Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠ' ΑΥΤΟΝ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ...;;; 100ΡΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΤΑΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ!

Είστε διαρρήκτες, έμποροι ναρκωτικών, ζωοκλέφτες και θέλετε να το βάλετε στα πόδια για να αποφύγετε τη σύλληψη; Τότε το καλύτερο που μπο...


Είστε διαρρήκτες, έμποροι ναρκωτικών, ζωοκλέφτες και θέλετε να το βάλετε στα πόδια για να αποφύγετε τη σύλληψη; Τότε το καλύτερο που μπορείτε να πράξετε είναι να κάνετε το σταυρό σας... Να προσευχηθείτε να μην είναι δίπλα σας ή ακόμη και σε απόσταση ενός... χιλιομέτρου ο 33χρονος ειδικός φρουρός του ΤΑΕ Ηρακλείου Γιάννης Κουρούπης. Ο αστυνομικός «φαινόμενο» , όπως τον
αποκαλούν οι προϊστάμενοί και τα μέλη της ομάδας του για τις ομολογουμένως εκπληκτικές του ικανότητες στο τρέξιμο και στο άλμα.

Ικανότητες που τον έκαναν να κερδίσει πανελλαδικές και διεθνείς διακρίσεις στους αγώνες ταχύτητας και τον οδήγησαν σε διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό , έχοντας δίπλα του την ελίτ του παγκοσμίου αθλητισμού, όπως για παράδειγμα ο γνωστός σε όλους μας Κώστας Κεντέρης.

Ο 33χρονος όμως ειδικός φρουρός από το Ηράκλειο δεν είναι μονάχα γρήγορος. Είναι ένας αρκετά ευσυνείδητος αστυνομικός που αν και απόφοιτος της γυμναστικής ακαδημίας, δεν προτίμησε το χώρο της εκπαίδευσης, αλλά την αστυνομία, διότι του αρέσει, όπως λέει, η δράση αλλά κυρίως να προσφέρει στον συνάνθρωπό του.

Το ξεκίνημα

Ο νεαρός αστυνομικός από το Ηράκλειο φαινόταν από μικρός ότι έχει έφεση στην ... ταχύτητα. Ως παιδί έπαιζε με τους φίλους του στις αλάνες, έτρεχε στους δρόμους της γειτονιάς του και κάνεις δεν μπορούσε όχι μόνο να τον πιάσει στο «κυνηγητό» αλλά ούτε να τον ακουμπήσουν δεν κατάφερναν οι συνομήλικοι αλλά και μεγαλύτεροι γείτονές του. Το ταλέντο του άρχισε να ανιχνεύεται στο σχολείο.

«Στους σχολικούς αγώνες της Κρήτης είχα βγει πρώτος κι έτσι μπήκα σιγά- σιγά στο κλίμα των αγώνων. Κυρίως στα 100 και 200 μέτρα σπριντ. Στη συνέχεια οι προπονητές μου έκαναν κάποια τεστ και είδαν ότι ανήκω στην κατηγορία των ταλέντων. Σε ηλικία 16 ετών με ώθησαν να ασχοληθώ με τον πρωταθλητισμό» μας λέει ο Γιάννης Κούρουπης.

Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη. Ακολούθησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα παπμαίδων όπου και κατέλαβε την πρώτη θέση στα 80 μέτρα και τη δεύτερη θέση στα 150 μέτρα. Από εκεί και πέρα το νερό μπήκε στα αυλάκι και το μικρόβιο του πρωταθλητισμού στο αίμα του Γιάννη.

«Ένας εξειδικευμένος προπονητής στις ταχύτητες με ανέλαβε κι έτσι αποφάσισα να δώσω για τη γυμναστική ακαδημία. Πέρασα στις πανελλαδικές εξετάσεις στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών , όπου με ανέλαβε ένας ομοσπονδιακός προπονητής. Οι προπονήσεις ήταν εφτάωρες σε καθημερινή βάση στο ολυμπιακό στάδιο, το ολυμπιακό χωριό, μαζί με τον Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου» αναφέρει.

Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο ο 33χρονος ειδικός φρουρός εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής σε διάφορα σχολεία και σε όλα σχεδόν τα γυμναστήρια του Ηρακλείου, όπου και επέστρεψε.

Σε ποιες αθλητικές διοργανώσεις έχεις συμμετάσχει; τον ρωτήσαμε. «Έχω τρέξει σε διάφορα γκραν πρι, όπως τα Βενιζέλεια, τα Βαρδινογιάννεια και σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα . Έχω βγει και στο εξωτερικό. Στην Κύπρο, τη Γαλλία και αλλού» μας απαντάει, ενώ να σημειωθεί ότι πάντοτε βρισκόταν στις τρεις πρώτες θέσεις

Η Αστυνομία και τα 100άρια

Η αστυνομία όμως κι όχι η εκπαίδευση κέρδισε τελικά τον νεαρό ειδικό φρουρό.

«Μου άρεσε πάντα η ιδέα να γίνω αστυνομικός. Σαν παιδί ήθελα να πολεμώ την αδικία και να προσφέρω. Ήθελα να κάνω ένα επάγγελμα που η αδρεναλίνη θα είναι στο κόκκινο. Μου αρέσει η ένταση» σχόλιαζει.

Στην Ελληνική Αστυνομία κατετάγη πριν από έξι χρόνια. Μετά την αρχική εκπαίδευση μετατέθηκε στην Αθήνα , ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπηρετεί στο ΤΑΕ Ηρακλείου.

«Στο ξεκίνημα μου στην αστυνομία το γεγονός ότι έτρεχα γρήγορα , το είχα δει σαν παιχνίδι, σαν ένα εφόδιο. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Ηράκλειο πραγματοποιούσαμε συνέχεις ελέγχους για παράνομους αλλοδαπούς. Μου ήταν πολύ εύκολο να τρέξω και να πιάσω κάποιον που προσπαθούσε να το βάλει στα πόδια. Οι συνάδελφοί μου, για να με πειράξουν που έλεγαν: κατέβα εσύ και τρέχα να τους πιάσεις. Εμείς θα κάτσουμε στο περιπολικό να κάνουμε ένα τσιγάρο και θα σε περιμένουμε. Είχαν μάθει από συναδέλφους της Αθήνας όπου υπηρετούσα πριν ότι ασχολούμαι με τον αθλητισμό και ότι τρέχω γρήγορα»

Από τα πιο ενδιαφέροντα όμως γεγονότα που έχει να πει ο 33χρονος Γιάννης Κουρούπης, τα οποία συζητούν οι συνάδελφοί του στον ελεύθερό τους χρόνο, είναι τα περιστατικά που μας αφηγείται και έχουν να κάνουν με το τρέξιμο που ρίχνει για να συλλάβει κάθε λογής κακοποιούς.

Πριν από περίπου ένα χρόνο στη διάρκεια περιπολίας στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων ο 33χρονος και η ομάδα του είδαν δύο αλλοδαπούς επάνω σε ένα «παπάκι» 125 κυβικών. Στη θέα των αστυνομικών οι δύο νεαροί, πέταξαν στο δρόμο ποσότητα ναρκωτικών που είχαν μαζί τους. «Ήμουν στο τζιπ και βλέποντάς τους να απομακρύνονται σκέφτηκα ή τώρα ή ποτέ. Ήμουν σε απόσταση πέντε μέτρων, έτρεξα και τους έπιασα πριν προλάβει ο οδηγός να αλλάξει ταχύτητα».

Το περιστατικό αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό. Πριν από μερικούς μήνες ο Γιάννης Κουρούπης κυνήγησε με τα πόδια στα στενά των Καμινίων δύο κακοποιούς επάνω σε μηχανή. Για να τους ακινητοποιήσει πήδηξε επάνω από ένα αυτοκίνητο κι έπεσε επάνω τους.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά όμως περιστατικά συνέβη στην οδό Χριστομιχάλη Ξύλουρη. Δύο Έλληνες που είχαν κλέψει μια μηχανή κατέβαιναν την οδό Ηρακλή για να αποφύγουν τη σύλληψη. Ο 33χρονος αν και ήταν έκτος υπηρεσίας άρχισε να τους κυνηγάει, ενώ βρισκόταν πίσω τους σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων.

«Τους φώναξα να σταματήσουν αλλά εκείνοι συνέχισαν. Κάποια στιγμή παράτησαν το μηχανάκι και έτρεχαν με τα πόδια. Τους κυνήγησα ένα χιλιόμετρο και τους έπιασα και τους δύο κοντά στο Τζάμπο. Ευτυχώς δεν είχαν διασπαστεί και συνέχισαν μαζί να τρέχουν κι έτσι δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Έγινε όμως μάχη μέχρι να τους ακινητοποιήσω, γιατί αντιστάθηκαν»

Ευτυχώς πάντως μέχρι σήμερα ο αγώνας δρόμου που έχει κάνει ο ειδικός φρουρός ενάντια στο έγκλημα είχε ευτυχή κατάληξη. Αν και μια φορά κινδύνευσε και ο ίδιος να τραυματιστεί σοβαρά από ένα άτομο το οποίο μετέφερε ναρκωτικά με το αυτοκίνητό του. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια καθιερωμένου ελέγχου του ΤΑΕ Ηρακλείου, οι ειδικοί φρουροί που πήραν μέρος επιχείρησαν να ελέγξουν το συγκεκριμένο Ηρακλειώτη, το οποίο ήταν «φορτωμένο» με ναρκωτικές ουσίες.

«Βρισκόμουν σε έναν πολύ στενό δρόμο και αντιλήφθηκε ότι είμαι αστυνομικός. Πάτησε γκάζι στο αυτοκίνητό του κι ερχόταν κατά πάνω μου. Δεν μπορούσα να πάω ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Έτρεξα κι εγώ προς το μέρος του και γλίτωσα καταφέρνοντας να πηδήξω πάνω από το αυτοκίνητο».

Στην ερώτηση εάν του έχει ξεφύγει κάποιο άτομο , ίδιος λέει πως δεν του έχει συμβεί μέχρι τώρα. «Έχω δυσκολευτεί εάν κάποιος είναι πολύ μακριά. Αρκεί όμως να έχω οπτική επαφή. Έχω τακτική. Τον αφήνω να κουραστεί , βλέπω τα σημάδια της κόπωσης και συνεχίζω»

Ο 33χρονος Γιάννης χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του ειδικών φρουρών που μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον, αλλά και τον προϊσταμένων του. Μάλιστα, οι συνάδελφοί του ειδικοί φρουροί τον αποκαλούν «σίφουνα», λόγω των ικανοτήτων του στο τρέξιμο.

Ο ίδιος πάντως και ως πρώην πρωταθλητής δίνει τη δική του συμβουλή σε όσα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. «Μακριά από αναβολικά και γενικότερα από απαγορευμένες ουσίες, βλάπτουν, δεν κάνουν καλό» καταλήγει.

Του Θάνου Περβολαράκη
Πατρίς
eglimatikotita.gr

1 σχόλιο

  1. «Μακριά από αναβολικά και γενικότερα από απαγορευμένες ουσίες, βλάπτουν, δεν κάνουν καλό»
    Αυτό να το ακούνε μερικοί που φαρμακώνονται για να φουσκώσουν... Όλοι από την "αθώα" πρωτεΐνη ξεκινούν και καταλήγουν στις ντόπες για άλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.