Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ... ΟΙ ΤΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Αντιγράφουμε από το parapolitika.gr._ Έτοιμο είναι το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στη χορήγηση της ιθαγέν...


Αντιγράφουμε από το parapolitika.gr._ Έτοιμο είναι το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στη χορήγηση της ιθαγένειας. Στυλιανίδης και Αθανασίου το στέλνουν τις επόμενες μέρες στον Σαμαρά και τους κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού η αυστηροποίηση του πλαισίου και η αντικατάσταση του άθλιου νόμου Ραγκούση που κατέστησε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι 2 χρόνια τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr Βενιζέλος και Κουβέλης όχι μόνο δεν διαφωνούν αλλά επικροτούν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες , ενώ με πολλές από αυτές ταυτίζονται ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο γιατί δεν μιλάμε για «διωγμούς και κατατρεγμούς» όπως λένε διάφοροι κινδυνολόγοι «κηπουροί» του Παπανδρέου αλλά για ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας της ιθαγένειας, όπως σημειώνει στο parapolitika.gr ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου : «Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η ιθαγένεια χορηγείται ως δικαίωμα ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Η διάσταση είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Η ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να χορηγείται από τη στιγμή που η πολιτεία πειστεί ότι εκείνος που τη ζητά έχει ενταχθεί πραγματικά στην κοινωνία μας».

Οι μεταβολές που προτείνονται θα συζητηθούν εκτενώς στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και είναι οι εξής :

· Κατά τον ισχύοντα νόμο Ραγκούση (σς ο Αντ. Σαμαράς είχε εξ΄ αρχής δεσμευθεί ότι θα τον αλλάξει) όταν οι δύο αλλοδαποί γονείς ζουν νόμιμα και μόνιμα επί 5 έτη στην Ελλάδα και αποκτήσουν παιδί , το παιδί τους αυτόματα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια. «Η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ενθάρρυνε τους μετανάστες να έλθουν εδώ. Δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρώπης» τονίζει ο Χ. Αθανασίου προαναγγέλλοντας τον διπλασιασμό του χρόνου της νόμιμης και μόνιμης παραμονής των αλλοδαπών γονέων στη χώρα (10 έτη) , όπως ίσχυε μέχρι πρότινος και ισχύει στο σύνολο των κρατών του ευρωπαϊκού νότου.

· Το υφιστάμενο πλαίσιο είναι και αντισυνταγματικό αφού δίνει τη δυνατότητα στον αλλοδαπό να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια μετά από 6 έτη φοίτησής του σε ελληνικό σχολείο ενώ η διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι τα 9 έτη και ως εκ τούτου ο αλλοδαπός ευρίσκεται σε ευμενέστερη θέση σε σχέση με τον Έλληνα. Τα 6έτη της υποχρεωτικής φοίτησης γίνονται 9 και για τους αλλοδαπούς που θέλουν την ιθαγένεια.

· Ο χρόνος πολιτογράφησης από τα 7 έτη ανέρχεται στα 10 έτη. Αυτό σημαίνει ότι τα επτά χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται σήμερα προκειμένου κάποιος ενήλικος αλλοδαπός να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, θα αυξηθούν στα δέκα χρόνια. Θα ισχύσει, δηλαδή, το καθεστώς που ίσχυε στο Κώδικα Ιθαγένειας, πριν την αναθεώρησή του. Οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν καταδικαστεί δεν αναμένεται να τροποποιηθούν ιδιαίτερα.

· Μία ακόμη αλλαγή αφορά στη χορήγηση ιθαγένειας στο παιδί όχι με τη γέννηση του αλλά με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. «Ο ενδιαφερόμενος, ως ενήλικος θα μπορεί να αποφασίσει αν θέλει την ιθαγένεια υπό τον όρο βέβαια ότι δεν θα έχει διπλή ιθαγένεια» εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός. Τονίζει δε ότι η διάταξη αυτή ισχύει σε Γαλλία , Ισπανία, Ιταλία , πλην της Πορτογαλίας όπου εκεί υπάρχουν άλλες συνθήκες που αφορούν στις σχέσεις της χώρας με την Πορτογαλόφωνη Βραζιλία.

· Πρόταση - τομή αποτελεί στο νέο πλαίσιο η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από όσους μετέρχονται της ελληνικής Παιδείας. Προς τούτο ο κ. Αθανασίου σημειώνει: « Με δεδομένο ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι αδιάβλητες και όποιος αλλοδαπός που φοιτά σε ελληνικά σχολεία επιτυγχάνει την εισαγωγή του στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα , θα πρέπει να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια. Από τη στιγμή που ενδιαφέρεται αποδεδειγμένα για τη γλώσσα μας , τον πολιτισμό μας, την ελληνική εκπαίδευση , οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε χορηγώντας του ιθαγένεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή έχει τύχει ιδιαίτερης απήχησης από το σύνολο των κομμάτων.
Κυκλώματα

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα τροποποιήσει και ορισμένες διατάξεις που αφορούν στην αναγνώριση αλλοδαπών τέκνων καθώς έχουν εντοπιστεί κυκλώματα δικηγόρων - συμβολαιογράφων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που «πατώντας» πάνω στον νόμο Ραγκούση, δημιούργησαν σχετικές «βιομηχανίες». Μέχρι σήμερα ένας Έλληνας μπορεί να αναγνωρίσει ως εξώγαμο τέκνο κάποιον αλλοδαπό ηλικίας 17 και 18 ετών. Βάσει της λειτουργίας του κυκλώματος , οι αλλοδαποί από τις υποσαχάριες χώρες , τα βάθη της Ασίας κτλ που δουλεύουν στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να απελαθούν, απευθύνονται σε αυτά τα γραφεία δίνοντας 20.000-25.000 ευρώ προκειμένου να τους βρουν «πατέρα» (σς συνήθως κάποιον περιθωριακό) πρόθυμο να τους αναγνωρίσει ως εξώγαμα τέκνα. Ακολούθως κατευθύνονται σε συμβολαιογράφο , υπογράφουν τη σχετική πράξη και ο καθένας («πατέρας» , δικηγόρος , συμβολαιογράφος) παίρνουν τη μίζα τους και εκείνοι την ελληνική ιθαγένεια. Η μία λύση είναι η εξέταση DNA το οποίο επιτρέπεται σε δύο περιπτώσεις , σε ποινικά αδικήματα και σε θέματα αντιδικίας για την πατρότητα του παιδιού. Κάτι τέτοιο όμως προσκρούει συνταγματικά καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντιδικία. Γι΄ αυτό το υπουργείο εξετάζει την εισαγωγή ηλικιακού ορίου αναγνώρισης καρπού εξώγαμης σχέσης μέχρι ηλικίας 8-10 ετών. «Και τούτο γιατί κανείς αλλοδαπός δεν έρχεται από τόσο μικρή ηλικία να δουλέψει στην Ελλάδα αλλά σε πολύ μεγαλύτερη και με πλαστά χαρτιά από τις χώρες καταγωγής τους» αναφέρει ο Χ. Αθανασίου.

------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.