Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1916: Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΔΑΓΚΛΗ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ. 26 Σεπτεμβρίου 1916: Διχασμός του ελληνικού κράτου...

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΔΑΓΚΛΗ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ.

26 Σεπτεμβρίου 1916: Διχασμός του ελληνικού κράτους. Εγκαθιδρύεται στη Θεσσαλονίκη προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τα δύο άλλα μέλη της Τριανδρίας (Στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή και Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη). Περιλαμβάνει μέλη και από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, που είχε συγκροτηθεί στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 1915. Με βάση τα στρατιωτικά τμήματα που προσχώρησαν στο κίνημα Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη (20 Αυγούστου / 2 Σεπτεμβρίου 1916) και με στρατολογία ανδρών από τη Μακεδονία και τα νησιά, η κυβέρνηση επιδίδεται, με την ενίσχυση των Συμμάχων, στην ταχεία οργάνωση ισχυρού στρατού, με άμεσο σκοπό να πολεμήσει εναντίον των Βουλγάρων και των Κεντρικών Δυνάμεων που ήδη κατέχουν μεγάλα τμήματα του εθνικού εδάφους (Ανατολική Μακεδονία - Ρούπελ). Απώτερος πολιτικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να συμπαρακαθήσει στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης, ως σύμμαχος των Δυνάμεων που αναμένεται να νικήσουν, και να διεκδικήσει την απελευθέρωση των αλύτρωτων ελληνικών πληθυσμών, που εξακολουθούν να ζουν στις περιοχές που κατέχουν η Τουρκία και η Βουλγαρία. (army.gr)

2 σχόλια

  1. απωτερος πολιτικος σκοπος του Βενιζελου, ηταν απλα να εκθρονισει τον Κωνσταντινο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pes ta xrisostome!! O Prodoths Venizelos (opou ton proskinoun arketoi kai apo edw mesa) ithele na dixasei to ethnos mono kai mono gia na katalavei tin eksousia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.