Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΠΟΤΕ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΟΥΤΕ ΓΕΡΝΑΝΕ ΟΥΤΕ ΞΕΦΛΟΥΔΙΖΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝΕ ΜΕΣΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ

... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ "ΠΡΩΤΕΥΣ" ΒΥΘΙΖΕΙ ΚΑΙ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΤΟ 1940 Όταν το πολεμικό Ναυτικό εκτελούσε πολεμικές αποστολές πε...

...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ "ΠΡΩΤΕΥΣ" ΒΥΘΙΖΕΙ ΚΑΙ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΤΟ 1940



Όταν το πολεμικό Ναυτικό εκτελούσε πολεμικές αποστολές περηφάνειας και όχι διπλωματικές αποστολές υποτέλειες... Στις 29 Δεκεμβρίου του 1940... Το υποβρύχιο "Πρωτεύς", μετά από πετυχημένη επίθεση με τορπίλες βυθίζει έξω από το νησί Σάσσων (κοντά στον κόλπο του Αυλώνα της Βορείου Ηπείρου το ιταλικό μεταγωγικό ""Σαρδηνία" 11.452 τόνων. Είναι η πρώτη και τελευταία βύθιση που πραγματοποιεί το ελληνικό υποβρύχιο με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Ν. Χατζηκωνσταντή, στην τρίτη του πολεμική περιπολία. Έχουν προηγηθεί δύο ακόμη πολεμικές περιπολίες στον Πατραϊκό και την Αδριατική από τις 30 Οκτωβρίου του 1940. Μετά την επιτυχημένη βύθιση, το "Πρωτεύς" βυθίζεται αύτανδρο αφού δέχεται εμβολισμό από ιταλικό τορπιλοβόλο. Ήταν το πρώτο Ελληνικό Υ/Β που απωλέσθηκε, και η απώλειά του αποτέλεσε σημείο αναφοράς του αγώνα του Ναυτικού και ιδιαίτερα των Υ/Β.


Σήμερα σημείο αναφοράς για το Πολεμικό Ναυτικό είναι οι ΜΙΖΕΣ, και το ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ, και άνδρες σαν τον κυβενρήτη του "Πρωτεύς" δεν υπάρχουν στα ηγετικά του κλιμάκια. Σε αντιδιαστολή της ιστορίας του ο σημερινός Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Ελευσινιώτης - Μερχαμπά, χαριεντίζεται ασυ-στόλως με τον εχθρό της Πατρίδας. Εσωτερικό και Εξωτερικό.

"ΣΤΟΧΟΣ" 

2 σχόλια

  1. Το υποβρύχιο "Πρωτεύς", μετά την βολή αναδύθηκε λόγω έλλείψεως από κατασκευής. δεξαμενης διακένων για να εξισώνει στο περισκοπικό βάθος την ελλάτωση του βάρους του σκάφους λόγω βολής των τορπιλών (βάλλω τορπίλη "Χ" βάρους, βάζω ίσο βάρος νερό άρα το εκτόπισμα=βύθισμα μένει το ίδιο). Ο Χατζηκωνσταντής και οι ήρωές του, δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή την ατέλεια του υποβρυχίου τους, αλλά επετέλεσαν στο έπακρο το καθήκον των. Έτσι το Πρωτεύς αναδύθηκε και βυθίστηκε δι' εμβολισμού. Δεν "σκέφτηκαν" ούτε "ψύχραιμα" ούτε "νηφάλια" και ..."δημοκρατικά", αλλά εξετέλεσαν την εντολή του Κυβερνήτη Μεταξά για τον ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑ. Αιώνια τους τιμή και δόξα. Πάσα σύγκριση του Χατζηκωνσταντή και των άλλων Ηρώων με τα λοβοτομημένα ένστολα υπαλληλάκια που προσκυνούν τον Μουσταφά Κεμάλ είναι ατυχής και άσχετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εποχη που οι καπεταναιοι και οι ναυαρχοι πηγαιναν στο πατο τηs θαλασσαs μαζι με τα καραβια τουs οταν βυθιζονταν στη μαχη εχει περασει ανεπιστρεπτι. Τωρα εχουμε κατι παχυδερμα που γονατιστα κανουν τσιμπουκια προκειμενου να κρατησουν τη καρεκλιτσα τουs η' να παρουν κανα γαλονακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.