Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προειδοποίηση των ΗΠΑ σε εταιρείες να μην παραβιάζουν τις ρωσικές κυρώσεις μέσω Τουρκίας

  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνείς επιχειρήσεις να είναι επιφυλακτικές για τις κυρώσεις π...

 



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνείς επιχειρήσεις να είναι επιφυλακτικές για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία.

Στην κοινή δήλωση και ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών, Εμπορίου και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σημειώθηκε ότι η Τουρκία είναι μεταξύ ορισμένων πιθανών «σημείων μεταφοράς» που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια νέα καταστολή χωρών και ατόμων που βοηθούν τη Ρωσία προκειμένου να απαλλαγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είναι οι χώρες που συναλλάσσονται με το Κρεμλίνο παρά τις κυρώσεις και όπως αναφέρθηκε ετοιμάζονται νέα μέτρα κατά των εταιρειών.

Σύμφωνα με την τουρκική Sozcu που επικαλείται τους Financial Times, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ βλέπει την Τουρκία και τα ΗΑΕ ως αδύναμους κρίκους στις προσπάθειές απομόνωσης της Ρωσίας τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά και έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται μέτρα για την κατάσταση αυτή.

«Θα λογοδοτήσουν»


«Όσοι προσπαθούν να υποστηρίξουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν αποφεύγοντας τους ελέγχους των εξαγωγών και τις κυρώσεις μας θα λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Μάθιου Άξελροντ, αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ για τις εξαγωγικές πρακτικές.

Η Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, υφυπουργός Οικονομικών που είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα οικονομικά εγκλήματα, δήλωσε επίσης χθες ότι τα ΗΑΕ είναι η «χώρα εστίασης» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρόζενμπεργκ ανέφερε ότι μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2022, εταιρείες των ΗΑΕ εξήγαγαν αγαθά αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικούς οργανισμούς που ήταν σε κατάλογο των κυρώσεων. Τόνισε, ότι ορισμένα από τα προϊόντα αυτά είναι «συσκευές ημιαγωγών πεδίου μάχης».

«Σημείωμα συμμόρφωσης»

Ωστόσο, τρία υπουργεία των ΗΠΑ εξέδωσαν ένα «σημείωμα συμμόρφωσης» σχετικά με τη «χρήση τρίτων μεσαζόντων ή σημείων διέλευσης για την αποφυγή κυρώσεων και ελέγχων εξαγωγών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία».

Στο σημείωμα, εξηγείται ότι οι κυρώσεις αποφεύγονται με τη χρήση εταιρειών προμετωπίδων για διεθνείς τραπεζικές μεταφορές, με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις οδηγίες αποστολής, χρησιμοποιώντας προσωπικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί για διευθύνσεις εταιρειών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία

Στο σημείωμα περιλαμβάνεται επίσης μια λίστα με «σημάδια κινδύνου» που πρέπει να προσέξουν οι εταιρείες για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Επίσης, καταγράφονται η Κίνα, η Αρμενία, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν ως «σημεία μεταφοράς για παράνομη εκτροπή περιορισμένων προϊόντων στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία».

Η αρχή των ΗΠΑ προειδοποίησε την Τουρκία

Από την άλλη πλευρά, ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Τρομοκρατίας και Δημοσιονομικών Πληροφοριών στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα στην Τουρκία τον περασμένο μήνα και εξέδωσε προειδοποιήσεις.

Δηλώνοντας ότι οι τουρκικές εταιρείες και τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο κυρώσεων εάν συναλλάσσονται με ρωσικά ιδρύματα στη λίστα κυρώσεων, ο Νέλσον τόνισε ότι οι τουρκικές εταιρείες και τράπεζες θα πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για να αποφύγουν συναλλαγές μεταφοράς τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.
--
The Hellenic Information Team


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.