Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Diehl Defence, προσφέρει IRIS-T SL/S/M/Χ για την ελληνική αεράμυνα και τις MEKO200HN, με ελληνική κατασκευή!

Στις 22 Δεκεμβρίου τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) υπέγραψαν ένα σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας με τον τομέα Diehl Defence του γνωστού ...




Στις 22 Δεκεμβρίου τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) υπέγραψαν ένα σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας με τον τομέα Diehl Defence του γνωστού γερμανικού ομίλου για το πυραυλικό σύστημα επίγειας αεράμυνας IRIS-T SLS/SLM. Με την ευκαιρία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Helmut Rauch μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις στην Ελλάδα με βάση τη μακροχρόνια συνεργασία της τόσο με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όσο και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.



ΣΤΟΝ ΦΑΙΔΩΝΑ Γ. ΚΑΡΑΪΩΣΗΦΙΔΗ

Το μνημόνιο όχι μόνο ανανεώνει τη συνεργασία των δύο πλευρών στον ευρωπαϊκό πύραυλο, στον οποίο είναι ήδη εταίροι από την αρχή του προγράμματος στη δεκαετία του 90, αλλά την ισχυροποιεί και την επεκτείνει στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της επίγειας αεράμυνας GBAD (Ground Based Air Defence) με τα συστήματα SLS/SLM που έχει εξελίξει, παράγει και προμηθεύει ήδη σε πελάτες η γερμανική πλευρά.




Το μνημόνιο υπέγραψαν από την πλευρά των ΕΑΣ ΑΕΒΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος και Σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης Νικόλαος Κωστόπουλος και από τη γερμανική ο Helmut Rauch, CΕΟ της Diehl Defence, ενώ παραβρέθηκαν ο Αθανάσιος Τσιόλκας, Πρόεδρος του ΣΔ των ΕΑΣ, o ΓΓ του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου και ο Γενικός Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος (ΠΝ).

Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στα γραφεία της ελληνική εταιρείας στον Υμηττό τονίστηκε το γεγονός ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους ο μοναδικός ελληνικός φορέας με εμπειρία σε όλο το εύρος υποκατασκευών τέτοιων συστημάτων με έναν διεθνή όμιλο με ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα σε πολλούς τομείς της άμυνας, αλλά και που έχει αποδείξει την επιθυμία και τις δυνατότητες να παρέχει τεχνογνωσία και μεταφορά τεχνολογίας σε πλαίσιο τέτοιων συνεργασιών.

Το μνημόνιο ΕΑΣ-Diehl Defence έρχεται σε μια κρίσιμη φάση διεθνών συγκυριών αλλά και ελληνικών επιδιώξεων, δεδομένων των πολύ μεγάλων αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε GBAD, τόσο για την αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων (λόγω παλαιότητας ή πλέον και λόγω σοβιετικής/ρωσικής προέλευσης συστημάτων) όσο και περαιτέρω ενίσχυσης τομέων στην επίγεια αεράμυνα.




Να θυμίσουμε ότι η Diehl προχώρησε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία στην εξέλιξη του πυραύλου αέρος-αέρος IRIS-T (που αποτελεί σήμερα τον ευρωπαϊκό πύραυλο υψηλών επιδόσεων WVR για μια σειρά αεροποριών της Γηραιάς Ηπείρου) για χρήση από το έδαφος σε ποικιλία εκδόσεων GBAD.

Στη βασική του έκδοση βραχέως βεληνεκούς, IRIS-T SLS, ήδη σε χρήση από το 2015, που βασίζεται στην ικανότητα του πυραύλου για αυτόνομη πρόσκτηση στόχων χάρις στον προηγμένο ερευνητή IIR που διαθέτει, προσφέρει μια πολύ οικονομική λύση GBAD με ένα σύστημα V/SHORADS για κάλυψη παντός καιρού από απειλές σε τόξο 360 μοιρών, δραστικό βεληνεκές έως τα 12 km και ύψη αναχαίτισης έως 8 km. Υπογραμμίζεται ότι ο IRIS-T SLS παρέχει το πλεονέκτημα κοινού αποθέματος βλημάτων με αεροπορικές εφαρμογές (δηλαδή τους πυραύλους που διαθέτει η ΠΑ) «σπάζοντας» το μονοπώλιο που ευαγγελιζόταν μέχρι σήμερα ο MICA.

Στην έκδοση μέσου βεληνεκούς, IRIS-T SLM, χρησιμοποιείται τροποποιημένο βλήμα με κωνικό κάλυμμα του ρύγχους για μειωμένη οπισθέλκουσα, το οποίο απορρίπτεται στη διαδικασία, μιας και ο ερευνητής IIR έχει ρόλο μόνο στην τερματική καθοδήγηση, αφού ο πύραυλος καθοδηγείται στο μεσοδιάστημα με ανοδική ζεύξη και INS/GPS. Επιπλέον, αυτή η έκδοση διαθέτει πυραυλοκινητήρα μεγαλύτερης διαμέτρου για αυξημένες επιδόσεις εμβέλειας. Στη συστοιχία του IRIS-T SLM μέσης εμβέλειας προστίθεται ραντάρ πολλαπλών ρόλων τεχνολογίας AESA με εμβέλεια 250 km και σύστημα C2, που ελέγχει τρεις μονάδες πυρός (η καθεμία με οκτώ έτοιμους προς βολή πυραύλους) επεκτείνοντας την κάλυψη στα 40 km (20 km καθ’ ύψος) εναντίον μαχητικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων, βλημάτων κρουζ, πυραύλων αντιραντάρ, κατευθυνόμενων βομβών, περιπλανώμενων πυρομαχικών, drone, ΜΕΑΜ αλλά και ρουκετών πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος.

Σε τελικό στάδιο εξέλιξης υπάρχει και η έκδοση μεγάλης εμβέλειας, IRIS-T SLX, με πύραυλο που αυξάνει περαιτέρω τις κινηματικές επιδόσεις για εμβέλεια 80 km (30 km καθ’ ύψος), διαθέτοντας διπλό ερευνητή (IIR και RF).

Το σύστημα IRIS-Τ SLT, που έχει ήδη γνωρίσει πολεμική δράση στην Ουκρανία (μέσω συστοιχιών που παραχώρησε η γερμανική κυβέρνηση ως βοήθεια), θα μπορούσε να αποτελέσει βασική υποψηφιότητα για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και αναποτελεσματικών έναντι σύγχρονων απειλών (και αντιμέτρων) SA-8 σε ελληνική υπηρεσία. Επιπλέον, οι IRIS-T SLM/SLX θα μπορούσαν να διαδεχθούν τους HAWK με μια συνολική οικογένεια GBAD, που μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί με άλλα στοιχεία της ελληνικής επίγειας αεράμυνας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η Diehl παρουσίασε πρόσφατα και ναυτική έκδοση των IRIS-Τ για αεράμυνα πλοίων, που κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό του MICA για ναυτική χρήση.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.