Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

F-35 εναντίον Α-10, η Αμερικανική Αεροπορία έκανε τη δοκιμή, ποιός κέρδισε;

  Ένα σημαντικό στα όσα υπονοούνται (μιας και είναι… πετσοκομμένο για λόγους ασφαλείας) έγγραφο της Αμερικανικής Αεροπορίας έφερε στη δημοσ...

 



Ένα σημαντικό στα όσα υπονοούνται (μιας και είναι… πετσοκομμένο για λόγους ασφαλείας) έγγραφο της Αμερικανικής Αεροπορίας έφερε στη δημοσιότητα το site POGO, το οποίο συγκρίνει το μαχητικό F-35 σε ρόλο επίγειας υποστήριξης, με το “κλασικό” πλέον σε αυτό το ρόλο Α-10 Warthog!



H αντιπαράθεση των δύο αεροσκαφών δεν είναι τυχαία, καθώς το F-35 προορίζεται να αντικαταστήσει το A-10 που θα αποσυρθεί, οπότε θα αναλάβει και τον πολύ ειδικό του ρόλο της εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (Close Air Support – CAS). Έτσι το συγκεκριμένο έγγγραφο περιγράφει πραγματική συγκριτική δοκιμή που έγινε μεταξύ των δύο αεροσκαφών, F-35A και A-10C στο διάστημα Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019, στο κέντρο δοκιμών toy China Lake στην Καλιφόρνια όπως και στην Αριζόνα, με χρήση πολλών όπλων (πυροβόλα, κατευθυνόμενες βόμβες JDAM, Paveway, SDB, Maverick κ.α.). Στις παρακάτω φωτό φαίνεται τι φορτίο και εξοπλισμό έφεραν τα δύο αεροσκάφη κατά τη δοκιμή.



H δοκιμή έγινε με τα δύο αεροσκάφη να πετάνε ζεύγος, στην ίδια ακριβώς αποστολή, με διαδοχικά περάσματα πάνω από το ίδιο “σενάριο στόχων και απειλών”, ώστε να είναι δυνατή η απευθείας σύγκριση. Υπήρξαν αποστολές ημέρας και νύχτας, με στόχους κατά κτηρίων, οχημάτων και προσωπικού, με ποικιλία ενημέρωσης, τόσο φωνητική όσο και ψηφιακή, σε περιβάλλοντα αστικά αλλά και ανοιχτού πεδίου. 

Οι αποστολές που κλήθηκαν τα δύο αεροσκάφη να κάνουν ήταν εγγύς υποστήριξης (το μεγαλύτερο μέρος) αλλά και κλήσης από προωθημένους ελεγκτές εδάφους (FAC), όπως και έρευνας-διάσωσης μάχης (CSAR) όπου έπρεπε να υποστηρίξουν την ασφαλή διάσωση πιλότου που είχε καταρριφθεί. Οι πιλότοι που μετείχαν στη δοκιμή ήταν υψηλής εμπειρίας (αν και εκείνοι των F-35A δεν είχαν εξειδικευθεί σε τέτοιες αποστολές στο ίδιο το αεροσκάφος), και έκαναν συνολικά 69 εξόδους με 117,5 ώρες πτήσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.