Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τούρκος Ναύαρχος: «Κατασκευάσαμε νέα βάση βορειοανατολικά της Αμμοχώστου... Η Κύπρος είναι στρατηγικό σημείο»

   «Κανένα κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να κηρύξει θαλάσσια δικαιοδοσία από μόνο του. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και έχο...

  «Κανένα κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να κηρύξει θαλάσσια δικαιοδοσία από μόνο του. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και έχουν αλληλένδετες δικαιοδοσίες», είπε ο αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Ερτζουμέντ Τατλιόγλου

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) έχει κηρύξει διάφορες θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη νότια Κύπρο και η Ελλάδα έχει δηλώσει διάφορες θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη νότια Κρήτη. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έχουν σχηματίσει ένα μπλοκ κατά της Τουρκίας. Η μεγαλύτερη υποστήριξη για αυτό το μπλοκ είναι η Γαλλία και η Αμερική. Με αυτό το μπλοκ, σκοπεύουν να αποτρέψουν εμάς και τις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις με κοινές ασκήσεις», ισχυρίστηκε.

«Στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης. Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες της τις πρακτικές. Για παράδειγμα, ενώ καθορίζει θαλάσσιες δικαιοδοσίες με την Ιταλία, δεν αποδέχεται εφαρμογή θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δικά της νησιά. Όταν κάνει μια τέτοια συμφωνία μαζί μας, θέλει 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Καστελόριζου», ισχυρίστηκε περαιτέρω.

Ο ναύαρχος Τατλίογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κρατήσει την Τουρκία έξω από την εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του έργου Eastmed. «Χρησιμοποιούν επίσης την Ιταλία. Ήρθαν ιταλικά πλοία και είπαν ότι ήθελαν να εργαστούν εντός του πλαισίου του Eastmed Project. Τους μπλοκάραμε. Είπαμε ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Ανέφερε ότι δεν θα αφήσουν κανέναν θαλάσσιο πεδίο που δήλωσε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη στη Μεσόγειο. «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν εδώ. Λέμε ότι όλος ο πλούτος εδώ ανήκει στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, δώσαμε τα θαλάσσια πεδία στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για να διεξάγει έρευνες. Έχουμε δώσει άδεια. Κάνουμε έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε αυτά τα πεδία».

Υποστήριξε ότι «θέλουν επίσης να κάνουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ίδια θαλάσσια πεδία. Έχουμε μπλοκάρει συνολικά 35 πλοία μέχρι στιγμής. Πρέπει να παρακολουθείτε αυτά τα μπλοκ από καιρό σε καιρό στον Τύπο. Κάποια από αυτά δεν δίνονται στον Τύπο. Είναι πολύ σοβαρά μπλοκ που μας φέρνουν στο χείλος του πολέμου. Συνεχίζουμε να εξερευνούμε για φυσικό αέριο και πετρέλαιο εδώ στη δική μας υφαλοκρηπίδα».

Η Κύπρος είναι στρατηγικό σημείο

Ο Τατλίογλου υποστήριξε ότι «η Κύπρος είναι και πάλι μια ξεχωριστή προβληματική περιοχή με την Ελλάδα».

«Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς. Όπως γνωρίζουμε, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Είναι σε ένα πολύ στρατηγικό μέρος. Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη της ύπαρξης κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ και του ελέγχου ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

«Δεν θέλουμε μια δύναμη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία να έρθει σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αναπτυχθούν πυραυλικά συστήματα ή συστήματα αεράμυνας κατά της Τουρκίας. Κάναμε μια δήλωση το 2021. Είπαμε, στην Κύπρο δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση εκτός από τη λύση των 2 κρατών», είπε ο Τούρκος ναύαρχος.

Ιδρύεται ναυτική βάση στην Κύπρο

Ο Τατλίογλου είπε ότι έχουν κατασκευάσει μια νέα βάση στην περιοχή της προβλήτας, βορειοανατολικά της Αμμοχώστου, και ότι οι Ναυτικές Δυνάμεις θα σταθμεύουν μόνιμα εκεί. Ανέφερε ότι ο αριθμός των πλοίων της Ελλάδας ήταν πολύ μικρότερος από εκείνον της Τουρκίας, αλλά τώρα έχει φτάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. «Ως εκ τούτου, έχουμε ανάγκες πλοίων σε διάφορες πλατφόρμες. Εκτελούμε τις δραστηριότητές μας σε όλο τον κόσμο».

Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.