Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δημοσίευμα - φωτιά για το Βρετανικό Μουσείο: Ετοιμόρροπη οροφή, ξεφλουδισμένοι τοίχοι και ραγισμένα πλακάκια στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Βιομηχανικές θερμάστρες δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ετοιμόρροπες υποδομές, οροφές που στάζουν ...

   Βιομηχανικές θερμάστρες δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ετοιμόρροπες υποδομές, οροφές που στάζουν νερό, ανεπαρκής έλεγχος του περιβάλλοντος, χρώμα που ξεφλουδίζει και ραγισμένα πλακάκια.

Ρεπορτάζ του Artnet News περιγράφει την κατάσταση, που επικρατεί στις παγωμένες αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου, στις οποίες εκτίθενται ανεκτίμητα έργα τέχνης του παγκόσμιου πολιτισμού, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Για «ρημαγμένες» αίθουσες ελληνικών, ρωμαϊκών και ασσυριακών αρχαιοτήτων, γίνεται αναφορά στον ιστότοπο τέχνης Artnet που εκθέτει για ακόμα μια φορά το Βρετανικό Μουσείο.

«Την ώρα που το Βρετανικό Μουσείο έχει εστιάσει στην ανάκτηση περίπου 2.000 κλεμμένων πολύτιμων αντικειμένων και λίθων, τα οποία φέρεται να έχουν αφαιρεθεί από τις αποθήκες του από έναν δικό του επιμελητή, έρχεται αντιμέτωπο με ακόμα μία πρόκληση για τις συλλογές που φροντίζει» αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για ετοιμόρροπες υποδομές, με οροφές που στάζουν νερό, ανεπαρκή έλεγχο του περιβάλλοντος, χρώμα που ξεφλουδίζει και ραγισμένα πλακάκια δαπέδου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αίθουσες 23 και 8 που γειτνιάζουν, φιλοξενώντας η πρώτη αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα και η δεύτερη αριστουργήματα της ασσυριακής τέχνης.

Αυτά τα πολύτιμα εκθέματα προστατεύονται πλέον από τα στοιχεία της φύσης μόνο με ένα μουσαμά που καλύπτει τον φεγγίτη της οροφής έχοντας τοποθετηθεί εκεί όπου υποτίθεται θα έπρεπε να βρίσκονται πάνελ ενισχυμένου γυαλιού, σημειώνει η αρθρογράφος.

Κατά την επίσκεψη της συντάκτριας του δημοσιεύματος σε αυτές τις αίθουσες στις 23 Ιανουαρίου, ημέρα με σφοδρές καταιγίδες στο Λονδίνο, τα πανιά που κάλυπταν τους φεγγίτες τινάζονταν με βία λόγω των ισχυρών ανέμων και της βροχής.

Μάλιστα στην αίθουσα με τα ασσυριακά εκθέματα το πανί ήταν σκισμένο με αποτέλεσμα να φαίνεται ο ουρανός.

Προφανώς για να ελεγχθεί η θερμοκρασία λόγω αυτής της κατάστασης, η συντάκτρια επισημαίνει ότι σε αυτές τις αίθουσες έχουν τοποθετηθεί μεγάλες θερμάστρες εδάφους.

Τέτοιου είδους βιομηχανικές θερμάστρες εδάφους βρίσκονται και στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που απέχει μόνο κάποιες δεκάδες μέτρα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα πως όλες αυτές οι αίθουσες βρίσκονται στη δυτική πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου, δηλαδή την πιο παλαιά κατασκευή που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει πει στο Artnet πως τα γυάλινα πάνελ της οροφής δεν θα αντικατασταθούν παρά μόνο στο πλαίσιο των ευρύτερων εργασιών ανακαίνισης της πτέρυγας, κάτι που προβλέπεται στο σχέδιο ριζικής ανάπλασης του μουσείου, ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η ανάπλαση αυτή έχει καθυστερήσει, με τις πληροφορίες του Artnet να τοποθετούν την έναρξη των μεγάλων εργασιών στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2025. Την προσεχή άνοιξη αναμένεται να διεξαχθεί διαγωνισμός για τον αρχιτέκτονα που θα σχεδιάσει τον εκσυγχρονισμό της δυτικής πτέρυγας.

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου

Το Artnet επικοινώνησε με το Βρετανικό Μουσείο το οποίο και είπε ότι τα γυάλινα πάνελ της οροφής δεν θα αντικατασταθούν μέχρι να ξεκινήσει η ανακαίνιση ολόκληρης της πτέρυγας.

«Για την ώρα έχουν εφαρμοστεί προσωρινά μέτρα σε ορισμένες αίθουσες για να προστατεύονται από εισροή υδάτων η συλλογή, οι επισκέπτες μας και το προσωπικό, μέχρι να ξεκινήσουν αυτές οι εργασίες», συμπλήρωσε εκπρόσωπος του μουσείου σε μειλ.

Όπως σημειώνει το Artnet, το ερώτημα είναι αν οι αίθουσες αυτές θα αντέξουν ακόμα έναν χρόνο μέχρι να ανακαινιστούν.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά εισροής υδάτων από τη βροχή στην αίθουσα που στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με το Artnet να σημειώνει την αντίδραση της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη που είχε σημειώσει ότι αυτό «ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για μόνιμη επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα».

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε, ότι η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP θα παράσχει 50 εκατομμύρια λίρες (63 εκατομμύρια δολάρια) σε 10 χρόνια, προκειμένου να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του σχεδίου αποκατάστασης.

Όπως αναφέρθηκε μάλιστα σε σχετικό δελτίο τύπου, το Βρετανικό Μουσείο είναι «πολύ ευγνώμων για την υποστήριξη της BP σε αυτό το πρώιμο στάδιο του γενικού σχεδίου».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.