Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΝΑΩΝ ΕΤΕΡΟΔΟΞΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

''...ΕΤΕΡΟΔΟΞΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ...'' Ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται στο θέμα της καθυστέρησης στη διαδικασία αδε...

''...ΕΤΕΡΟΔΟΞΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ...''

Ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται στο θέμα της καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης ναών ετερόδοξων θρησκευτικών κοινοτήτων, ζήτημα που τον έχει απασχολήσει ξανά την τελευταία τριετία, καθώς έχει λάβει πολλές αναφορές από πολίτες.
Όπως σημειώνει η ανεξάρτητη αρχή, παρ' ότι μέχρι πρότινος παρατηρούσε ότι η επίμαχη διαδικασία φαινόταν να οδηγείται αισίως προς εξομάλυνση, «ωστόσο, η πρόσφατη επανεμφάνιση του προβλήματος φαίνεται πως δεν ανάγεται σε απλή διοικητική δυσλειτουργία, αλλά σε επιλογή της διοίκησης μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Όπως αναφέρει η Αρχή, πρόκειται για μία «γνωμοδότηση που δεν αρκείται στον έλεγχο των προϋποθέσεων που τίθενται από το Σύνταγμα και την κοινή πολεοδομική νομοθεσία, αλλά επί πλέον υποδεικνύει έλεγχο σκοπιμότητας ("αν υπάρχει πραγματική ανάγκη ιδρύσεως ναού") και ορίζει ως πρόσθετο κώλυμα όχι μόνο τον προσηλυτισμό, αλλά και οποιαδήποτε άλλη επέμβαση σε βάρος της επικρατούσης θρησκείας, κατά παρέκκλιση από σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Η Αρχή τονίζει ότι, «οι καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης ναών δημιουργούν ήδη προσκόμματα και στη ληξιαρχική καταχώριση γάμων, τελεσθέντων κατά το τυπικό ετεροδόξων θρησκευτικών κοινοτήτων".
Ωστόσο, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, το ληξιαρχείο θα έπρεπε να ελέγχει μόνο την ταυτότητα του θρησκευτικού λειτουργού που τέλεσε τον γάμο, καθώς το κύρος του γάμου δεν εξαρτάται από τη νομιμότητα του ναού ως κτιρίου, προσθέτει η Αρχή.
Επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του θέματος εν όψει και σχετικών διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, ο Συνήγορος του Πολίτη εξέθεσε αναλυτικά τις απόψεις του στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πηγή
ΑΕΤΟΣ για το stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.