Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΛΥΣΗ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή N. Φραγκόπουλου «Δεν υφίσταται σύμφωνη γνώμη από ...

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΛΥΣΗ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή N. Φραγκόπουλου

«Δεν υφίσταται σύμφωνη γνώμη από την ελληνική πλευρά περί μακεδονικής ταυτότητας και αυτό πρέπει να το ξέρουμε για να μην μας συμβεί να μας το ανακοινώσει κάποιος και να εκπλαγούμε», δήλωσε σήμερα στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, έως σήμερα και ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην κυβέρνηση στην Ελλάδα, «σε καμιά περίπτωση, η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει ετοιμότητα για συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα της μακεδονικής ταυτότητας».
«Αυτό αποτελεί ένα από τα σοβαρά προβλήματα, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό συνεχώς δεχόμαστε υποδείξεις, σύφωνα με τις οποίες, εάν καταφέρουμε να διασφαλίσουμε το ζήτημα της ταυτότητας, όλα τα άλλα δεν είναι σημαντικά. Όχι μόνο δεν υπάρχουν εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά για την ταυτότητα, αλλά δεν θέλουν καν να συνομιλήσουν γι' αυτό. Είναι κάτι που δεν τους ενδιαφέρει», υποστήριξε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και μερίδα πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια διατύπωσαν την άποψη πως «αν η χώρα εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, τότε πρέπει να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας».
Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι δεν συνάδει να κάνει μαθήματα για το ζήτημα αυτό ο κ. Τσερβένκοφσκι. «Ήταν επί πολλά χρόνια στην εξουσία και δεν έλαβε καμιά σχετική απόφαση. Τώρα σχολιάζει κάτι το οποίο θα μπορούσε ο ίδιος να λύσει, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Ο άνθρωπος αυτός τόσα χρόνια ήταν στην εξουσία, είχε το ζήτημα στα χέρια του, το μετέφερε σε άλλους και τώρα μας παραδίδει μαθήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεφσκι.
Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση ότι οποιαδήποτε λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

1 σχόλιο

  1. Σε περίπτωση που προταθεί -διότι αυτό θα προταθεί- μικτό όνομα, ήτοι Μεκεδονία με κάποιον προσδιορισμό και ο Γκρουέφσκι θέλει να βγει από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει, λόγω της αδιαλλαξίας του, θα το φέρει σε δημοψήφισμα και θα κανονίσει (ξέρουμε δα τις "δημοκρατικές" διαδικασίες εκεί) να υπερψηφιστεί με ένα 52%, ας πούμε. Έτσι θα ισχύσει αυτό το όνομα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας συμφέροντα.

    Μετά θα αρχίσουν οι διεκδικήσεις για εθνικότητα, γλώσσα, εθνική μειονότητα στην Ελλάδα κ.λπ. Δηλαδή, το θέμα όχι μόνο δεν θα κλείσει, όπως αφελώς πιστεύουν στην Αθήνα, αλλά μόλις θα έχει ανοίξει.

    Η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα είναι να καταγγείλει την 'ενδιάμεση" συμφωνία και να αρχίσει από μηδενική βάση, βάσει της αποφάσεως του 1992, ήτοι ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγο.

    Δυστυχώς, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις έχουν χειριστεί λάθος το θέμα, με πρώτη αυτή του Μητσοτάκη, ο οποίος πούλησε το όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.