Σπουδαία ανακάλυψη από Ιταλούς αρχαιολόγους στην Κλατέρνα, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που κάποιοι την αποκαλούν και «Πομπηία του Βορρά». Κα...
Σπουδαία ανακάλυψη από Ιταλούς αρχαιολόγους στην Κλατέρνα, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που κάποιοι την αποκαλούν και «Πομπηία του Βορρά». Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εντόπισαν 3.000 νομίσματα. Ακόμη πιο σημαντική όμως είναι η ανακάλυψη 50 εγχάρακτων πολύτιμων λίθων, που υποδηλώνει την πιθανή παρουσία ενός εργαστηρίου στην πόλη, εξειδικευμένου στην παραγωγή τους.
Φωτογραφία: ARCA Bolognese Apennines
Η Κλατέρνα ιδρύθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. και αρχικά ήταν ένα μέτριο χωριό, αποκτώντας στη συνέχεια το καθεστώς της ισοπολίτιδας πόλης (municipium) στον 1ο αιώνα π.Χ. και έγινε πρωτεύουσα μιας περιοχής μεταξύ των ποταμών Idice και Sillaro.
Όπως πολλές πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κλατέρνα άρχισε να παρακμάζει κατά τη διάρκεια της ταραχώδους κρίσης του 3ου αιώνα. Επηρεασμένη από τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις των ρωμαϊκών θεσμών, μαζί με τις επιδρομές βαρβάρων που χαρακτήρισαν την εποχή, η πόλη γνώρισε σταδιακή εξαθλίωση, ενώ μειώθηκε και ο πληθυσμός της. Αυτή η διαδικασία κορυφώθηκε στην οριστική εγκατάλειψη μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα, κατά την περίοδο μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Κλατέρνα μετατράπηκε σε σπάνιο παράδειγμα χαμένης πόλης στην περιοχή Emilia-Romagna.
Οι αρχαιολόγοι, κάνοντας ανασκαφές στην Κλατέρνα, που είναι γεμάτη ιστορία, έφεραν στο φως μια μοναδική κληρονομιά. Ανάμεσα στους θησαυρούς που έχουν ανακαλυφθεί είναι μια ρωμαϊκή βίλα με εξαιρετικά διατηρημένα μωσαϊκά και απομεινάρια από αρχαία άροτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.