Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

27 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821... Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΛΑΧΙΑ!

Κηρύσσεται επίσημα η έναρξη της επανάστασης στην Στερεά Ελλάδα στη Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας από από τον επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα με παρόντ...



Κηρύσσεται επίσημα η έναρξη της επανάστασης στην Στερεά Ελλάδα στη Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας από από τον επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα με παρόντες τους οπλαρχηγούς Αθανάσιο Διάκο και Βασίλη Μπούσγο και προκρίτους της περιοχής. Την ίδια μέρα τα Σάλωνα περνούν στον έλεγχο των Ελλήνων επαναστατών.

"Την νύκτα της 26 προς την 27 διετέλεσαν εν τη μονή του οσίου Λουκά οι μονασταί καί τινες εκεί συνελθόντες χωρίται, ... ένοπλοι αναμένοντες εν συγκινήσει τα της Αμφίσσης. Άμα τη έω εψάλη δοξολογία εν τω περιβλέπτω της αυτής μονής ναώ μετά δακρύων χαράς υπό του επισκόπου Αμφίσσης Ησαΐου και πάντων ιερομονάχων εν λαμπρά εκκλησιαστική στολή και πομπή,... Μετά το τέλος της δοξολογίας, φιλησάντων πάντων την χείρα του κρατούντος την απλήν σημαίαν της επαναστάσεως εν τω προαυλίω της μονής Ησαΐου,τη δ' ετέρα ευλογούντος τους παρισταμένους και ψάλλοντος το: "Σώσον κύριε τον λαόν σου" και πάντων ασπασαμένων εν ενθουσιασμώ αλλήλους τον εν Χριστώ ασπασμόν ..." (Κρέμος Γεώργιος (1880) Φωκικά: Ιστορία της εν τη Φωκίδι μονής του Οσίου Λουκά τουπίκλην Στειριώτου. Τόμ. Β', σελ. 99)

Στη Βλαχία ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εισέρχεται με τον στρατό του στο Βουκουρέστι. Ακολουθεί ιερατική τελετή στο σπίτι του Ι. Φαρμάκη, δημόσια ύψωση λαβάρων της Επανάστασης και παρέλαση οπλοφόρων

"Την 27ην του Μαρτίου ημέραν Κυριακήν μετά Μεσημβρίαν κατά παρακίνησιν Αρχιμανδρίτου τινός Έλληνος παπά Βασιλείου, ... εκεί προετοιμασμένη ούσα η τρίρωμος μεταξωτή σημαία ... έκαμαν κατ' επιταγήν λιτανείαν. Έπειτα ο μεν είς ιερεύς κρατών εν χερσίν τον σταυρόν, ο δε το ιερόν ευαγγέλιον, και μεταξύ τούτων ο ενθουσιαστικώτατος Κωνσταντίνος Κυριάκου Αριστίας, φέρων επί ώμου αναπεπταμένην την ιεράν Σημαίαν, κατόπιν δε τούτων έως δέκα οπλοφόροι ξιφήρεις, ... και τελευταίον έκραξαν μεγαλοφώνως το, και εις τας πύλας του Βυζαντίου." (Φωτεινού Ηλία, Οι άθλοι της εν Βλαχία Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821 έτος, "εν Λειψία της Σακσονίας" 1846, σελ. 73 κ.ε)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.