Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελικόπτερα Black Hawk: Το παρασκήνιο και οι εντατικές διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς

   Σε ανοιχτή γραμμή και συνεχείς επαφές με τους Αμερικανούς βρίσκονται το τελευταίο διάστημα Στελέχη του Στρατού Ξηράς και ειδικά της Αερ...

  



Σε ανοιχτή γραμμή και συνεχείς επαφές με τους Αμερικανούς βρίσκονται το τελευταίο διάστημα Στελέχη του Στρατού Ξηράς και ειδικά της Αεροπορίας Στρατού προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η ολοκλήρωση και αποστολή στην Ελλάδα της LOA για τα ελικόπτερα Black Hawk. Κίνηση η οποία θα συνεπάγεται ουσιαστικά ως το πιο σημαντικό βήμα με επόμενο την οριστικοποίηση της συμφωνίας και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Κάθε εβδομάδα πλέον οι εξειδικευμένοι Αξιωματικοί του ΓΕΣ συνομιλούν μέσω τηλεδιάσκεψης με Στελέχη του Αμερικανικού Στρατού και συζητούν κάθε λεπτομέρεια που αφορά τη διαμόρφωση των ελικοπτέρων αλλά κυρίως ζητήματα εκπαίδευσης και υποστήριξης των ελικοπτέρων από τους Αμερικανούς. Στόχος είναι η Αμερικανική LOA που θα φτάσει στην Ελλάδα να είναι πλήρης σε όλα τα ζητήματα και να δίνει απαντήσεις έως και στην τελευταία λεπτομέρεια έτσι ώστε να μην αφήνει κενά και σκοτεινά σημεία.

Με αποτέλεσμα να αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί η σύμβαση που θα υπογραφεί έπειτα από την οριστική συμφωνία των δύο πλευρών. Επιθυμία του ΓΕΣ είναι έως την αποστολή της LOA στην Ελλάδα η οποία υπολογίζεται εντός του Φθινοπώρου, να έχουν διευθετηθεί τα πάντα ώστε να μην χαθεί στη συνέχεια πολύτιμος χρόνος μέχρι να πέσουν οι υπογραφές.

Όπως όλα δείχνουν και τα 35 Black Hawk θα παραδοθούν στην Ελλάδα σε μια βασική διαμόρφωση η οποία είναι αυτή στην οποία παραδίδονται από την κατασκευάστρια εταιρεία και στον Αμερικανικό Στρατό. Είναι επίσης γνωστό ότι η απαίτηση του ΓΕΕΘΑ είναι τέσσερα ή πέντε από τα συνολικά 35 Black Hawk να χρησιμοποιηθούν από τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου για τις ανάγκες των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων. Τα συγκεκριμένα Black Hawk όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost θα είναι ελικόπτερα ‘’αστακοί’’ καθώς θα φέρουν βαρύ οπλισμό και επιπλέον ηλεκτρονικά συστήματα απαραίτητα σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου. Θεωρείται πάντως πιθανό προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η συμφωνία και η παράδοση των πρώτων ελικοπτέρων ότι η διαμόρφωση των Combat Black Hawk μπορεί να ακολουθήσει και να μην συμπεριλαμβάνεται στην αρχική συμφωνία αλλά να συμπληρωθεί στη συνέχεια. Άλλωστε με ανάλογο τρόπο λειτουργεί έως τώρα και ο Αμερικανικός Στρατός καθώς κάθε Black Hawk μπορεί να μετατραπεί σε Combat ελικόπτερο πολύ γρήγορα. Το Combat kit το οποίο αφορά τους φορείς του οπλισμού αλλά και τα ηλεκτρονικά μπορεί να ‘’κουμπώσει’’ σε κάθε ελικόπτερο. Κατά συνέπεια κάθε ένα από τα 35 Black Hawk τα οποία θα αποκτήσει το ΓΕΣ και η Αεροπορία Στρατού μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί σε ελικόπτερο Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία προτεραιότητα του Ελληνικού Επιτελείου είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς ώστε να κλείσει η συμφωνία και να «τρέξουν» τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν παράδοση των πρώτων Black Hawk ακόμα και εντός του 2025. Η ανάγκη άλλωστε για αντικατάσταση το συντομότερων των ηλικίας 54 ετών θρυλικών μεν αλλά ξεπερασμένων Hueyείναι για το ΓΕΣ και την Αεροπορία Στρατού επιτακτική ανάγκη καθώς τα UH-1 έχουν ξεπεράσει πλέον κατά πολύ τα όρια τους.

Η συμφωνία θα είναι διακρατική μέσω της διαδικασίας FMS (Foreign Military Service) ενώ η Ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα βρεθεί η φόρμουλα και για ευνοϊκή χρηματοδότηση μέσω της διαδικασίας FMF(Foreign Military Funding) παρά το γεγονός ότι από το 1992 η Ελλάδα έχει περάσει στις ανεπτυγμένες χώρες για τις οποίες η Αμερικανική νομοθεσία δεν προβλέπει τέτοιου είδους χρηματοδότηση.

Η επιλογή του Black Hawk από το ΓΕΣ και την Αεροπορία Στρατού στηρίζεται τόσο στην αξιοπιστία του ελικοπτέρου όσο και στην υποστήριξη από τους Αμερικανούς. Δικινητήριο ελικόπτερο πολλαπλών αποστολών έχει χρησιμοποιηθεί

από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε δεκάδες πολεμικές αποστολές ειδικά στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο. Ενδεικτικό είναι ότι το 84% των αποστολών με ελικόπτερα σε Αφγανιστάν και Ιράκ έχουν πραγματοποιηθεί από Black Hawk. Ελικόπτερο 3ης γενιάς διαθέτει πλήρη ψηφιακή τεχνολογία και εκπέμπει εξαιρετικά μειωμένο θόρυβο γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικό ειδικές αποστολές. Με αντικραδασμική τεχνολογικά διαθέτει καινούργιο πιλοτήριο που αποτελείται από τέσσερις multi function ψηφιακές οθόνες. Οι πιο ισχυροί κινητήρες του σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους έλικες δίνουν στο Black Hawk τη δυνατότητα να επιχειρεί κάτω από αντίξοες συνθήκες ημέρα και νύχτα. Ενώ η αντιβαλλιστική προστασία, τα αντίμετρα και τα συστήματα αυτοπροστασίας με flares, chaffs και missile warning ανεβάζουν κατακόρυφα το επίπεδο επιβιωσιμότητας στο πεδίο της μάχης.

ΠΗΓΗ-Κώστας Σαρικάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.