Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΛΑΘΡΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ!..

Στις 27 Οκτωβρίου 2016 ο Σύλλογος Ξενοδόχων Σάμου εξέδωσε ρατσιστική ανακοίνωση προτροπής των μελών του σε άρνηση συνεργασίας με την ...

Σχετική εικόνα




Στις 27 Οκτωβρίου 2016 ο Σύλλογος Ξενοδόχων Σάμου εξέδωσε ρατσιστική ανακοίνωση προτροπής των μελών του σε άρνηση συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με Μ.Κ.Ο για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων.

Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2016


Μετά την τελευταία του συνεδρίαση πουπραγματοποίησε ο Σύλλογος Ξενοδόχων Σάμου στις 27 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε να τονιστούν προς τα μέλη της Ένωσης οι κίνδυνοι που υπάρχουν από την “συνεργασία” που θα έχουν με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. αλλά και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο θέμα του προσφυγικού προβλήματος με το τουριστικό προΐόν στον Νομό να χάνει την αξία του έχοντας απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους!

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:




“Την Πέμπτη 27.10.16 συνεδρίασε το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων μετά από την πληροφόρηση σχετικά με την αναζήτηση από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ξενοδοχειακής μονάδας για τη στέγαση προσφύγων ή/και μεταναστών για αδιευκρίνιστο προς το παρόν χρονικό διάστημα.
Η Σάμος δέχεται, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, άμεσα μεταναστευτικές ροές.
Όλοι οι Σαμιώτες μαζί κι εμείς οι ξενοδόχοι προσπαθούμε από την αρχή της κρίσης να συνδράμουμε πολιτεία και οργανώσεις στην υποδοχή και την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών με δωρεές, προσωπική εργασία κλπ.
Πάγια και ακλόνητη θέση όλων μας, όμως, πρέπει να είναι η επιτακτική απαίτηση μιας πιο ορθολογιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος από την πολιτεία.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν πιο κατάλληλες περιοχές στην ελληνική επικράτεια, χωρίς τουριστική ταυτότητα, όπου μπορούν να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας με σωστή υποδομή και να ωφεληθούν όχι μόνο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά και οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες.
Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε πρόσφατα, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Σάμου οφείλει να προειδοποιήσει τα μέλη της για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την επιχείρηση που πιθανώς θα συνάψει συμφωνία φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στις εγκαταστάσεις της και τις πιθανές συνέπειες για ολόκληρο το νησί της Σάμου και την αναγνωρίσιμη τουριστική του ταυτότητα.
Όσο δελεαστική κι αν είναι η οικονομική προσφορά της ΥΑ του ΟΗΕ ή οποιασδήποτε άλλης ΜΚΟ ή οργανισμού, οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη:

Πρώτον, την σοβαρή πιθανότητα να υποστούν οι εγκαταστάσεις τους φθορές και ζημιές, η αποκατάσταση των οποίων, στη συνέχεια, προκειμένου να καταστούν ξανά αξιόχρηστες για τους τουρίστες, θα είναι χρονοβόρα και εξαιρετικά δαπανηρή.
Το κόστος μπορεί να είναι πλέον απαγορευτικό.

Δεύτερον, τα μακροχρόνια συμβόλαια με την ΥΑ του ΟΗΕ, δεν προσφέρουν καμία εξασφάλιση διότι με οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των μεταναστών , αλλαγή πλεύσης των εταίρων μας, της γείτονα χώρας ή και της κατάστασης στην χώρα προέλευσης των προσφύγων/μεταναστών, η ΥΑ θα μπορεί να επικαλεστεί λόγους ανώτερης βίας και να παύσει την ισχύ των συμφωνητικών.
Ποιος μπορεί εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα με τον ΟΗΕ σε αυτή την περίπτωση;

Τρίτον, ο επιχειρηματίας που θα εγκαταστήσει πρόσφυγες ή μετανάστες στο κατάλυμά του, κινδυνεύει να καταστρέψει τη φήμη και το μέλλον του καταλύματός του διότι αν διακόψει την συνεργασία του με τους tour operators για αυτόν τον λόγο, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους.
Δυστυχώς, ο αντίκτυπος των προσφυγικών ροών και της κατάστασης που επικρατεί στο νησί μας, καταγράφεται στη συνείδηση του πελατειακού μας κοινού (από τις περισσότερες αγορές που μας ενδιαφέρουν) με τον πιο έντονο και αρνητικό τρόπο, όπως φάνηκε με την κατακόρυφη πτώση των κρατήσεων της περασμένης σεζόν.
Υπενθυμίζουμε ότι το 70% του πληθυσμού του νησιού απασχολείται στον τουρισμό κι ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό έχει έμμεση οικονομική εξάρτηση από τον τουρισμό.



Συνεπώς, κάθε κίνηση που πλήττει περαιτέρω την εικόνα του νησιού ή συμβάλλει στη διαιώνιση της τρέχουσας κατάστασης, θα έχει πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες στη βασική μας πηγή εσόδων και απασχόλησης.
Το ποσοστό ανεργίας στο νησί θα αυξηθεί δραματικά και η κίνηση της αγοράς θα πέσει κατακόρυφα.
Πολιτεία, φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες τα τελευταία 30 χρόνια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια διακριτή τουριστική ταυτότητα για το νησί μας.
Ακόμα και το 2016 εν μέσω προσφυγικής κρίσης και πληθυσμιακών μετακινήσεων -και παρά την ευαίσθητη γεωγραφία της -η Σάμος με κοινές προσπάθειες και θυσίες κατόρθωσε να ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό τις καταστροφικές προβλέψεις και να προσελκύσει έναν «κρίσιμο όγκο» τουριστών για την επιβίωση του προορισμού και πολύτιμη εισροή συναλλάγματος στον τόπο αλλά και στην οικονομία της χώρας μας.
Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, επίμονα και αδιάκοπα.

Γι αυτό:
Επιθυμούμε να αποτρέψουμε τους συναδέλφους μας να κάνουν μια παρακινδυνευμένη κίνηση που τώρα δείχνει ότι θα τους αποφέρει ένα εύκολο κέρδος αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ αμφίβολο αν και πόσο θα τους ωφελήσει.
Αν εδραιωθεί ο χαρακτηρισμός της Σάμου ως νησιού προσφύγων, ως νησιού των hotspots, μέσω των σχετικών αναφορών στα ελληνικά και στα διεθνή ΜΜΕ, η τουριστική ταυτότητα του νησιού μπορεί εύκολα να ακυρωθεί μέσα σε μια σεζόν και να ακολουθήσει περίοδος μαρασμού, κατάρρευσης και ανάγκη επαναπροσδιορισμού του χαρακτήρα του νησιού, αν και όταν η προσφυγική κρίση θα έχει παρέλθει.
Για όλα τα παραπάνω, πρέπει να κάνουμε συντονισμένες και προσεκτικές κινήσεις έτσι ώστε η Σάμος να παραμείνει ένα νησί έντονου και συνεχώς αυξανόμενου τουριστικού ενδιαφέροντος και να διασφαλιστούν οι ισορροπίες της τοπικής μας κοινωνίας και οικονομίας. Τώρα είναι η στιγμή που θα αποδείξουμε εμείς, οι κάτοικοι κι οι επιχειρηματίες ότι εμείς πρώτοι το επιθυμούμε και το πράττουμε. Με Εκτίμηση

Το Δ.Σ. της
Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Σάμου”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.