Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

480 Π.Χ. Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑ "ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ .. "Ω παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, ελ...

...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
..

"Ω παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη θήκας τε προγόνων. Νυν υπέρ πάντων αγών"


480 π.χ.: Κοντά στις 380 ελληνικές τριήρεις στέκονται απέναντι σε υπερδιπλάσια περσικά. Για τον Ελληνικό Στόλο, οι Αθηναίοι πρόσφεραν 200 τριήρεις, οι Κορίνθιοι 40, οι Αιγινήτες 30, οι Μεγαρείς 20, οι Λακεδαιμόνιοι 16, οι Σικυώνοι 15, οι Επιδαύριοι 10, οι Αμβρακιώτες 7, οι Ερετριείς 7, οι Τροιζήνιοι 5, οι Νάξιοι 4, οι Ερμίονες 3, οι Λευκάδιοι 3, οι Κείοι 2, οι Στυρείς 2, οι Κυθνίοι 1 και οι Κροτωνιάτες επίσης 1.

Γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα τα Περσικά πλοία προχωρούσαν κατά μήκος των ακτών της Αττικής. Οι Έλληνες πληροφορήθηκαν εγκαίρως τις κινήσεις του Περσικού στόλου από τον Αριστείδη, που ήλθε νύχτα από την Αίγινα. Έτσι οι Πέρσες έχασαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού όταν, σύμφωνα με την περιγραφή του Αισχύλου, άκουσαν ξαφνικά, με την ανατολή του ηλίου, τους ήχους της σάλπιγγας και τον Παιάνα να αντηχεί από όλα τα Ελληνικά πλοία: "Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε Ελευθερούτε πατρίδ' ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας,θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νύν υπέρ παντών ο αγών"

Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή καταναυμαχεί τελικώς τον Περσικό, σώζοντας τον πολιτισμό και ολόκληροτον γνωστό κόσμο απότους βαρβάρους. Οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40, η αναλογία όμως απωλειών σε άνδρες ήταν βαρύτερη για τους Πέρσες γιατί αυτοί, καθώς δεν ήξεραν να κολυμπούν, πνίγονταν μετά τη βύθιση των πλοίων τους.

"ΣΤΟΧΟΣ"

4 σχόλια

  1. Καλύτερα ασχοληθείτε με την "ναυμαχία" των Ιμίων, όπου βάλαμε την ουρά κάτω από τα σκέλη. Αφήστε τα κλέη των προγόνων πριν 2500 χρόνια, γιατί εκείνων οι δάφνες δεν χρησιμεύουν σε τίποτε τώρα.
    Ας μην μοιάσουμε σε κάτι ξεπεσμένους αριστοκράτες, που καμαρώνουν επειδή ο προπάππους του προπάππου, του προπάππου είχε την τιμή να κουβαλά το γιογιό του Λουδοβίκου ΙΔ'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανωνυμε 5:15
    Αν δεν γνωριζεις το παρελθον σου,αν δεν εμπνεεσε απο τα επιτευγματα των προγονων σου,αν δεν τα κανεις κτημα σου,αν κοβεις με την σημερινη μιζερια και ξεπεσμο σου τον "ομφαλιο λωρο" με τις φυλετικες σου μνημες τοτε ειναι σιγουρο οτι ποτε σου δεν θα γινεις ανταξιος τους κι οτι ποτε δεν θα μπορεσεις να επαναλαβεις τα επιτευγματα τους.
    Ο Μεγας Αλεξανδρος οταν ξεκινησε να κατακτησει τον τοτε γνωστο κοσμο,ειχε την Ιλιαδα στο προσκεφαλο του για να εμπνεετε απο τα κατορθωματα του ημιθεου Αχιλλεα.
    Κι αν εμεις σημερα καταντησαμε να ξεφτειλιζομαστε στα Ιμια αυτο γινετε γιατι χασαμε την επαφη με το ηρωικο μεγαλειο των προγονων μας.Κι οχι τοσο ο απλος λαος οσο οι εκαστοτε κυβερνωντες.
    Καλη η αυτοκριτικη δεν λεω αλλα ο αριστοκρατης ειναι παντα αριστοκρατης εστω και ξεπεσμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Καλη η αυτοκριτικη δεν λεω αλλα ο αριστοκρατης ειναι παντα αριστοκρατης εστω και ξεπεσμενος.<

    Ωραία λογική και νοοτροπία. Κράτα εσύ την καταγωγή σου και καυχού για περασμένα μεγαλεία "και διηγώντας τα να κλαις". Σοφός άνθρωπος ο Σολωμός! Αυτά μας μείναν μόνο. :(
    Ο Αλέξανδρος διάβαζε Ιλιάδα, αλλά ... κατέκτησε τον κόσμο. Εμείς διαβάζουμε όχι για την Σαλαμίνα, αλλά για την Πίνδο και δίνουμε πισινό στα Ίμια (και όχι μόνο). Καταλαβαίνεις τι σου λέω;
    Και βάζε και κανένα τόνο, διότι φτάνει που μας κατέστρεψαν την μισή γλώσσα με το μονοτονικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 9:59
    Πρωτον,υποδειξεις στον εαυτουλη σου,θα γραφω οπως θελω και νομιζω πως ειμαι αρκετα σαφης και χωρις τονους.
    Δευτερον,χειροτερος παραλογισμος και νοοτροπια ειναι η ηττοπαθεια και η μιζερια
    Κι αν στην τρισενδοξη ιστορια μας καταχωριθεικε και η μελανη σελιδα της νυχτας των Ιμιων αυτο οφειλετε σε κατι μεμψιμοιρους και δειλους σαν εσενα.
    Ο ηρωικος τροπος ζωης θελει κοτσια κι εσυ οπως φαινετε δεν τα εχεις.Σου ευχομαι ολοψυχα καποια στιγμη να τα βρεις.Η Ελλαδα μας χρειαζετε ολους στην πρωτη γραμμη,ως ποτε εσυ θα κρυβεσε στα μετοπισθεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.