Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πόσα ποτήρια καφέ μπορείτε να πίνετε ημερησίως χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας, σύμφωνα με ειδικούς

   Δεν είναι μυστικό ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό ανεξάρτητα από το ...

  Δεν είναι μυστικό ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό ανεξάρτητα από το ποια ποικιλία καφέ έχει καταναλωθεί.
Αυτός ο καφές συνδέεται με την απώλεια βάρους σύμφωνα με μελέτη

«Η υπερβολική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, αϋπνία, γαστρεντερικά προβλήματα, τρέμουλο ή νευρικότητα», λέει ο διατροφολόγος, Michael Hartman. Άλλες παρενέργειες μπορεί να είναι η ταχυπαλμία ή ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός.

Μία κλινική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, παράνοια και παραληρηματικές ιδέες σε διαφορετικά υγιή άτομα. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν τα αποτελέσματα ως απλές συμπτώσεις.

Ωστόσο ο καφές έχει σίγουρα δύο πολύ διαφορετικές ιδιότητες: μπορεί να προκαλέσει ευχαρίστηση είτε πόνο. Αλλά ποιο είναι το όριο; Ποια ποσότητα καφέ είναι πραγματικά υπερβολική.
Πόσα ποτήρια καφέ μπορείτε να πίνετε ημερησίως

Πραγματικά υπάρχει όριο στην ποσότητα καφέ που μπορεί να καταναλώσει κάποιος ημερησίως εάν θέλει να διατηρήσει την υγεία του. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών και την Mayo Clinic, αυτό το όριο είναι 400 χιλιοστόγραμμα καφέ, δηλαδή περίπου 4 με 5 κούπες καφέ φίλτρου.

Αυτή είναι η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα καφέ που θα πρέπει να καταναλώνουμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Βέβαια η ποσότητα δεν ισχύει για όλους. Η ακριβής ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να πιεί κάποιος χωρίς να προκαλέσει προβλήματα υγείας στον οργανισμό του εξαρτάται από τον ατομικό μεταβολικό ρυθμό, τη γενική υγεία και την ευαισθησία του στην καφεΐνη. «Διαφέρει πραγματικά από άτομο σε άτομο. Δεν μπορούν όλοι να χωνεύουν και να μεταβολίζουν αποτελεσματικά την καφεΐνη», εξηγεί η διατροφολόγος, Kylene Bogden.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου καλό θα ήταν να αποφύγετε εντελώς την καφεΐνη και άλλα διεγερτικά ή να πίνετε καφέ νωρίς το πρωί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων καφεΐνης έως και έξι ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά σας να κοιμηθείτε και συμβάλει στην αϋπνία.

«Τα άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου ή οι έγκυες ίσως θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ τους», λέει ο Hartman. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν καρδιακά προβλήματα ή ελλείψεις βιταμινών. «Η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερις με πέντε κούπες ημερησίως, που ισοδυναμεί με πάνω από 500 έως 600 mg καφεΐνης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ιδιαίτερα της υψηλή αρτηριακής πίεσης. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα κατάγματος των οστών – ειδικά εάν η πρόσληψη ασβεστίου είναι ανεπαρκής», αναφέρει ο διατροφολόγος.

Ακόμη και αν είστε υγιείς, υπάρχει λόγος να είστε προσεκτικοί. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ περιλαμβάνουν από το αυξημένο άγχος έως προβλήματα στο έντερο και τρέμουλο. Επομένως θα ήταν καλό να γνωρίζετε το προσωπικό σας όριο για την κατανάλωση καφεΐνης.

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ προκαλεί φλεγμονή και γι’ αυτό πυροδοτούνται προβλήματα στον οργανισμό. «Αυτή η αίσθηση έντασης προκαλείται συνήθως από φλεγμονή. Οφείλεται σε μια ακίδα στην κορτιζόλη και την ινσουλίνη που μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες», εξηγεί ο Hartman.
Αν το παρακάνετε με τον καφέ

Παρά το γεγονός ότι περιορίζετε τον καφέ που καταναλώνετε υπάρχουν μέρες που μπορεί να «ξεφύγετε». Τότε καλό θα ήταν να πιείτε πολύ νερό και ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες προκειμένου να μειώσετε τις επιπτώσεις και κυρίως την ένταση που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.