμεση συμπάθεια για τους Γερμανούς, καθώς οι «κακοί» Αγγλογάλλοι, ήταν αυτοί που αδίκησαν τη Γερμανία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι κομμουνιστές δικαιολογούν και δικαιώνουν τη επιθετικότητα των ναζί κι απενοχοποιούν την γερμανική πολιτική. Επομένως, οι κύριοι υπαίτιοι γι' αυτή την δημιουργηθείσα κατάσταση, δεν είναι οι Γερμανοί, αλλά οι Σύμμαχοι. Βεβαίως, η νέα κατάσταση δεν τους ξεβολεύει και πολύ από την μέχρι τότε τακτική της καταπολέμησης του ελληνικού «μοναρχοφασισμού».

Στις 13 Οκτωβρίου 1939, το ΚΚΕ εκπέμπει τα πρώτα φιλοχιτλερικά του μηνύματα, όταν στον «Ριζοσπάστη» γίνεται η εξής διαπίστωση: «Οι Άγγλοι μεγιστάνες, πολεμούν για τα δικά τους κεφαλαιοκρατικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ενάντια στην ανθρωπότητα, που με τη σειρά της, έχει συμφέρον να στραφεί σύσσωμη εναντίον τους». Παίζοντας λοιπόν με τις λέξεις, οι κομμουνιστές ανάγουν τους ναζί σε...«ανθρωπότητα», έχοντας την απατηλή εντύπωση, πως έτσι καταφέρνουν να κρατούν τα προσχήματα.

Στις 20 Απριλίου 1940, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εκδίδει ένα σπανίας εμπνεύσεως μανιφέστο «προς όλα τα κόμματα και τον λαό», όπου υποδεικνύει τι οφείλει να κάνει η Ελλάδα, «αν θέλει να ζήσει ελεύθερη και ευτυχισμένη». Το μανιφέστο, δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη», στις 2 Μαΐου 1940:

Να πώς μπορούνε όλοι οι λαοί ν' ασφαλίσουν την ειρήνη και την ελευθερία τους: Οι ιμπεριαλιστές, αποσβολωμένοι από τη δύναμη των λαών της ΕΣΣΔ -που δείχνει, τι αξίζουν λαοί πραγματικά ελεύθεροι- που τρέμουν ν' αγγίξουν όχι μονάχα τα σοβιετικά εδάφη, (αλλά) και κάθε χώρα που εξασφάλισε τη σοβιετική βοήθεια. Να ο δρόμος που κι η Ελλάδα οφείλει ν' ακολουθήσει αν θέλει να ζήσει ελεύθερη και ευτυχισμένη. Η Σοβιετική Ένωση γλύτωσε μέχρι σήμερα τη χώρα μας απ' τον πόλεμο κι απ' την υποδούλωση. Τί θα είμαστε σήμερα, αν δεν έκοβε -με την επέμβασή της στην Πολωνία- τον δρόμο του Χίτλερ προς τη Ρουμανία και τα Βαλκάνια; Πού θα βρισκόταν σήμερα η ανεξαρτησία μας, αν η ΕΣΣΔ δεν αντιτάσσονταν αποφασιστικά στα ιταλικά -που υποδαυλίζονταν κι απ' τους Αγγλογάλλους- σχέδια κατάχτησης των Βαλκανίων, που ματαιώθηκαν με το θρίαμβο του Κόκκινου Στρατού στη Φινλανδία;

Είναι πράγματι πρωτότυπος ο τρόπος, με τον οποίο το ΚΚΕ προσπαθεί να δικαιολογήσει την απρόκλητη εισβολή των Σοβιετικών στην Πολωνία και στη Φιλανδία: Ο καλός Στάλιν έβαλε το στήθος του μπροστά στον κακό(;) Χίτλερ, για να γλυτώσει την Πολωνία. Δεν εξηγεί όμως, τί απέγινε τελικά, αυτή η μισή «γλυτωμένη» Πολωνία. Όπως δεν εξηγεί το ΚΚΕ, επίσης, με ποιον τρόπο κι από ποιον εισβολέα, «γλύτωσε» ο Στάλιν και την Φιλανδία. Αρκεί πάντως που μας δίνει να καταλάβουμε, ότι η Ελλάδα όφειλε μέχρι τότε την ανεξαρτησία της, ακριβώς σ' αυτές τις εισβολές των Σοβιετικών. Απλή κομμουνιστική «λογική»...

Αξίζει, ίσως, να αναφερθεί και μια παράμετρος της ταυτόχρονης εισβολής στην Πολωνία: Ο Χίτλερ είχε την πρόθεση να αφήσει ελεύθερο κάποιο έδαφος για την δημιουργία ανεξάρτητου πολωνικού κράτους. Αυτός ο οποίος ήταν ανένδοτος σε αυτή την προοπτική, ήταν ο Στάλιν. Έτσι η Πολωνία διαμελίστηκε τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.