Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ο. ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...!!!

Παρά τον άδικο και και βρώμικο πόλεμο του συστήματος, κατά του Λαϊκού Συνδέσμου, οι Έλληνες Εθνικιστές αποδεικνύουν συνεχώς ότι δεν τους τρο...

Παρά τον άδικο και και βρώμικο πόλεμο του συστήματος, κατά του Λαϊκού Συνδέσμου, οι Έλληνες Εθνικιστές αποδεικνύουν συνεχώς ότι δεν τους τρομάζει τίποτα!
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε λοιπόν, για ακόμη μία φορά, η καθιερωμένη συγκέντρωση μας το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Τοπικής μας, με μία ιστορική ομιλία για την μάχη στο Σαραντάπορο, από τoν συναγωνιστή Γ.Ι.


Ο συναγωνιστής βασιζόμενος στον τύπο της εποχής και σε ιστορικά κείμενα εξιστόρησε όλο το χρονικό της μάχης, από το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 1912, όταν ο ελληνικός στρατός προέλασε στη διάβαση του Σαρανταπόρου, την οποία οι Τούρκοι εγκατέλειψαν, φοβούμενοι μην κυκλωθούν και υποχώρησαν προς τα Σέρβια.

Οι πρώτες ελληνικές προφυλακές έφτασαν στα στενά της πέτρας την δεκάτη πρωινή. Οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν από την πλευρά των Τούρκων, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να αντισταθούν εκεί. Όταν κατέφθασε και ο υπόλοιπος Ελληνικός στρατός ανεπτύχθη σε θέση μάχης και άρχισε να βάλει κατά των τούρκικων θέσεων, ταυτόχρονα έβαλε και το ελληνικό πυροβολικό. Η μάχη διεκόπη την νύχτα και συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, μετά την κατάληψη της γέφυρας άρχισε και η υποχώρηση των Τούρκων προς τα Σέρβια. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Τούρκοι υποχωρούν προς την Κοζάνη καταδιωκόμενοι από τον ελληνικό στρατό. Στις 11 Οκτωβρίου η μάχη είχε λήξει και το απόγευμα οι ελληνικές οπισθοφυλακές έμπαιναν στα Σέρβια απελευθερώνοντας τα και τυπικά. Στα Σέρβια εγκαταστάθηκε προσωρινά το Στρατηγείο και το γενικό επιτελείο.

Αφού αναφέρθηκε στον πιο μικρό αγωνιστή ήρωα της Ελλάδος τον Γεράσιμο Ραπτόπουλο, ολοκλήρωσε λέγοντας, ότι η γρήγορη και νικηφόρα έκβαση της μάχης του Σαρανταπόρου άνοιξε τις πύλες για την απελευθέρωση στη συνέχεια της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Τελειώνοντας την ομιλία του, ο συναγωνιστής, τον λόγο πήρε ο γραμματέας της Τοπικής μας, συναγωνιστής Καπαγερίδης Χρήστος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για συσπείρωση των Εθνικιστών και ενδυνάμωση του Αγώνα, για μια Ελλάδα ελεύθερη και ισχυρή και εν συνεχεία, απήντησε σε πλήθος ερωτήσεων που του απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι, σχετικά με την λυσσώδη επίθεση όλου του ''δημοκρατικού'' συστήματος εναντίον του Κινήματός μας. Η συνάντηση μας τελεσφόρησε με τον ψαλμό του Εθνικού μας Ύμνου και του Ύμνου του Κινήματός μας. xa-amthraki.net

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.