Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ (ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ)

Φωτιές που θα πάρουν απρόβλεπτες διαστάσεις αν ανάψουν, βάζουν οι δυο αποψινές εκδηλώσεις μέσα και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στου...


Φωτιές που θα πάρουν απρόβλεπτες διαστάσεις αν ανάψουν, βάζουν οι δυο αποψινές εκδηλώσεις μέσα και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στους αγανακτισμένους και στους προσκείμενους στον Πρόεδρο. Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Μόνο από θαύμα θα γλιτώσουμε τα χειρότερα με την ταυτόχρονη διεξαγωγή δυο εκδηλώσεων απόψε έξω και μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Έξω από το Προεδρικό θα μαζευτούν για να διαμαρτυρηθούν οι Αγανακτισμένοι, ενώ την ίδια ώρα στους κήπους του Προεδρικού θα πραγματοποιείται η ετήσια εκδήλωση καταδίκης του Πραξικοπήματος και της Εισβολής με τη συμμετοχή στελεχών και οπαδών της Κυβέρνησης.

Τόσο το Προεδρικό όσο και οι Αγανακτισμένοι είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις αυτές παρόλο που η κατάσταση θα αρχίσει να μυρίζει μπαρούτι με την εμφάνιση του πρώτου αυτοκινήτου που θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης θα γίνει προσπάθεια η εκδήλωση να έχει μια μαζικότητα ώστε να περάσει το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών και δεν έχει απομείνει μόνος του, ενώ οι Αγανακτισμένοι μέσα από τη μαζικότητα θα περάσουν το μήνυμα ότι η πολιτική του Προέδρου έχει αποτύχει και δεν στηρίζεται παρά μόνο από το κόμμα του.

Το θέμα των παράλληλων εκδηλώσεων απασχόλησε χθες και τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και την Αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα.

Προσπάθεια εκτόνωσης

Ερωτηθείς σχετικά με τις παράλληλες σημερινές εκδηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε πως «συζητήθηκαν διάφορα πράγματα που στόχο έχουν να μην προκληθούν προβλήματα. Υπάρχει και η έκκληση όπως οι εκδηλώσεις των πολιτών για αύριο τουλάχιστον μεταφερθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, έτσι ώστε να γίνει και εδώ η εκδήλωση στο Προεδρικό για τις μαύρες επετείους», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για ύπαρξη ενός κλίματος όξυνσης στην κοινωνία και κάλεσε όλους να είναι ψύχραιμοι.
Έκκληση όπως οι πολίτες, που συγκεντρώνονται και διαμαρτύρονται, να περιοριστούν προς αποφυγήν των όποιων επεισοδίων που πιθανότατα επιδιώξουν κάποιοι, απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

«Εάν είναι δυνατόν σήμερα, οι πολίτες που συγκεντρώνονται και διαμαρτύρονται, να περιοριστούν προς αποφυγήν των όποιων επεισοδίων που πιθανότατα να επιδιώξουν κάποιοι να προκαλέσουν, όχι από πλευράς των πολιτών, να περιοριστούν στην Πλατεία Ελευθερίας και από την επομένη ας συνεχίσουν όπως κρίνουν», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Προσπάθεια, ευχή και ελπίδα είναι όλα να κυλήσουν ομαλά. Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος μας είναι αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.
«Ήδη είναι οξυμμένη η κατάσταση. Το κλίμα είναι γεμάτο μπαρούτι και νομίζω ότι οι υπεύθυνες ηγεσίες και όλοι μας θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να έχει τη δυνατότητα ο καθένας να διαδηλώσει ελεύθερα και βέβαια να τιμηθούν και οι μαύρες επέτειοι», είπε.

Περίσκεψη και περισυλλογή

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απηύθυνε έκκληση για περίσκεψη και περισυλλογή.
«Πρέπει να εκφραστούν τα αισθήματα, είμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, κατά τρόπο πλήρη και χωρίς περιστολές, όμως θα πρέπει να αποφευχθούν λογικές συγκεντρώσεων και αντισυγκεντρώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη».

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση να υπάρξει μια αυτοπροστασία, ένας αυτοέλεγχος αυτών των εκδηλώσεων.
«Νομίζω πρέπει να αποφύγουμε οποιεσδήποτε συγκρούσεις και για να τιμηθούν οι νεκροί της προχθεσινής τραγωδίας και για να τιμηθούν οι νεκροί του 1974, αλλά και ιδιαίτερα να μείνει ελεύθερος ο καθένας να εκφράσει τις απόψεις του. Νομίζω υπάρχουν τρόποι, αν όλοι τιμούν το λόγο για τον οποίο διαδηλώνουν, να μην υπάρχει καμία σύγκριση», είπε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής στους ήρωες του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό πρέπει να διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ειρηνική της μορφή και η ασφάλεια των πολιτών, ανέφερε η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου. «Πιστεύουμε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων μνήμης και την αποφυγή πρόκλησης επεισοδίων έχουν τα οργανωμένα σύνολα -κόμματα και οργανώσεις- και όχι οι πολίτες που σπεύδουν αυτοβούλως στο Προεδρικό για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για απόδοση δικαιοσύνης», καταλήγει, η κ. Παναγιώτου.

Να ακυρωθεί η εκδήλωση

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακυρώσει τη σημερινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο της εισβολής, απηύθυνε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι «ενδεχομένως να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και να ρίξει λάδι στη φωτιά».
Σε δηλώσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η ακύρωση «θα θεωρηθεί και από την κοινωνία και από το πολιτικό φάσμα ως κίνηση σύνεσης και αποτροπής προβλημάτων και ενδεχομένως πολύ σοβαρών επεισοδίων»

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας με επιστολή του στον Πρόεδρο, εισηγείται όπως μετακινηθεί σε άλλο χώρο η προγραμματισμένη εκδήλωση για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Ο κ. Λιλλήκας θέτει και το ερώτημα «τι θα συμβεί όταν τους διαδηλωτές διασχίσουν αυτοί που θα μετάσχουν στην εκδήλωση του Προεδρικού και αν οι δυο ομάδες συγκρουστούν ποιες θα είναι οι συνέπειες και όταν εσείς θα προσέρχεστε ή θα αναχωρείτε διαμέσου των διαδηλωτών από το Προεδρικό Μέγαρο τι αναμένετε ότι θα συμβεί;».

Απέχει το ΕΛΑΜ


Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα της κατάστασης και με βάση την απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου, δεν θα συμμετάσχει σήμερα στις εκδηλώσεις αντίδρασης έξω από το Προεδρικό, διότι αρνείται να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στην πολιτική προβοκάτσια την οποία η Κυβέρνηση σχεδιάζει μεθοδικά».

Το ΕΛΑΜ προσθέτει ότι η Κυβέρνηση «ενώ γνωρίζει ότι οι εκδηλώσεις αντίδρασης και καταδίκης συνεχίζονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, τηρώντας για άλλη μια φορά ανεύθυνη στάση, επέλεξε τη συγκεκριμένη μέρα να διοργανώσει εκδήλωση και να κατευθύνει οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος εντός του χώρου του Προεδρικού Μεγάρου».

Σε αναμονή η Αστυνομία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματικών της ηγεσίας της Αστυνομίας, του αστυνομικού διευθυντή της Πρωτεύουσας και του υπεύθυνου της Προεδρικής Φρουράς κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων αναφορικά με τα μέτρα ασφάλειας που θα μπορούσαν να ληφθούν σε περίπτωση πραγματοποίησης και των δυο εκδηλώσεων σε γειτονικούς χώρους.

Η Αστυνομία αναμένει το κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν τελικά και οι δυο εκδηλώσεις μέσα και έξω από το Προεδρικό για να προχωρήσει στην εκπόνηση κατάλληλων σχεδίων για αντιμετώπιση της οποιασδήποτε κατάστασης πιθανόν να εξελιχθεί.

Σε αναμονή βρίσκεται και για την περίπτωση διεξαγωγής και των δυο εκδηλώσεων αλλά σε διαφορετικούς όμως χώρους, η μια στο Προεδρικό και η άλλη στην Πλατεία Ελευθερίας, για να εκπονήσει και για την περίπτωση αυτή δυο ξεχωριστά σχέδια για την ομαλή διεξαγωγή τους.

www.sigmalive.com (Σημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.