Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το μυστήριο με τους δηλητηριώδεις σπόρους που βρέθηκαν σφραγισμένοι σε κόκκαλο – Είναι ηλικίας 2.000 ετών

    Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκατοντάδες σπόρους μαύρου στρύχνου, σε ένα κοίλο οστό, στον αγροτικό, ρωμαϊκό οικισμό Houten-Castellum στις ...

   



Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκατοντάδες σπόρους μαύρου στρύχνου, σε ένα κοίλο οστό, στον αγροτικό, ρωμαϊκό οικισμό Houten-Castellum στις Κάτω Χώρες. Οι σπόροι προέρχονται από ένα δηλητηριώδες φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των νυχτολούλουδων, και έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο ως φάρμακο όσο και ως ναρκωτικό. Αυτό έφερε τους ειδικούς μπροστά σε ένα μυστήριο.



Η ηλικία των σπόρων είναι 2000 ετών. Η τοποθεσία που βρέθηκαν οι σπόροι υποδεικνύει την χρήση τους από Ρωμαίους. Οι Ρωμαίοι είναι γνωστό ότι υπήρξαν ένας από τους πολιτισμούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Αλλά ακόμη και αυτοί μπορεί να είχαν ανάγκη από μία «απόδραση», με τη μορφή ισχυρών παραισθησιογόνων.

Το μυστήριο με τους σπόρους

Το φυτό, ο μαύρος υοσκύαμος , ή μαύρος στρύχνος, ανήκει στην οικογένεια των σωλανοειδών. Μέχρι σήμερα δεν είχαν ανακαλυφθεί πειστικές αποδείξεις για τη χρήση του μαύρου υοσκύαμου κατά την ρωμαϊκή εποχή.

Όμως οι ειδικοί δήλωσαν ότι η τοποθέτηση των σπόρων μέσα σε ένα κοίλο από οστό προβάτου ή κατσίκας, σφραγισμένο με ένα πώμα πίσσας από μαύρο φλοιό σημύδας, υποδεικνύει ότι οι σπόροι αποθηκεύτηκαν εκεί σκόπιμα πριν, από περίπου 2.000 χρόνια.

Τα ιστορικά κείμενα υποδηλώνουν ότι ο στρύχνος μπορεί να χρησιμοποιούνταν ως παυσίπονο και φάρμακο για τον ύπνο. Άλλοι όμως προειδοποιούν ότι μπορεί επίσης να έχει ισχυρά, παραισθησιογόνα αποτελέσματα – προκαλώντας απώλεια μυϊκού ελέγχου, διαστολή των ματιών, οράματα και προκαλώντας ακόμη και αίσθηση πτήσης.

Αν και αυτό είναι το πρώτο δείγμα μαύρου στρύχνου που βρέθηκε σε «δοχείο« από τη ρωμαϊκή περίοδο, δεν είναι σαφές ποια ακριβώς ήταν η προβλεπόμενη χρήση του, σύμφωνα με την έρευνα. Γράφοντας στο περιοδικό Antiquity, η ομάδα από το Freie Universität Berlin σημείωσε: «Ο μαύρος στρύχνος είναι ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φυτικό είδος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό ή ψυχοδραστικό φάρμακο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.