Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΕΤΡΙΛΟΣ ΜΑΚΕΛΕΥΕΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

30/08/1905: Το σώμα του Ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Μπουκουβάλα (Πετρίλου), που ήταν εγκαταστημένο σε Καλύβες (Πατώματα) μέσα στη λίμνη των Γ...

30/08/1905: Το σώμα του Ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Μπουκουβάλα (Πετρίλου), που ήταν εγκαταστημένο σε Καλύβες (Πατώματα) μέσα στη λίμνη των Γιαννιτσών, καταλαμβάνει τη βουλγαρική Καλύβα της Γκολεσάτης, κοντά στο χωριό Γυμνά, και εξοντώνει 19 κομιτατζήδες.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΕΤΡΙΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1877 στο Γύθειο και παρακολούθησε τη σχολή Ευελπίδων. Ήταν υπολοχαγός Πεζικού του Ελληνικού στρατού όταν κατατάχθηκε στα εθελοντικά σώματα του Μακεδονικού Αγώνα.

Ντυμένος ως καλόγερος αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Συκιάς Χαλκιδικής και πήγε στο Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας.

Έδρασε στη Μακεδονία από τον Απρίλιο του 1905 μέχρι το Μάιο του 1908. Στην αρχή υπηρέτησε στο σώμα του καπετάν Νταφώτη και όταν αυτό διαλύθηκε εστάλη από το Κέντρο Θεσσαλονίκης στη λίμνη των Γιαννιτσών με δύναμη 45 αντρών.

Ο καπετάν Πετρίλος ήταν ο πρώτος καπετάνιος του Μακεδονικού Αγώνα που εγκαταστάθηκε στη λίμνη των Γιαννιτσών και η δράση του υπήρξε σπουδαία. Κατόρθωσε να καταλάβει τη Βουλγαρική καλύβα Γκολεστάνη (Λευκάδια) και εξόντωσε τους 19 κομιτατζήδες υπερασπιστές της.

Το βαρύ κλίμα της λίμνης όμως επηρέασε την υγεία του και αναγκάστηκε να παραδώσει την αγωνιστική σκυτάλη στο Μανιάτη καπετάν Ματαπά (Μιχάλης Αναγνωστάκος), ενώ ο ίδιος μετά από ολιγόχρονο διάστημα θεραπείας επανήλθε στη δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.