Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΥΦΩΝΕΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ... ΧΤΥΠΗΣΕ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ... ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ... ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ...!!!

Σοβαρότατα ήταν κι αυτή τη φορά τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στο νησί της Ρόδου, καθώς εκτός από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις π...


Σοβαρότατα ήταν κι αυτή τη φορά τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στο νησί της Ρόδου, καθώς εκτός από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού, ένας ακόμα ανεμοστρόβιλος στην περιοχή της Ιξιάς προκάλεσε μεγάλες ζημιές κι έβαλε σε κίνδυνο εκατοντάδες διερχόμενους, κατοίκους και επαγγελματίες στην περιοχή που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Οι… ουρανοί άνοιξαν πάνω από τη Ρόδο στις 4 τα ξημερώματα τόσο στην πόλη όσο και στις περιοχές από Κρεμαστή έως και Φαληράκι. Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα τα οποία είχε προβλέψει η ΕΜΥ και για τα οποία βρίσκονταν από χθες σε επιφυλακή η Πυροσβεστική και τα αρμόδια τμήματα σε Δήμο και Περιφέρεια, επιδεινώθηκαν λίγο μετά τις 8 το πρωί, όταν αεροστρόβιλος, αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ιξιάς και σάρωσε ότι βρήκε στο πέρασμά του από τα Κρητικά μέχρι και το ξενοδοχείο AMATHUS!



Η οργή της φύσης, έσπασε κλαδιά, ξερίζωσε δέντρα, ξήλωσε στέγες με κεραμίδια από παλιά σπίτια των Κρητικών, έκοψε και αναποδογύρισε στάσεις λεωφορείων, σήκωσε ομπρέλες θαλάσσης, ξαπλώστρες(!) και ιστιοσανίδες και τις πέταξε σε μεγάλη απόσταση, τσαλάκωσε σαν να ήταν από χαρτί πινακίδες ξενοδοχείων και προκάλεσε τέτοια αναστάτωση που η Ρόδος είχε χρόνια να ζήσει.



Σύμφωνα με την rodiaki.gr αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν σε ουρές χιλιομέτρων τόσο στην περιοχή της Ιξιάς όσο και στην περιοχή της Ρόδου Λίνδου, ενώ η Πυροσβεστική και τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έτρεχαν για να προλάβουν τα δεκάδες προβλήματα που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία.

Επί δύο τουλάχιστον ώρες έκλεισε επίσης ένα μεγάλο οδικό τμήμα της Ρόδου Λίνδου, ανάμεσα στον κόμβο Ασγούρου και Κοσκινού, εξαιτίας του ότι ο δρόμος μετετράπη σε ορμητικό ποτάμι, από κατολίσθηση που έγινε στο ρεύμα προς Ρόδο η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει φρεάτιο εξόδου των νερών και το σημείο να γίνει απροσπέλαστο.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Στους δρόμους βρέθηκαν από νωρίς χτες το πρωί η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες του δήμου για να συντονίσουν το έργο αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο θαλάσσιος σίφουνας στην περιοχή της Ιξιάς, αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις στο βόρειο τρίγωνο του νησιού.



Τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσία τροχαίου υλικού, ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, CBρς και υπηρεσία πρασίνου κατόπιν οδηγιών και συνεννόησης με τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας του δήμου και τους υπεύθυνους της δημοτικής αρχής, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να επαναφέρουν την ομαλότητα, καθώς οι δρόμοι μέχρι τα Κοσκινού είχαν μετατραπεί σε ρυάκια, και τα σπασμένα δέντρα είχαν κλείσει τους δρόμους.

Όπως δήλωσαν χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος Ροδίων Νίκος Τσουκαλάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρατζιάς και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Αργύρης, το ευτύχημα ήταν ότι δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, αν και είχαμε τον τραυματισμό ευτυχώς ελαφρύ μίας γυναίκας το αυτοκίνητο της οποίας χτυπήθηκε από δέντρο που έπεσε, την ώρα που οδηγούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ήταν σε κατάσταση επιφυλακής τις τελευταίες δύο μέρες καθώς είχαν ειδοποιηθεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, και από το βράδυ της Τετάρτης βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς οι ζημιές ήταν αρκετά σημαντικές είναι όμως αντιμετωπίσιμες, ενώ όπως υπογράμμισε πρόβλημα δημιουργήθηκε από τα βουλωμένα φρεάτια πολλά από το οποία γέμισαν με φύλλα, ξύλα και πέτρες που παρασύρθηκαν από τα ρυάκια του νερού.

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζιάς, αναφέρθηκε στις μεγάλες ποσότητες νερού που συγκεντρώθηκαν σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν κτίρια και περιοχές όπως τα Κρητικά, το ξενοδοχείο Μπελβεντέρε, η καφετέρια Καβαλιέρε κ.α.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεριζώθηκαν περίπου 60 δέντρα, κυρίως εντός των υπαίθριων χώρων των ξενοδοχείων, ενώ ειδικά στο ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ καταστράφηκαν 13 δέντρα και το εξωτερικό τοιχίο.

Επίσης καταστράφηκαν λόγω της θύελλας μία καντίνα στην Ιξιά, δύο στάσεις λεωφορείων στην ίδια περιοχή, ομπρέλες που βρίσκονταν στην παραλία παρασύρθηκαν από τη θάλασσα, 7 δίκυκλα ανατράπηκαν και 3 δέντρα ξεριζώθηκαν στις Κάτω Πέτρες.

Στις 7.30 ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς ο οποίος για λόγους υγείας δεν ασκεί τις τελευταίες μέρες τα καθήκοντά του, ενώ οι αρμόδιοι φρόντιζαν να τον κρατούν συνεχώς ενήμερο.

Όπως τόνισε ο κ. Αργύρης έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών και θα ακολουθήσει χαρτογράφηση ώστε να είναι χρήσιμη για το μέλλον.

Πρόκειται όπως είπε για έναν καταστροφικό θαλάσσιο σίφουνα που εκδηλώθηκε στην παραλία της Ιξιάς με κατεύθυνση προς τη ξηρά πλήττοντας ότι έβρισκε στο πέρασμά του. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε μία καταιγίδα όπως τόνισε το οποίο όμως δεν είναι άμεσα προβλέψιμο. Τελευταία παρατηρείται συχνά και οι πολίτες θα πρέπει για να αποφεύγονται ζημιές να στερεώνουν τα αιωρούμενα αντικείμενα.

Σε ό,τι αφορά τα φρεάτια οι πολίτες μπορούν να συνδράμουν στο έργο του δήμου και να δηλώνουν τα σημεία στα οποία πρέπει να γίνεται καθαρισμός, επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 15588.

Στη διάρκεια της χθεσινής μέρας από την κακοκαιρία ακινητοποιήθηκαν 20 τουλάχιστον αυτοκίνητα επι της Ρόδου – Λίνδου και Ρόδου – Καμείρου αντίστοιχα, ενώ δεν έλειψαν και τα τροχαία ατυχήματα, ο αριθμός των οποίων ήταν εξαιρετικά αυξημένος.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας το κρουαζιερόπλοιο AIDA που ήταν να επισκεφθεί χθες τη Ρόδο, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει, με αποτέλεσμα να αναχωρήσει από τη Ρόδο.

makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.