Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τα πανίσχυρα Ισραηλινά Rampage και Spice «εκτοξεύουν» την ΠΑ – Έγκριση και για τον «φονικό» IRIS T/ΑΙΜ-2000

  Δύο πανίσχυρα οπλικά συστήματα Ισραηλινής κατασκευής τα οποία εκτινάσσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών F-16 τ...

 Δύο πανίσχυρα οπλικά συστήματα Ισραηλινής κατασκευής τα οποία εκτινάσσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας εντάσσονται το επόμενο διάστημα στο οπλοστάσιο της HAF.Πρόκειται για τους καταστροφικούς πυραύλους κρούσης αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Rampage αλλά και τις συλλογές στοχοποίησης Spice οι οποίες καθοδηγούν με ‘’χειρουργική’’ ακρίβεια βόμβες μεγάλης ισχύος. Και ενώ τα δύο καίρια για την εξοπλιστική ενίσχυση της HAF προγράμματα έχουν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Εξοπλιστικών του κοινοβουλίου και μάλιστα από τον Οκτώβριο του 2021 η υλοποίηση τους έχει καθυστερήσει.

Όπως αποκαλύπτει το Newpost οι διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς βρίσκονται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο και πλέον άναψε το ‘’πράσινο φως’’ για το επόμενο και τελικό βήμα πριν από τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων. Άλλωστε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ βρίσκεται στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.Τα δύο προγράμματα αναμένεται το προσεχές διάστημα να τεθούν προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ και μάλιστα είναι πιθανό να είναι και τα πρώτα έπειτα από την εκλογή νέας κυβέρνησης. Για να ακολουθήσουν οι τελικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και των κατασκευαστριών εταιρειών Elbit και Rafael.

Οι πύραυλοι Rampage αποτελούν εδώ και χρόνια στόχο των Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για πανίσχυρο όπλο αέρος-εδάφους πύραυλο τα οποίο εκτοξεύεται από μεγάλες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 150 χλμ και χτυπά στόχους με χειρουργική ακρίβεια ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί και να εξουδετερωθεί από την εχθρική αεράμυνα. Το Stand Off Ισραηλινό όπλο μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα Ελληνικά F-16 όπως ακριβώς έχει κάνει η Israeli Air Force στα δικά της μαχητικά και να βληθεί από μεγάλα ύψη απέναντι σε πολλαπλούς στόχους, όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, κέντρων διοίκησης και κάθε είδους στρατιωτικών εγκαταστάσεων είτε υποδομών.

Ο Rampage ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως όπλο του πυροβολικού αλλά οι Ισραηλινοί το εξέλιξαν σε ένα ‘’φονικό’’ εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μαχητικά τους. Εξοπλισμένος με GPS που κατευθύνει το πύραυλο αλλά και επιπλέον ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης για να αντιμετωπίσει κάθε παρεμβολή και αντίμετρο ο Rampage μπορεί να φέρει διαφορετικές κεφαλές ανάλογα με τον στόχο. Ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει χρησιμοποιηθεί από την Israeli Air Force σε πολεμικές αποστολές κρούσης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το δεύτερο πρόγραμμα που αναμένεται να περάσει από το ΚΥΣΕΑ αφορά τις συλλογές SPICE οι οποίες μετατρέπουν τις βόμβες ελευθέρας πτώσεως 1000 και 2000 λιβρών σε «έξυπνα» όπλα που μπορούν να πλήξουν με μεγάλη ακρίβεια ακόμη και κινούμενους στόχους. Φτάνουν στον στόχο τους σε απόσταση έως και 60 χλμ με ακρίβεια ενός έως τριών μέτρων καθοδηγούμενες από ηλεκτροπτικό αισθητήρα ή GPS και μπορούν να πιστοποιηθούν για όλες τις εκδόσεις F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Όμως εκτός από τα δύο προγράμματα απόκτησης των Ισραηλινών οπλικών συστημάτων στο ΚΥΣΕΑ αναμένεται να τεθεί προς έγκριση και το πρόγραμμα υποστήριξης Follow On Support για τους πυραύλους αέρος-αέρος IRIS-T/AIM-2000 διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία.

Πρόκειται για ένας από τα πλέον εξελιγμένα όπλα που έχει στη ‘’φαρέτρα’’ της η HAF το οποίο διαθέτει υψηλές επιδόσεις . Με εμβέλεια που αγγίζει τα 25 χλμ, καθοδήγηση μέσω του ερευνητή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR), ικανότητα αναγνώρισης και αντιμετώπισης αντιμέτρων (IRCCM/ECCM), εκρηκτική κεφαλή 12,7 κιλών, ταχύτητα 3 Mach, δυνατότητα ελιγμών έως και 60g, δυνατότητα «κλειδώματος» μετά την εκτόξευση (LOAL) και δυνατότητα να εμπλέξει εισερχόμενους πυραύλους αποτελεί ένα από τα βασικά Α/Α όπλα των αναβαθμισμένων Viper τα οποία αποτελούν τον κορμό του αεροπορικού στόλου της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

ΠΗΓΗ-Κώστας Σαρικάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.