Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΥΟ ΚΛΕΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Δύο μεταβυζαντινές εικόνες, του Χριστού και του Ιωάννου Χρυσοστόμου, οι οποίες κλάπηκαν από κατεχόμενους ναούς της Κύπρου και εξήχθηκαν παρά...

Δύο μεταβυζαντινές εικόνες, του Χριστού και του Ιωάννου Χρυσοστόμου, οι οποίες κλάπηκαν από κατεχόμενους ναούς της Κύπρου και εξήχθηκαν παράνομα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 εντοπίστηκαν στο Dusseldorf της Γερμανίας και επιστρέφουν στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν από το Συνοδικό Γραφείο Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου τον περασμένο Νοέμβρη στο Dusseldorf, στην ίδια πόλη όπου τον Απρίλιο του 2011 είχαν εντοπισθεί και επαναπατρισθεί άλλες δυο μεταβυζαντινές εικόνες, των Αποστόλων Παύλου και Ιακώβου.

Προστίθεται ότι ο διευθυντής του Γραφείου Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος μετέβη την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου στη γερμανική πόλη και παρέλαβε τις δυο εικόνες με σκοπό τον επαναπατρισμό τους.

Η πρώτη εικόνα είναι μια δεσποτική εικόνα του Χριστού του 18ου αιώνα και αποδίδεται, βάσει της τεχνοτροπίας της, στη σχολή αγιογραφίας της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου.

Η εικόνα αναπαριστά τον Χριστό μέσα σε βαθυπράσινο φόντο να ευλογεί με το δεξί του χέρι, ενώ με το αριστερό κρατεί ανοιχτό ευαγγέλιο στο οποίο αναγράφεται το χωρίο «Δεύτε προς με πάντες κοπιόντες».

Η δεύτερη εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου χρονολογείται στον 19ο αιώνα και αποδίδεται σε μαθητή της σχολής αγιογραφίας του κρητικού αγιογράφου Ιωάννη Κορνάρου.

Απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη μέσα σε χρυσό φόντο, ντυμένο με αρχιερατική στολή και μίτρα, να ευλογεί με το δεξί του χέρι ενώ στο αριστερό φέρει κλειστό ευαγγέλιο.

Η κατάσταση και των δυο εικόνων είναι πολύ καλή.

erroso.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.