Επιμένουν κάποιοι στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ να συνδέουν τα f-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κι ας είναι αυτό η γραμμή του Ερντογ...
Στην προσφορά του Πούτιν για έναν διάδρομο σιτηρών με τη συνεργασία του τρίο Τουρκίας-Κατάρ- Ρωσία είπαμε ‘εντάξει’ δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν.
Όπως σημειώνει η haber 7, ο Ερντογάν κατά την αεροπορική επιστροφή από το Αζερμπαϊτζάν, έκανε σημαντικές δηλώσεις στη συνέντευξή του σε δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη του ÜLKE TV και συντάκτη του Haber7, Hasan Öztürk.
Το έργο της ανάπτυξης Διαδρόμου στη Μέση Ανατολή
Απάντησε ο Ερντογάν:
Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε για να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές αντί να τις προκαλέσουμε. Γιατί ο Αναπτυξιακός Διάδρομος ελπίζουμε να είναι το πρώτο βήμα της διαφώτισης της ανάπτυξης που θα καταστρέψει όλες τις σκοτεινές εστίες που έχουν εγκατασταθεί σε αυτή τη γεωγραφία. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία. Η Τουρκία βρίσκεται ακριβώς στο σημείο τριγωνισμού αυτού του ζητήματος. Ελπίζω να τελειώσει καλά».
Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το σχέδιο για γεωτρήσεις με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο;
«Κατά τις επισκέψεις σας στις ΗΠΑ, είπατε ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες γεώτρησης ενέργειας με το Ισραήλ. Είπατε μάλιστα ότι η ενέργεια θα μεταφερθεί όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και από την Τουρκία στην Ευρώπη. Πού ακριβώς θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εργασίες στη Μεσόγειο και υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτές; Μάλιστα, από την πλευρά του Νετανιάχου «Εκκρεμεί μια επίσκεψη, έχει καθοριστεί η ημερομηνία;»
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ως εξής:
Αρχίσαμε να δουλεύουμε. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας και σε δραστηριότητες γεώτρησης. Δώσαμε οδηγίες για τη διενέργεια τεχνικών μελετών σε αυτό στους αρμόδιους φίλους μας. «Θα διευκρινίσουμε λεπτομέρειες όπως η διαδρομή, το πρόγραμμα και οι περιοχές γεώτρησης στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό».
Η προσφορά της Ρωσίας καλύπτει 9 χώρες
«Μετά την έκκλησή σας για μεταρρύθμιση στον ΟΗΕ, υπάρχει ένα νέο κίνημα στην Αφρική και τον Καύκασο. Πώς το αξιολογείτε; Έχετε επίσης δουλειά για τη μεταρρύθμιση οργανισμών αυτού του είδους για τον ισλαμικό κόσμο;»
Ο Ερντογάν απάντησε στην ερώτηση ως εξής:
«Η κατάσταση των αφρικανικών χωρών, ειδικά πέρα από τις χώρες της G20, έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Είμαστε η χώρα που ακολουθούν οι αφρικανικές χώρες. Ακολουθούν την Τουρκία.
‘Τι λέει η Τουρκία, πώς φαίνεται η Τουρκία;’ Για παράδειγμα, σε όλες τις συναντήσεις μας με τις αφρικανικές χώρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ρωτούσαμε «Τι λέει η Τουρκία;». Ακούσαμε την ερώτηση. Ειδικά όσον αφορά το θέμα του διαδρόμου σιτηρών, ο στόχος του κ. Πούτιν όσον αφορά τον διάδρομο σιτηρών είναι οι αφρικανικές χώρες. «Δεν στέλνουμε σιτηρά σε ευρωπαϊκές χώρες. Εάν πρόκειται να στείλετε σιτηρά (η Ρωσία), ας το κάνουμε ως τρίο Τουρκίας -Κατάρ-Ρωσίας, ας καθορίσουμε και τις 6 αφρικανικές χώρες που θα τα στείλουμε»
Και είπαμε, «Εντάξει.»
Τώρα άρχισε η τηλεφωνική διπλωματία. Εργαζόμαστε σε αυτή τη διαδικασία με τους υπουργούς Εξωτερικών μας και θέλουμε να συνεχίσουμε με τον πιο ιδανικό τρόπο με τις αφρικανικές χώρες.
Ο Ισλαμικός κόσμος και η αλλαγή δυναμικής
Τονίζοντας ότι ο κόσμος αλλάζει, ο Ερντογάν είπε ότι όσοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στον μεταβαλλόμενο κόσμο, δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και υστερούν στην κούρσα του πολιτισμού θα είναι στην καλύτερη περίπτωση αναποτελεσματικοί.
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει επιδείξει δυναμική διαχείριση διαδικασιών με τα βήματα που έχει κάνει, ο Ερντογάν είπε:
«Για να είναι ενωμένος, ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να καθαρίσει τους σπόρους της διχόνοιας που έχουν σπείρει στην αδελφότητά του και να την αγκαλιάσει ειλικρινά. Ο ισλαμικός κόσμος είναι υποχρεωμένος να μεταρρυθμιστεί για να προσαρμοστεί στον μεταβαλλόμενο κόσμο, να έχει λόγο και να γίνει αποτελεσματική δύναμη, στο πλαίσιο των αρχών που αποτελούν τη βάση της ενότητάς του.
Η επιστροφή του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας ήταν ένα σημαντικό βήμα. Βήματα όπως αυτό πρέπει να γίνουν και να γίνει αισθητό το βάρος τους σε μεγάλα ζητήματα.
Ζητήματα όπως η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι κλιματικές κρίσεις, ο αντιισλαμισμός και ο ρατσισμός είναι προφανή.
Εάν δεν μπορούμε να αναπτύξουμε μια κοινή στάση απέναντι σε αυτά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την αποτελεσματικότητα του ισλαμικού κόσμου.
«Σε ποιο θέμα μπορεί να ενωθεί ο ισλαμικός κόσμος, ο οποίος δεν μπορεί να αντιδράσει επαρκώς ακόμη και σε άθλιες επιθέσεις κατά του μεγάλου μας βιβλίου (Κορανίου);»
—
The Hellenic Information Team
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.