Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πώς παίρνουμε «μπόνους» χιλιάδων ευρώ όταν πληρώνουμε με κάρτα τεχνίτες, αισθητικούς, κομμωτές, ταξιτζήδες

  Το όφελος για όσους πλήρωσαν με κάρτα ή μέσω λογαριασμού συγκεκριμένους επαγγελματίες θα αποτυπωθεί αυτόματα στις φετινές φορολογικές δηλ...

 Το όφελος για όσους πλήρωσαν με κάρτα ή μέσω λογαριασμού συγκεκριμένους επαγγελματίες θα αποτυπωθεί αυτόματα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία σύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και κλείνει έτσι άλλο ένα παράθυρο απόκρυψης από τις φορολογικές αρχές των συναλλαγών που γίνονται με κάρτα.

Ακόμη και αν ανακοινωθεί παράταση ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες -το σενάριο εξετάζεται και οι αποφάσεις θα ληφθούν από το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες- η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές θα ολοκληρωθεί και πλέον όλη η πληροφορία θα φτάνει σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ. Το… μπαλάκι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιστρέφει έτσι και στον καταναλωτή, καθώς ουσιαστικά, η μόνη λύση που απομένει για να γίνει μια "μαύρη" συναλλαγή, είναι η πληρωμή με χαρτονόμισμα κάτω από το "τραπέζι".

Η απάντηση ως προς αυτό το δίλημμα έχει να κάνει με την παροχή οικονομικών κινήτρων προς τους φορολογούμενους να πληρώσουν με "ηλεκτρονικό χρήμα". Η πάγια διάταξη για τις πληρωμές σε 20 διακριτές επαγγελματικές κατηγορίες, η βελτιωμένη ρύθμιση για την χορήγηση έκπτωσης φόρου σε όσους κάνουν ανακαινίσεις στα σπίτια τους με τιμολόγια και το υπό ενεργοποίηση πρόγραμμα "ανακαινίζω -νοικιάζω" είναι τα τρία "ζωντανά" κίνητρα προς τους πολίτες να κάνουν τις συναλλαγές στα φανερά κερδίζοντας έκπτωση φόρου.

Το όφελος για όσους πλήρωσαν με κάρτα ή μέσω λογαριασμού συγκεκριμένους επαγγελματίες θα αποτυπωθεί αυτόματα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές υπηρεσίες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα – χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το 30% των δαπανών με ανώτατο όριο τις 5000 ευρώ, αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Επομένως, για να πιάσει κάποιος το πλαφόν θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από τη λίστα των επαγγελμάτων. Το πραγματικό όφελος, υπολογίζεται με βάση τον συντελεστή φορολόγησης του καθενός. Αν κάποιος φτάνει στο πάνω μέρος της κλίμακας όπου εφαρμόζεται συντελεστής 44%, τότε το κέρδος ανέρχεται έως και τα 2.200 ευρώ.

Ανακαίνιση

Η νομοθεσία προέβλεπε έκπτωση φόρου για τις δαπάνες ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Επειδή όμως η διάταξη αναφερόταν μόνο στην παροχή υπηρεσιών και όχι στα υλικά, πρακτικά το μέτρο δεν λειτούργησε. Το υπουργείο έκανε τις απαιτούμενες διορθώσεις στην νομοθετική ρύθμιση η οποία ουσιατικά θα λειτουργήσει από φέτος. Η έκπτωση μπορεί να φτάσει και στις 16.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Το 33% της δαπάνης μπορεί να αφορά σε υλικά και το 70% σε παροχή υπηρεσίας. Δηλαδή, κάθε χρόνο θα μπορεί να κερδίζει κάποιος έως και 3.200 ευρώ φόρο.
"Ανακαινίζω νοικιάζω"

Πρόκειται για το πρόγραμμα που θα τρέξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το κίνητρο είναι τα 4.000 ευρώ επιδότησης (εκ των οποίων το 50% προκαταβολικά) για δαπάνη ανακαίνισης 10.000 ευρώ. Μένει να αποσαφηνιστεί αν για τα 6.000 ευρώ που θα έχετε τιμολόγια, θα εξασφαλίζετε και την έκπτωση φόρου. Πάντως η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει ανακαίνιση ακινήτου και στη συνέχεια υποχρεωτική ενοικίαση για τρία χρόνια.

Πηγή: www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.