Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι επιστήμονες ξεκλειδώνουν νέα μυστικά από έναν χαυλιόδοντα μαμούθ 14.000 ετών

   Ένας χαυλιόδοντας 14.000 ετών προσφέρει στοιχεία για τη σχέση μεταξύ των πρώιμων κατοίκων της Αλάσκας και των μαλλιαρών μαμούθ. Οι πρώιμ...

  Ένας χαυλιόδοντας 14.000 ετών προσφέρει στοιχεία για τη σχέση μεταξύ των πρώιμων κατοίκων της Αλάσκας και των μαλλιαρών μαμούθ. Οι πρώιμοι ανθρώπινοι οικισμοί στη σημερινή Αλάσκα φαίνεται ότι βρίσκονταν στα ίχνη ενός θηλυκού μαμούθ που έζησε πριν από 14.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το γιγαντιαίο ζώο είχε ταξιδέψει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον βορειοδυτικό Καναδά μέχρι το εσωτερικό της Αλάσκας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η αποκάλυψη ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ των προϊστορικών ζώων και των πρώτων ανθρώπων που διέσχισαν την λεγόμενη «γέφυρα του Bering Land» (σ.σ. μία βυθισμένη λωρίδα Γης που κάποτε ένωνε την Ασία με την Βόρεια Αμερική). Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έστηναν τους εποχιακούς καταυλισμούς κυνηγιού τους στα σημεία που γνώριζαν ότι συγκεντρώνονται τα μαμούθ.Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά συνέδεσαν τους προϊστορικούς ανθρώπους με τα μαμούθ εξαιτίας ενός νέου εργαλείου ανάλυσης ισοτόπων, ενός αρχαίου χαυλιόδοντα και ενός χάρτη των αρχαιολογικών χώρων στην Αλάσκα. Ο χαυλιόδοντας ανήκε σε ένα μαλλιαρό μαμούθ που αργότερα ονομάστηκε Élmayųujey’eh ή, εν συντομία, Έλμα. Το δείγμα ανακαλύφθηκε το 2009 στον αρχαιολογικό χώρο Swan Point στην κεντρική Αλάσκα.

Η έρευνα για το στρόντιο

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, την διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα Fairbanks, Audrey Rowe, η έρευνα ξεκίνησε όταν έφτασε στο Ινστιτούτο Alaska Stable Isotope Facility ένα εργαλείο προηγμένης τεχνολογίας, που μπορεί να διασπά δείγματα για να αναλύσει τα ισότοπα του στροντίου. Το στρόντιο είναι ένα χημικό ίχνος που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ζωή ενός ζώου.

Ο σύμβουλος της Rowe, Matthew Wooller, χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο για να προσδιορίσει τις κινήσεις ενός ενήλικου αρσενικού μαμούθ για μια εργασία που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021. Ο Wooller είναι ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Κολλέγιο Αλιείας και Επιστημών των Ωκεανών του πανεπιστημίου και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Alaska Stable Isotope Facility.

Το στρόντιο είναι ένα σταθερό ισότοπο που δημιουργείται όταν διασπάται το ορυκτό ρουβίδιο, ένα εξαιρετικά αντιδραστικό μέταλλο. Είναι μια αργή διαδικασία με χρόνο ημίσειας ζωής (σ.σ. το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε το 50% της ουσίας να είναι παρόν σε κάποιο άτομο, πληθυσμό ή οικοσύστημα προκειμένου να αποδομηθεί και να εξαφανισθεί διά της φυσικής οδού) 4 δισεκατομμυρίων ετών, είπε ο Rowe.

Όσο το ρουβίδιο διασπάται, μετατρέπεται πρώτα σε ραδιογονικό στρόντιο 87 και, πολλά χρόνια αργότερα, σε σταθερό στρόντιο 86. Στην περιοχή όπου κυκλοφορούσαν τα μαμούθ, οι βράχοι διαλύθηκαν σε χώμα, τα φυτά μεγάλωσαν, τα ζώα έτρωγαν αυτά τα φυτά. Οι χαυλιόδοντες τους παρουσίαζαν το επίπεδο στροντίου στη διατροφή τους σε κάθε στρώμα του ελεφαντόδοντου.


Η Κάρεν Σπαλέτα, μία από τις συν-συγγραφείς της νέας μελέτης, παίρνει δείγμα από έναν χαυλιόδοντα μαμούθ που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Swan Point της Αλάσκας. Πηγή: JR Ancheta

Τι δείχνουν οι χαυλιόδοντες για την ζωή των μαμούθ

Οι χαυλιόδοντες των μαμούθ μεγάλωναν με σταθερό ημερήσιο ρυθμό. Οι πρώτες ημέρες της ζωής του ζώου καταγράφονται στην άκρη των χαυλιόδοντων. Τα στρώματα είναι ορατά όταν ένα δείγμα χαυλιόδοντα χωριστεί κατά μήκος.

Αυτή η ανάλυση μπορεί στη συνέχεια να αναζητηθεί στα επίπεδα ορυκτών και στροντίου στα πετρώματα γύρω από την Αλάσκα για να χαρτογραφηθεί που είχε περιπλανηθεί το μαμούθ Έλμα.

«Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ έκανε πολύ καλή δουλειά χαρτογραφώντας τους βράχους στην Αλάσκα», είπε η Audrey Rowe . Στη συνέχεια ο Wooller πρότεινε στην ομάδα να επικαλύψει τις τοποθεσίες των τοπικών αρχαιολογικών χώρων με τα σημεία που κινήθηκε η Έλμα.

«Και ιδού. Είχαμε πολλές επικαλύψεις μεταξύ της πυκνότερης περιοχής των αρχαιολογικών χώρων στην Αλάσκα από το τέλος του Πλειστόκαινου ακριβώς πάνω από περιοχές που το μαμούθ μας, η Έλμα χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της ζωής της», τόνισε ο Wooller.

Τι στοιχεία βρήκαν οι επιστήμονες

Τα νέα ισοτοπικά δεδομένα προστέθηκαν σε σειρά δεδομένων που δημιουργήθηκαν από ανάλυση ραδιενεργού άνθρακα και DNA δύο σχετικά νεαρών μαμούθ που βρέθηκαν επίσης στο Swan Point για να δημιουργήσουν μια πληρέστερη εικόνα της ζωής πριν από 14.000 χρόνια.

«Ήταν (σ.σ. η Έλμα) νεαρή ενήλικη στην ακμή της ζωής της. Τα ισότοπά της έδειξαν ότι δεν ήταν υποσιτισμένη και ότι πέθανε την ίδια εποχή με την κατασκήνωση εποχικού κυνηγιού στο Swan Point όπου βρέθηκε ο χαυλιόδοντας της», είπε η Wooller.

«Αυτή η μελέτη προάγει σημαντικά την κατανόησή μας για τη συμπεριφορά των μαμούθ και παρέχει επίσης ενδιαφέρουσες ενδείξεις σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και μαμούθ», δήλωσε ο Love Dalén, καθηγητής Εξελικτικής Γονιδιωματικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν περισσότερους επιστήμονες να αναζητήσουν νέους συνδυασμούς ερευνητικών εργαλείων για να προωθήσουν την κατανόησή τους για την επιστήμη και την ιστορία. Και πρόσθεσε: «Συνολικά, νομίζω ότι η μελέτη είναι ένα φανταστικό παράδειγμα του πώς η χρήση ενός συνδυασμού διαφορετικών μοριακών εργαλείων, όπως αναλύσεις ισοτόπων, DNA και ραδιενεργού άνθρακα, μπορεί να προσφέρει πρωτοποριακές, νέες γνώσεις για την προϊστορία», είπε ο Dalén. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.
Αλλαγή της εικόνας για τις κοινωνίες κυνηγών – τροφοσυλλεκτών

Τα νέα στοιχεία πηγαίνουν πέρα από την κατανόηση της πρώιμης σχέσης μεταξύ των μαμούθ και των ανθρώπων. «(Η Έλμα) περιπλανήθηκε στην πιο πυκνή περιοχή των αρχαιολογικών χώρων στην Αλάσκα. Φαίνεται ότι αυτοί οι πρώτοι άνθρωποι δημιούργησαν καταυλισμούς κυνηγιού σε περιοχές που σύχναζαν μαμούθ», τόνισε ο Rowe.

Μάλιστα η έρευνα ανέτρεψε την εικόνα που θα έπρεπε να μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τους προϊστορικούς ανθρώπους και τα μαμούθ ξεχωριστά, σύμφωνα με τον Rowe.

Η ομάδα μελέτης ανέθεσε στον εικονογράφο φυσικής ιστορίας Julius Csotonyi να δημιουργήσει μια ψηφιακή εικόνα των δύο ειδών. Η τελική εικόνα περιλαμβάνει και τα τρία μαμούθ που βρέθηκαν στην περιοχή Swan Point. Ωστόσο αντί να απεικονίζει τους ανθρώπους ως επιθετικούς κυνηγούς που περιβάλλουν το θήραμά τους, ο Rowe επέμεινε να εμφανιστεί μία οικογένεια προϊστορικών ανθρώπων.

«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν ακριβώς όπως εμείς. Αλλά βλέπουμε μόνο τις επιθετικές περιόδους κυνηγιού της ζωής τους» είπε ο Rowe. Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν «σύνθετη» τεχνολογία για να σκοτώσουν θηλαστικά για να επιβιώσουν «και χρειαζόταν πραγματικά πολλές δεξιότητες», σύμφωνα με τον Rowe.

Παράλληλα ο Rowe ήθελε η εικόνα, η οποία περιλαμβάνει μια γυναίκα, έναν άνδρα και παιδιά να παρακολουθούν τα μαμούθ, να καταδεικνύει ότι «αυτοί οι άνθρωποι περνούσαν πολύ χρόνο διδάσκοντας στα παιδιά τους πώς να κάνουν τα πάντα».

Πηγή: FOXreport.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.