Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ! ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ!!!

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ: Μπουτάρης: οι επισκέπτες της ΠΓΔΜ είναι από τους καλύτερους πελάτες μας. Η Θεσσαλονίκη είναι συντηρητική και εσωστρεφής  ...

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ:


Μπουτάρης: οι επισκέπτες της ΠΓΔΜ είναι από τους καλύτερους πελάτες μας. Η Θεσσαλονίκη είναι συντηρητική και εσωστρεφής 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχεδιάζει προγραμματισμένη επίσκεψη στα Σκόπια. Η ΠΓΔΜ είναι σταθμός της Βαλκανικής περιοδείας του ως προς την βελτίωση των σχέσεων, αλλά και την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού αναφέρει σε δημοσίευμα της η Σκοπιανή Sitel[1].

Η επίσκεψη του Μπουτάρη στην πΓΔΜ ανακοινώθηκε μέσα από συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή*, όπου δήλωσε ότι οι Έλληνες είναι δύσπιστοι όσον αφορά στους πολίτες των γειτονικών χωρών. Στόχος του είναι να φέρει χρήματα στην πόλη και έτσι σχεδιάζει να συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με το Δυρράχιο της Αλβανίας, τη Νις της Σερβίας και να ενισχύσει τους δεσμούς της πόλης με τα Σκόπια, καθώς οι Σκοπιανοί αποτελούν τους πιο πολυπληθείς επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

«Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη φτωχομάνα, συντηρητική και εσωστρεφής και έχει ενα σοβαρό ελάττωμα. Υπάρχουν αμφιλεγόμενες σχέσεις με τους Τούρκους, τους Εβραίους και τους Σλάβους, ενώ οι επισκέπτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι από τους καλύτερους πελάτες μας», δήλωσε ο Μπουτάρης, ο οποίος ανακοίνωσε και πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση του καθεστώτος βίζας με τις γειτονικές χώρες, προκειμένου, όπως είπε, να δημιουργήσει έσοδα με μηδενική επένδυση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι επίσημες αρχές των Σκοπίων δεν έχουν λάβει ακόμη αίτηση του Μπουτάρη για επίσκεψη στα Σκόπια και ότι εάν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποφασίσει να έρθει, θα οργανώσουν την επίσκεψη του.

Σε σχετικό με την επίσκεψη του Μπουτάρη στα Σκόπια δημοσίευμα του Kanal 5[2], γίνεται μάλιστα αναφορά στην "Μακεδονική" κληρονομιά του Μπουτάρη, καθώς ο παππούς του ήταν από το Κρούσεβο, ενώ τονίζεται ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους λίγους Έλληνες που έχει "μαλακότερες θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας".

Η εκστρατεία του Γ. Μπουτάρη για την προώθηση της Θεσσαλονίκης, ως τουριστικό προορισμό, επεκτείνεται στην Τουρκία και το Ισραήλ, ενώ επιθυμεί να μπει η πόλη στα δρομολόγια των Τουρκικών Αερογραμμών και να ενταχθεί στις κινεζικές τουριστικές προσφορές.


*Παραθέτουμε ολόκληρη την συνέντευξη που έδωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στον Σταύρο Τζίμα (Καθημερινή[3]):

Σε ιδιώτη, πιλοτικά, η αποκομιδή σκουπιδιών
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης «κάνει ταμείο» ενός χρόνου θητείας

Του Σταυρου Τζιμα

Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης ήρθε στο ραντεβού μας για να «κάνει ταμείο» ενός χρόνου θητείας του στη δημαρχία έχοντας συναντηθεί νωρίτερα με μια αντιπροσωπεία Κινέζων.

«Ποιοι ήταν αυτοί;» τον ρώτησα, καθώς οι επισκέπτες αποχωρούσαν από το γραφείο του.

«Κινέζοι τουριστικοί πράκτορες από τη Σαγκάη. Τους έστειλαν οι τουρκικές αερογραμμές με τις οποίες η Θεσσαλονίκη έχει συνεργασία. Ηρθαν να συζητήσουμε τις δυνατότητες να βάλουν τη Θεσσαλονίκη στην ατζέντα των τουριστικών προορισμών των Κινέζων τουριστών και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Φανταστείτε πόσο θα ωφεληθεί η πόλη μας αν μπούμε στα τουριστικά πακέτα της Κίνας».

Ηταν η καλύτερη αφορμή να αρχίσουμε την κουβέντα.

«Κάναμε νομίζω ένα σημαντικό άνοιγμα που σχετίζεται με την οικονομική ζωη της πόλης και τη φυσιογνωμία της, λέει ο δήμαρχος. Η Θεσσαλονικη έχει ένα χαρακτήρα κλειστοφοβικό, συντηρητικό, εσωστρεφή, έχει και κάποιες θηριώδεις ενοχές. Μια με τους Τούρκους, μια με τους Εβραίους, για να μην πούμε για τους Σλάβους, μολονότι οι Σκοπιανοί είναι οι καλύτεροι πελάτες μας. Αποτέλεσμα των ανοιγμάτων; Οι Ισραηλινοι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 300%, οι δε Τούρκοι έφτασαν τους 40.000 και κατά μαρτυρίες αν δεν υπήρχε η βίζα θα ήταν πολλαπλάσιοι. Αυτό είναι το ένα πακέτο, η οικονομική ενίσχυση της πόλης με μηδενική επένδυση. Η μόνη επένδυση, χωρίς χρήματα, που έγινε ήταν να γίνω εγώ κομμάτια και να τρέχω».

Για τον κ. Μπουτάρη η επιχείρηση «τουριστική γοητεία» προς τόνωση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης δεν εξαντλήθηκε στην Τουρκία και το Ισραήλ, χώρες με τις οποίες η πόλη συνδέεται ιστορικά.

«Ετοιμαζω ταξίδια στο Δυρράχιο, στο Νις και το Βελιγράδι για αδελφοποιήσεις, στα Σκόπια για βελτίωση του κλίματος στους πολίτες, στη Σόφια και την Οδησσό για προβολή της πόλης, στη Μόσχα με χοντρή τουριστική ατζέντα. Σ’ αυτά τα ταξίδια παίρνω πάντα μαζί μου και ανθρώπους του τουρισμού. Βασικός στόχος, να φέρω λεφτά στην πόλη διότι τα λεφτά είναι ο κοινός παρονομαστής για οτιδήποτε».

Με την ανάληψη της δημαρχίας ο κ. Μπουτάρης, εκτός από το να βοηθήσει να ανασάνει οικονομικά η πόλη, έθεσε ως στόχο να αλλάξει τον ίδιο τον δήμο, να τον καταστήσει εργαλείο παραγωγής έργου και φιλικό προς στον πολίτη. Επέλεξε αντιδημάρχους σαραντάρηδες, ανθρώπους της αγοράς, χωρίς πολιτική ταυτότητα και τους έδωσε ουσιαστικές αρμοδιότητες και ελευθερία δράσης.

Η γραφειοκρατία ραγίζει

«Δεν εμφανίζομαι εγώ σαν ο παντοκράτωρ. Στηρίζω τις προσπάθειες του καθένα και τον σπρώχνω να κάνει αυτό που έχουμε αποφασίσει στο γενικότερο πλαίσιο. Ενα δεύτερο πολύ ουσιαστικό που έχει σχέση με τη διοίκηση είναι ότι κάναμε έναν οργανισμό ο οποίος αξιοποιεί τα στελέχη της. Μέχρι τώρα, ο ένας διευθυντής παρέπεμπε τη δουλειά στον άλλο, υπήρχε μόνιμη αντιπαλότητα μεταξύ τους, εχθρικές σχέσεις, που τελικά γίνονταν πρόβλημα του πολίτη. Ρε παιδιά, εδώ είστε εσείς να λύσετε το πρόβλημα και όχι να το κάνετε μπαλάκι και να το πετάτε από ’δω κι από ’κει. Δεν επιτρέπεται ένα χαρτί για να πάει από τη μια υπηρεσία στην άλλη να θέλει δύο μήνες. Αμφιβάλλω, βέβαια, αν θα τελειώσει μέσα σ’ αυτή την τετραετία η αναδιοργάνωση. Πολλές φορές λέω στον εαυτό μου. “Ρε συ, μήπως κάτι τέτοιο είναι πολύ δονκιχωτικό στη χώρα που ζούμε;”, αλλα λέω και πάλι, αν καταφέρω να προκαλέσω μια ρήξη σε αυτό το σύστημα κάτι θα είναι και αυτό. Επί του παρόντος δείχνει να ραγίζει. Δεν θα επανεκλεγώ φυσικά από αυτό, γιατί προς τα έξω δεν φαίνεται τόσο πολύ. Ομως η εξυπηρέτηση του πολίτη θα βελτιωθεί».

– Με την ευκαιρία, θα ξαναθέσετε υποψηφιότητα;

– Βέβαια. Λέω καμιά φορά μέσα μου αν θα μπορώ, αν θα αντέξω, αλλά αφού έχω αρχίσει να το διασκεδάζω και μ’ έχει πιάσει και πείσμα για μερικά πράγματα, γιατί να μην το επιχειρήσω ξανά;

– Και από τι θα εξαρτηθεί;

– Κοιτάξτε να δείτε. Κάνοντας έναν απολογισμό μέχρι τώρα, με άριστα το δέκα, βάζω έξι στον εαυτό μου. Αν στο τέλος της θητείας μου αυτό γίνει επτά τότε θα ξαναθέσω υποψηφιότητα, αν γίνει πέντε τότε θα πω «άντε γεια».

Τεχνογνωσία από τους Γερμανούς

«Πιάσαμε πάτο στο θέμα των σκουπιδιών. Χειρότερα δεν γίνεται και γι’ αυτό θα τα αλλάξω όλα», είπε ο κ. Μπουτάρης όταν η συζήτηση έφτασε στο ζέον πρόβλημα της καθαριότητας.

Και καθώς του υπενθύμισα ότι είχε θέσει ως στόχο να καθαρίσει την πόλη σε έναν χρόνο παραδέχθηκε χωρίς δισταγμό: «Αποτύχαμε. Συνειδητοποιήσαμε ότι με το υπάρχον πανάθλιο και πανάρχαιο σύστημα δεν μπορούμε να έχουμε καθαρή Θεσσαλονίκη. Αυτό που δεν ομολογεί κανένας είναι ότι υπάρχει μια μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λέει ότι πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες η καθαριότητα, διότι κοστίζει 50% λιγότερο. Εγώ είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω. Η κατάσταση στην καθαριότητα δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Εχουμε πιάσει πάτο. Η λογική η δική μου είναι να δώσω ένα δημοτικό διαμέρισμα σ’ έναν ιδιώτη πιλοτικά για έξι μήνες και εφόσον αποδειχθεί ότι μας κοστίζει λιγότερο και γίνεται δουλειά θα το γενικεύσω για να έχω την πόλη καθαρή».

Ο κ. Μπουτάρης προσανατολίζεται σε μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δείχνει αποφασισμένος να αξιοποιήσει την εμπειρία δήμων προηγμένων στον τομέα αυτό.

«Κάναμε μια συζήτηση και με τη Νίκαια και με την Κολωνία και με τη Βιέννη και θα πάμε και στους τρεις αυτούς δήμους μέσα στο επόμενο τρίμηνο να δούμε πώς δουλεύουν αυτοί και να το μεταφέρουμε εδώ. Εκείνο που δεν μπορούμε να μεταφέρουμε εδώ είναι η νοοτροπία, αυτό είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα. Εγώ αυτό που λέω, το ότι δουλεύουν 6,5 ώρες και κάθονται τις άλλες δύο, είναι αλήθεια, αλλά κανένας δεν το ομολογεί. Μου λένε, δήμαρχε γιατί μεταχειρίζεσαι τέτοια γλώσσα. Τι γλώσσα να μεταχειριστώ, ρε παιδιά, αφού έτσι είναι;».

Στην παρατήρησή μου ότι αυτή η συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με συντονιστή τον Γερμανό υφυπουργό κ. Φούχτελ έχει δαιμονοποιηθεί στην Ελλάδα, σχολίασε:

Κέρδος η συνεργασία

«Ανοησίες. Ο Φούχτελ ορίστηκε από τη Μέρκελ να συντονίζει αυτή τη συνεργασία μεταξύ των πόλεων. Εμείς από αυτή τη συνεργασία θα έχουμε κέρδος την τεχνογνωσία. Ας πούμε, θα πάμε στην Κολωνία για να δούμε πώς δουλεύουν αυτοί τα σκουπίδια και θα μεταφέρουμε εδώ τη γνώση. Πώς δουλεύουν, επίσης, τις δημόσιες σχέσεις, τα πρόστιμα, πρακτικά πράγματα δημόσιας διοίκησης δηλαδή, στα οποία αυτοί είναι ανεπτυγμένοι. Προχωρήσαμε σ’ αυτό το μνημόνιο συνεργασίας διότι το υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να παράξει καινούργια πράγματα, παρά μόνο να αναπαράξει το σύστημα. Ο μόνος τρόπος για να βελτιωθούν τα πράγματα είναι να φέρεις καινούργια πράγματα. Και τα καινούργια πράγματα αν δεν μπορούν να τα κάνουν αυτοί που είναι εδώ, θα τα κάνουν με το ζόρι».

Εβδομηντάρης με σακίδιο, σκουλαρίκι και ποδήλατο

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχος να προκάλεσε με την εκλογή του τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ, όσο ο κ. Γιάννης Μπουτάρης.

New York Times, Observer, ITN (βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι) Fortune, Cyprus Mail, Jeruslim Prost, Haaretz, Maariv, Ισραηλινή Τηλεόραση, Departure Boulvard, Hurriyet, Gumhurriyet, Zaman,Tooday’s Zaman, Panorama (Αλβανία) είναι μερικά από τα μέσα που έχουν φιλοξενήσει συνεντεύξεις του και εκτενή άρθρα.

Ο κ. Μπουτάρης άνοιξε στον έξω κόσμο διάπλατα «παράθυρα» της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που επί δεκαετίες πάσχιζε, διακατεχόμενη από ιστορικές φοβίες, να κρύψει το πολυεθνοτικό της παρελθόν, την έθεσε σε τροχιά εξωστρέφειας. Δεν δίστασε να έρθει αντιμέτωπος, ακόμη και να συγκρουστεί ανοιχτά με συντηρητικά κέντρα, στερεότυπα και ιδεοληψίες, που αντιμάχονταν το καινούργιο.

Μπορεί να ενσαρκώσει αυτό το καινούργιο και να ανατρέψει καθεστηκυίες αντιλήψεις και αξίες ένας αντισυμβατικός εβδομηντάρης; Στην περίπτωσή του, αποδείχθηκε πως ναι.

Ο κ. Μπουτάρης δεν είναι ένας άλλος δήμαρχος, αλλά ο άλλος δήμαρχος. Με το σκουλαρίκι στο αυτί, το σακίδιο στον ώμο τον συναντάει κανείς στο κέντρο της πόλης να βαδίζει αμέριμνος ή να πηγαίνει με το ποδήλατο στο δημαρχείο. Κατάργησε τη μαύρη δημαρχιακή λιμουζίνα και χρησιμοποιεί ένα Micra, και δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνει κουβέντα στον δρόμο με τους δημότες, αντιδικεί με κάποιους, κάνει ακόμη και τράκα τσιγάρο από μερικούς.

«Δεν φοβάστε μήπως σας γιαουρτώσουν και κυκλοφορείτε χωρίς φρουρό;», τον ρώτησα.

«Ε, και τι έγινε, και ο Αλαβάνος που το έφαγε τι έπαθε;», απάντησε.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι τύπος «και του αλωνιού και του σαλονιού». Λαϊκός -όχι λαϊκιστής- και συνάμα κοσμοπολίτης. Με ζεστό και ανθρώπινο λόγο απευθύνεται χωρίς την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών στον συνομιλητή του, όποιος και αν είναι αυτός. Από την πιτσιρικαρία με τα σκουλαρίκια στα καφέ του κέντρου και των συνοικιών, σην οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητός, έως τον Αχμέτ Νατβούτογλου.

Οσο για τη δουλειά, οι συνεργάτες του λένε ότι είναι χαλκέντερος. Εργάζεται αδιάκοπα με ένα διαλειμματάκι το μεσημέρι όπου κλεβει «έναν υπνάκο» στον καναπέ του δημαρχιακού γραφείου και συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ. Πολλοί κάνουν λόγο για «φαινόμενο Μπουτάρη», μερικοί μιλούν για «το πείραμα της Θεσσαλονίκης» και άλλοι λένε πως «ο Μπουτάρης αποτελεί ό,τι πιο ενδιαφέρον εξελίσσεται τούτη τη στιγμή στην τοπική αυτοδιοίκηση». Ισως και να είναι αυτός ο λόγος που οι προβολείς των ξένων ΜΜΕ έπεσαν επάνω του. Σίγουρα πρόκειται για μια «μηχανή παραγωγής καινοτόμων ιδεών» και όσον αφορά το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζει δείχνει να ακολουθεί την κατά Μάο συνταγή «αφήνοντας τα εκατό λουλούδια να ανθίσουν».

MacedoniaHellenicLand.Eu

2 σχόλια

  1. πάλι έκλασε ο αρχιαυνάνας δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαννη θα το βρεις απο εκει που δεν το περιμενεις..μπορει ομως κι απο κει το περιμενεις..απο καπου ομως θα το βρεις.Στα σιγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.