Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

"ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΩΣΕΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ..."!

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΑΜΠΑ ΑΛΤΙΝΣΑΪ Σήμερα Πέμπτη μεταξύ των ωρών 12:00 και 14:00 το μεσημέρι, οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΜΙ...

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΑΜΠΑ ΑΛΤΙΝΣΑΪ

Σήμερα Πέμπτη μεταξύ των ωρών 12:00 και 14:00 το μεσημέρι, οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, διοργάνωσαν την παρουσίαση του μυθιστορήματος "ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ" της Τουρκάλας συγγραφέως Σαμπά Αλτινσάι στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς Βιβλίου στην οδό Πανεπιστημίου (για το θέμα γράφει και ο σημερινός "Στόχος"). Πρόκειται για την εικονιζόμενη στη φωτογραφία "ιστορικομυθιστοριογράφο"- με το "περίεργο" ονοματεπώνυμο ("αλτίν" μας είπε στην τουρκική σημαίνει χρυσός)- την Σαμπά "χανούμ", η οποία γεννήθηκε το 1961 στο Τσανάκαλε και ο παππούς της ήταν "τουρκοκρητικός"! Η μετάφραση του βιβλίου της έγινε απο κάποια Νίκη Σταυρίδη, η οποία ήταν παρούσα στην παρουσίαση και μετέφρασε τα όσα είχε να πει η Σαμπά στο Ελληνικό κοινό σήμερα. Η μετάφραση επιχορηγήθηκε απο το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ! Η υπόθεση αφορά το πως ζούσαν "αδερφωμένοι" Χριστιανοί και "Κρήτες" μουσουλμάνοι την... κοινή τους μοίρα!
Για να έρθουμε στη σημερινή παρουσίαση. Η Σαμπά -μιλώντας στην τουρκική- μας είπε ότι ΔΑΣΚΑΛΟΣ της είναι ο Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ και το βιβλίο του "Καπετάν Μιχάλης"! Απεκάλεσε τον Καζαντζάκη "Κρητικό Χριστιανό" και τον εαυτό της "ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ". Κάλεσε δε το κοινό, να αφήσει στην άκρη τις θρησκείες και "ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ"! Προς το τέλος της παρουσίασης, δόθηκε ο λόγος στους παρισταμένος και η πρώτη ερώτηση - παρέμβαση έγινε απο Ελληνόψυχο -ως γνωστόν ο ΣΤΟΧΟΣ έχει μάτια και αυτιά παντού- ήταν η εξής:
"Θα ρωτήσω την μεταφράστια πως λέγεται στα τουρκικά ο τίτλος του βιβλίου..."
Απάντηση μεταφράστριας: "Γκιρίτ ιμ μπενίμ"
Ελληνόψυχος: "Πείτε στην συγγραφέα παρακαλώ, ότι κι εγώ ετοίμασα τρια βιβλία για να διαβαστούν απο τους Τούρκους: Οι τίτλοι τους είναι "Σμύρνη ιμ μπενίμ", "Κύπρος ιμ μπενίμ" και "Κωνσταντινούπολη ιμ μπενίμ"! (Άρχισε να γίνεται ένας μικρός πανικός στο σημείο αυτό..)
Και συνέχισε ο Ελληνόψυχος: "Εξηγήστε δε στη συγγραφέα ότι ο Καζαντζάκης -ο "δάσκαλός" της- ήταν ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ και όχι "Κρητικός χριστιανός" όπως μας είπε. Και μιας και η ίδια αυτοχαρακτηρίστηκε "Κρητικιά μουσουλμάνα" (που μάλιστα δεν πρέπει να τονίζει την θρησκεία της, όπως κι εμείς την δική μας, κατ' αυτήν) ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ;". Εδώ άρχισε ο μεγάλος χαμός! Πανικόβλητος ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" Μανώλης Πιμπλής διέκοπτε και έπαιρνε ο ίδιος τον λόγο, μην αφήνοντας την "χανούμ" να απαντήσει! "Πετάγεται" κι ένας πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και λέει: "Μην του απαντάτε! Εμείς σας ευχαριστούμε που ήρθατε εδώ σήμερα. Σας προτρέπω δε, να μοιράσετε το βιβλίο σας και στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης"! Αρχίζουν να αποχωρούν πανικόβλητοι οι μισοί απο την αίθουσα, σε αυτό το σημείο. Επανέρχεται ο Ελληνόψυχος: "Θα απαντήσει η κυρία; Γιατί δεν της το μεταφράσατε το ερώτημα;". Απάντηση μεταφράστριας: "Ποιος σας είπε ότι δεν το μετέφρασα;". Ελληνόψυχος: "Να απαντήσει τότε"! Ένα 20% των όσων έχουν απομείνει στην αίθουσα χειροκροτούν στο σημείο αυτό! Πανικόβλητη η Σαμπά αρχίζει στα αγγλικά (!) να αρθρώνει κάποιες λέξεις. "Τρελένεται" ο Πιμπλής με κάτι άλλους και της λένε να μην απαντήσει. Αρχίζει διάλογος του Ελληνόψυχου με την Τουρκάλα στα αγγλικά. Φωνάζουν όλοι και δεν την αφήνουν να μιλήσει, αν και δεν είχε και την διάθεση να το κάνει και καταλήγει ο Ελληνόψυχος: "ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ, ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ"! Αποχωρώντας απο την αίθουσα δε, φωνάζει στον Πιμπλή: "Άσχημες παρτίδες άνοιξες Πιμπλή"! Πανικόβλητος ο δημοσιογράφος ρώτησε: "Τι εννοείτε;". Για να πάρει την απάντηση: "Ξέρεις πολύ καλά"!
Τα μηνύματά μας πέρασαν και η τουρκάλα ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: "ΑΠΑΡΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ"; Εκεί έβγαλε τον σκασμό (για να μην νομίζουν πως δεν υπάρχει αντίδραση). Αν και την βοήθησαν οι γνωστοί "γενίτσαροι", οι... δικοί μας! ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΜΕ ΤΗΝ... ΣΟΥΠΑ!

20 σχόλια

  1. Το μαύρο το ποκάμισο
    και τ΄ ασημί πιστόλι
    αυτά τη Κρήτη κάνανε
    να τη φοβούντε όλοι

    Αμα μπορεί, ας πει μια μαντινάδα και θα δούμε αν την εθέλομε να αλλαξοπιστίσει η τουρκάλα να την βάλομε στα χώματά μας!

    Neraida

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι κακό κι αν μου συμβεί δε σκύβω το κεφάλι
    είναι περήφανη γενιά αυτή που μ'έχει βγάλει

    Κι αν με ρωτούσε ο Θεός, ιντα 'ρθα εδώ να κάμω ,
    θα του απαντούσα Κρητικά πως ήρθα να πεθάνω.

    Καρδιά μου καπετάνισσα γκρέμισε τ'όχυρό σου
    κύρηξε κι επανάσταση σε κάθε αντίπαλό σου

    Πάντα την πλια ψηλη κορφη χτυπα η οργη τ' ανεμου
    γι' αυτο κι εγω παραπονο δεν εκαμα ποτε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πέσουν μαύροι κεραυνοί να κάψουν τις μοδίστρες
    που κέντισαν όλο το χακί με μαύρες κουβαρίστρες

    Ηθελα και να κατεχα οι Κρητικοι φανταροι
    γιαντα δε πανε Πεζικο μα τσ' Ειδικες Δυναμεις!

    Νeraida

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΔΑΡΑΝ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ;
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΕΙ ΑΥΤΗ.ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΗΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Ο ΠΑΤΡΩΝΑΣ ΤΗΣ.
    (ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙ0 ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ;)
    ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΛΟΥΚΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚΑΛΗΤΑΡΙΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΤΗΣ ΒΡΗΚΑΝ ΒΗΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η κουλτουριάρικη προσπάθεια προσέγγισης των δύο λαών δεν είναι καινούρια. Εδώ και μερικά χρόνια κυκλοφορούν πάμπολλα βιβλία που έχουν σαν θέμα ελληνοτουρκικά ρομάντζα, είτε στην προ του 1922 Μ. Ασία, είτε ακόμη και στην Θράκη, την Πόλη κ.λπ.
    Επίσης και η τηλεόραση έχει κατακλυσθεί από σήριαλ με παρόμοιο περιεχόμενο.
    Έχω διαπιστώσει ότι και τα βιβλία αρέσουν και τα σήριαλ έχουν πέραση. Η τακτική αυτή άρχισε παράλληλα με την "επίθεση φιλίας" που είχε ξεκινήσει η Ελλάδα προς την Τουρκία την εποχή των Γιωργάκη-Τζεμ, γι αυτό αντέδρασε και ο ΠΑΣΟΚος. Η γνωστή τακτική της αμβλύνσεως της μνήμης δια του συναισθήματος. Εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική, διότι πιάνει!
    Ουδεμία αντίρρηση η κυρία να είναι κρητικής καταγωγής, μπορεί πράγματι, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Στο βιβλίο του "δασκάλου" της δεν διάβασε την γλαφυρότατη περιγραφή της Μεγάλης Σφαγής του Χάνδακα (Ηρακλείου) στα 1896, που οδήγησε τελικά και στην επέμβαση των Μεγάλων; Τι κοινές μνήμες έχω να μοιραστώ εγώ μ' αυτήν; Την καταπίεση, την σκλαβιά, ή ότι "χάλασαν" τον μισό πληθυσμό του νησιού. Αϊ σιχτίρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΟΥΡΟ
    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΧΑΛΟΥΣΑ ΧΑΤΙΡΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
    ΘΑ ΤΗΣ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΜΠΑΧΤΣΙΣΙ
    ΑΝ ΜΟΥ ΧΟΡΕΨΕΙ
    ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΤΗΛ ΤΗΣ
    ΑΣ ΤΟ ΔΩΣΕΙ

    ΚΑΙ PLZZZZ

    SEEDARETE ΠΑΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Oι Τουρκοκρήτες, ήταν Έλληνες που είχαν γίνει Μουσουλμάνοι, και συνρεργάζονταν με τους Τούρκους. Ήταν δε τόσο καταπιεστικοί προς τους Έλληνες, ώστε με την απελευθέρωση της Κρήτης, όσους δεν είχαν καθαρίσει οι Κρητικοί, ξεγκρεμίστηκαν έως ενός στη Μικρά Ασία. Αλλά και εκεί δεν τους περίμενε καλύτερη μοίρα, οι Τούρκοι δεν τους ήθελαν και τους έδιωξαν τους πιό πολλούς, στα σύνορα με τη Συρία. Εκεί σήμερα υπάρχουν χωριά με Μουσουλμάνους που μιλούν ελληνικά. Ακόμα και σήμερα αν και θέλουν να γυρίσουν πίσω δεν τολμούν γιατί φοβούνται για αυτά που έχουν κάνει.
    ΚΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρχίζει να ξεδιαλύνει το τοπίο για τα σχέδια που "τρέχουν" και μιλάνε για διαμελισμένη Ελλάδα με Κρήτη, Μακεδονία ανεξάρτητα κράτη (ελεγχόμενα από εβραϊκά συμφέροντα), Θράκη και νησιά του Αιγαίου Τουρκικά, Ήπειρο ενωμένη με την Αλβανία και ανεξάρτητα και αγγλοποιημένα Ιόνια νησιά. Ότι απομένει θα συνεχίσει να ονομάζεται Ελλάδα αλλά θα ελέγχεται ουσιαστικά από αλβανούς και πάκις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 19/3/09 10:32 μμ

    Δεν είναι τα πράγματα ακριβώς έτσι. Οι Τουρκοκρήτες έμειναν στην περιοχή της Σμύρνης, δεν τους έδιωξαν, αν και δεν τους έβλεπαν ποτέ οι ντόπιοι σαν δικού των, αφού δεν μίλαγαν ούτε τουρκικά. Άλλοι εξισλαμισμένοι Κρητικοί είναι αυτοί, οι οποίοι έφυγαν μετά την απελευθέρωση της Κρήτης και, μέσω Αιγύπτου, κατέληξαν στην Συρία (περιοχή Χαμιντιέ). Οι Τουρκοκρήτες είχαν αποκτήσει τουρκική συνείδηση, ήσαν η άρχουσα τάξη, έκαναν ζημιά κι έφυγαν κυρίως με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι άλλοι δεν πείραξαν, λαουτζίκος ήσαν, απλώς είχαν εξισλαμισθεί και ντρέπονταν να μείνουν στο νησί. Μπορεί να τους επισκεφθεί κανείς στην Συρία, μιλούν ακόμη κρητικά και κάνουν μεγάλη χαρά όταν δουν Έλληνες και δη Κρητικούς.

    Οι Τουρκοκρήτες, παρά τα όσα λένε, δεν νομίζω ότι κάνουν και πολύ μεγάλη χαρά όταν μας δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχαχαχαχαχα.... θεϊκος διαλογος με την πρακτορισα της ΜΙΤ.

    Το high light ειναι ο συντομος διαλογος στο τελος με το νεογενιτσαρο δημοσιογραφο.

    -ασχημες πρτιδες ανοιξες Μπιμπλη

    -τι εννοειτε?

    - Ξερεις πολυ καλα! αχ0αχ0αχ0αχ0α0χα0χα0χα0χα0χα0χ0αχ0αχ0αχ0α0χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. O διαχωρισμός δεν έγινε με εθνικά κριτήρια, αλλά θρησκευτικά.
    Να το πάρουν χαμπάρι. ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΜΠΛΙΟ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ!
    Αν θέλουν να αγαπηθούν με άλλα τους αδέλφια ας πάνε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία... ή καλύτερα στις στέπες της Ασίας να ξαναβρούν τις ρίζες τους!!!
    Αει σιχτίρ για να τους το πω και στη γλώσσα τους!

    Εμένα η γιαγιά μου έλεγε "δεν υπάρχει κοπελιά μου χειρότερο πράμα στο κόσμο από το νΤούρκο, αυτό μη το ξεχάσεις ποτέ σου". Και δεν ξεχνώ.

    Neraida

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας έχω παρακαλέσει, δε, να μου δίνετε εφόσον γνωρίζετε και τα ονόματα των μανάδων που τις ξεπέταγαν. Δεν θέλω όνομα πατρός. Αυτός είναι ο τελευταίος που έμαθε ότι έχει μπάσταρδη κόρη.
    Με βοηθάει στα ξόρκια μου το όνομα μητρός. Μη μου το παραλείπετε παρακαλώ.
    Ευχαριστώ,

    Neraida

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kαταρχήν, αυτή δεν είναι τουρκάλα. Δώστε τα χαρακτηριστικά της στον Πουλιανό και είμαι βέβαιη ότι θα σας διαβεβαιώσει ότι είναι αραβικό αίμα.
    Να της στείλουμε το πόρισμα να μάθει και ποιά είναι! Οχι που ήρθε να μας πει ποιοί είμαστε εμείς!

    Νεραιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θέλουν διαμελισμό Ελλάδος;ναί,καί μετά ξύπνησαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. βρήσκουν τα σκούρα στην ανθελληνική προπαγάνδα τους και τους πιανει δυσκοίλια. πουλημένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τα βρίσκουν σκούρα στην ανθελληνική προπαγάνδα και τους πιάνει δυσκοίλια... πουλημένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλά. Εμείς οι Κρητικοί είμαστε και κουζουλοί. Δεν τραβάμε κανά ζόρι να ξανακάνουμε ένα Αρκάδι να λαμπαδιάσει. Μόνο που αυτοί τη φορά θα βάλουμε τους Τούρκους μέσα να μας επούνε πόσο κρητικοί είναι!!! Αν είναι, ας μπουνε να καούνε!

    Neraida

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.