Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ

    Στο τριμερές σχήμα συνεργασίας «3+1» μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Τζέφρι Πάιατ, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερι...

   Στο τριμερές σχήμα συνεργασίας «3+1» μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Τζέφρι Πάιατ, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, σε τοποθέτησή του στο Φόρουμ των Δελφών.

Διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη συνέργεια παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στη συζήτηση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Ενεργειακοί Διάδρομοι: Ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου», ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο ως κρίσιμη περιοχή για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας.

«Ολόκληρος ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανασχεδιάζεται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με άλλους σημαντικούς παίκτες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας», σημείωσε.


Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική αναφορά έκανε στο τριμερές σχήμα συνεργασίας «3+1», μιλώντας για την αξία που έχει αυτή η συνέργεια για την παρούσα αμερικανική διοίκηση.

«Με μεγάλη χαρά είδα την έμφαση που έδωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στο όχημα “3+1” κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν», επισήμανε ο ίδιος.

Όπως είπε, πρόκειται για μια «πρωτοβουλία-όχημα», που συμπυκνώνει το πώς η αμερικανική διοίκηση αντιλαμβάνεται την περιφερειακή συνεργασία, αξιοποιώντας την ιδιότητα των ΗΠΑ ως παρατηρήτριας στο Φόρουμ για το Φυσικό Aέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), καθώς και τις δυνατότητες διαμόρφωσης ισχυρού διαλόγου με την ΕΕ για ενεργειακά ζητήματα.


Η διοίκηση Μπάιντεν αντιλαμβάνεται την Ανατολική Μεσόγειο «ως μια περιοχή διάνοιξης εξαιρετικών ευκαιριών», κατέληξε ο κ. Πάιατ.

-Η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον ερχόμενο χειμώνα

Στην «αυξανόμενα στενή συνεργασία» των χωρών της ανατολικής Μεσογείου στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και στον «πολύ κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας», αναφέρθηκε η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντίτε Γιούουλ Γιόργκενσεν (Ditte Juul Joergensen).


«Η Ελλάδα έχει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο ως σημείο εισόδου (ενέργειας) και ως κόμβος συνεργασίας, που σχετίζεται με όλη την Ευρώπη» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά έργα όπως ο αγωγός ΙGB και οι ελληνικές επενδύσεις σε υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που μπορούν να βοηθήσουν το σύνολο της περιοχής να παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κυρία Γιόργκενσεν και στον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτιδας και ως καλού παραδείγματος στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, μέσω της σημαντικής επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Πρόσθεσε δε, πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις και έχει τους ίδιους στόχους με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου στο πεδίο της ενέργειας, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω της απανθρακοποίησης των ενεργειακών συστημάτων και η διασφάλιση προσιτής και αειφόρου ενέργειας.

Ερωτηθείσα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στην Ευρώπη στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας για τον ερχόμενο χειμώνα, η κυρία Γιόργκενσεν απάντησε πως η ΕΕ έχει δημιουργήσει τα εργαλεία και τις υποδομές, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια συνεχιζόμενη κρίση. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου είναι γεμάτες κατά περίπου 58%, ποσοστό- ρεκόρ για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, ότι η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε και περισσότερες ΑΠΕ μπήκαν στο σύστημα.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε, χρειάζεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας, την επιτάχυνση της αξιοποίησης των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ιδίως ότι οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς αναμένουν συνέχιση της κρίσης, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές πρόσθετες προμήθειες ενέργειας, που να μπαίνουν στο σύστημα παγκοσμίως.

«Κοιτάζοντας λοιπόν τον επόμενο χειμώνα περιμένουμε ότι η κρίση και οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια των προμηθειών, δεδομένου ότι υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων, που είναι έξω από τον έλεγχό μας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη δε στην πλατφόρμα «AggregateEU», που τέθηκε σε λειτουργία στις 25 Απριλίου, επισήμανε ότι αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο, που προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά σε μικρούς αγοραστές και που εκτιμάται ότι στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να σταθεροποιήσει τις τιμές της ενέργειας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, για να αξιολογηθεί ο ακριβής αντίκτυπός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.