Με το κόστος της ενέργειας να πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τα μέτρα στήριξης για τη θέρμανση και τα καύσιμα βρίσκονται στο...
Με το κόστος της ενέργειας να πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τα μέτρα στήριξης για τη θέρμανση και τα καύσιμα βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook από την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρουσίασε τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Το βασικό μήνυμα είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται συνολικά κατά 40 λεπτά το λίτρο, ενώ οι δικαιούχοι θα ενισχυθούν επιπλέον μέσω της αύξησης του επιδόματος θέρμανσης κατά 30%.
Πετρέλαιο θέρμανσης
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,55 ευρώ το λίτρο, αντί για 1,95 ευρώ που θα ήταν χωρίς τις παρεμβάσεις.
Η μείωση προκύπτει από την κρατική επιδότηση των 20 λεπτών ανά λίτρο και την πρόσθετη έκπτωση των 20 λεπτών από τα διυλιστήρια.
Η διαφορά είναι σημαντική για τα νοικοκυριά που καλούνται να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ενόψει του χειμώνα. Για παράδειγμα, σε αγορά 500 λίτρων, το όφελος φτάνει τα 200 ευρώ σε σχέση με την αρχική εκτιμώμενη τιμή. Για 1.000 λίτρα, η εξοικονόμηση ανέρχεται στα 400 ευρώ.
Οι τελικές τιμές, πάντως, θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών τιμών και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά.
Επίδομα θέρμανσης
Πέρα από τη μείωση στην αντλία, αυξάνεται κατά 30% και το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε χαρακτηριστικό παράδειγμα, εξηγώντας ότι ένα νοικοκυριό που λάμβανε πέρυσι επίδομα 800 ευρώ θα λάβει φέτος 1.040 ευρώ.
Αντίστοιχα, για επίδομα 500 ευρώ, το νέο ποσό διαμορφώνεται στα 650 ευρώ.
Η αύξηση αφορά τις επιλέξιμες μορφές θέρμανσης, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καυσόξυλα και τα πέλετ. Παράλληλα, το ανώτατο ποσό ενίσχυσης αυξάνεται από τα 1.200 στα 1.560 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και πότε θα πληρωθεί η προκαταβολή
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.
Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου 2026, ώστε οι δικαιούχοι να μπορέσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2026, πριν από τα Χριστούγεννα. Το ποσό της προκαταβολής προβλέπεται επίσης να είναι αυξημένο κατά 30%.
Η έγκαιρη πληρωμή αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα καθώς οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται με την πτώση της θερμοκρασίας και οι υποχρεώσεις της εορταστικής περιόδου επιβαρύνουν επιπλέον τα οικογενειακά έξοδα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στο όφελος για όσους λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης.
Όπως εξήγησε, με τον συνδυασμό της μείωσης της τιμής και της οικονομικής ενίσχυσης, το πραγματικό κόστος για τους δικαιούχους αντιστοιχεί περίπου σε 1,35 ευρώ το λίτρο.
Πρόκειται για ενδεικτικό υπολογισμό που συνυπολογίζει την ενίσχυση του επιδόματος και όχι για ενιαία τιμή πώλησης στην αντλία. Το τελικό όφελος διαφέρει ανάλογα με το ποσό που δικαιούται κάθε νοικοκυριό και την ποσότητα πετρελαίου που αγοράζει.
Τι ισχύει για το diesel και την αμόλυβδη βενζίνη
Οι παρεμβάσεις επεκτείνονται και στα καύσιμα κίνησης, με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση των οδηγών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των μέτρων, προβλέπεται κρατική επιδότηση 15 λεπτών ανά λίτρο για το diesel κίνησης, με πρόσθετη έκπτωση από τα διυλιστήρια, καθώς και επιδότηση 10 λεπτών ανά λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων.
Οι ενισχύσεις εφαρμόζονται απευθείας στην τιμή πώλησης, χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή αίτηση από τους καταναλωτές.
«Η στήριξη των πολιτών δεν μπορεί να περιμένει»
Το μήνυμα του Κυριάκου Πιερρακάκη από την Μπανγκόκ ήταν ότι η διεθνής ενεργειακή κρίση απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και συνεχή στήριξη των πολιτών.
Η κυβερνητική παρέμβαση στηρίζεται σε δύο άξονες, στη μείωση της τιμής των καυσίμων για όλους τους καταναλωτές και στην ενισχυμένη οικονομική βοήθεια προς όσους πληρούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.
Το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην έναρξη των αιτήσεων και στην καταβολή της προκαταβολής, με χιλιάδες νοικοκυριά να περιμένουν την οικονομική ενίσχυση ενόψει του χειμώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.