Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕ.. Χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα δηλητηριάζονται κάθε χρόνο από φάρμακα

Τα φάρμακα είναι η κύρια αιτία δηλητηριάσεων των παιδιών. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις συμβαίνουν στο σπίτι. Μέχρι 5 ετών οι περισσότε...


Τα φάρμακα είναι η κύρια αιτία δηλητηριάσεων των παιδιών. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις συμβαίνουν στο σπίτι. Μέχρι 5 ετών οι περισσότεροι μικροί ασθενείς.

Τις δηλητηριάσεις από φάρμακα οι οποίες, δυστυχώς, είναι πολύ συχνές στη χώρα μας, έφερε στο προσκήνιο η περίπτωση του μικρού αγοριού στην Κρήτη. Το ηλικίας 2,5 ετών παιδί δηλητηριάστηκε από ηρεμιστικά φάρμακα, τα οποία έφαγε νομίζοντας ότι είναι καραμέλες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, σχεδόν 4.000 παιδιά ηλικίας έως 10 ετών δηλητηριάζονται ετησίως από φάρμακα. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (πάνω από 90%) η δηλητηρίαση έχει συμβεί μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.




Η πιο επικίνδυνη ηλικία για δηλητηριάσεις από φάρμακα είναι 1-5 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καταγράφονται ετησίως σχεδόν 3.000 δηλητηριάσεις από φάρμακα.

Στις ηλικίες 5-10 ετών καταγράφονται ακόμα 700 δηλητηριάσεις από φάρμακα. Και άλλες 220 αφορούν τις ηλικίες ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Άλλες αιτίες δηλητηριάσεων στα μικρά παιδιά είναι τα είδη οικιακής χρήσεως, διάφορα χημικά, τα καλλυντικά, τα φυτοφάρμακα, η νικοτίνη (π.χ. από μάσηση καπνού) κ.λπ.

Ηρεμιστικά-αγχολυτικά

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την πρώτη θέση στις δηλητηριάσεις από φάρμακα κατέχουν τα ηρεμιστικά-αγχολυτικά (κυρίως βενζοδιαζεπίνες) και τα υπόλοιπα ψυχοφάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μεγάλη χρήση τους και βρίσκονται σε πολλά σπίτια, παρότι η προμήθειά τους γίνεται με ειδική συνταγή, λένε οι ειδικοί.

Ολοένα συχνότερες, εξ άλλου, γίνονται οι δηλητηριάσεις με συνηθισμένα παυσίπονα-αντιπυρετικά, όπως η παρακεταμόλη και το μεφαιναμικό οξύ. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η χρήση αυτών των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων από αυτά.

Ειδικά στα βρέφη (κάτω του 1 έτους) ως αιτία δηλητηρίασης υπερέχουν διάφορα χημικά. Σε όλες τις άλλες ηλικίες μέχρι τα 14 έτη, όμως, υπερτερούν οι δηλητηριάσεις από φάρμακα.

Μία στις δύο δηλητηριάσεις συμβαίνουν σε παιδιά
Συνολικά, περισσότερες από τις μισές κλήσεις που δέχεται ετησίως το Κέντρο για δηλητηριάσεις αφορούν παιδιά ηλικίας από λίγων μηνών έως 14 ετών. Τα παιδιά μπορεί να έχουν δηλητηριαστεί από

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, από τις συνολικώς 31.000 κλήσεις που δέχτηκε το Κέντρο:

* Οι 10.900 αφορούσαν παιδιά ηλικίας 1-5 ετών

* Οι 1.770 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών

* Οι 990 παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους

* Οι 585 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών

Με άλλα λόγια, το 54,4% των κλήσεων αφορούσε ανηλίκους κάτω των 14 ετών.

Επιπλέον, από τις κλήσεις για παιδιά 1-5 ετών, οι 10.800 αφορούσαν δηλητηριάσεις στο σπίτι. Το ίδιο και οι 1.700 για τις ηλικίες 6-10 ετών και 1.500 για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Η πιο επικίνδυνη ηλικία
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ηλικία 1-5 ετών είναι η πιο ευαίσθητη για δηλητηριάσεις, διότι χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη περιέργεια και ταυτοχρόνως άγνοια. Έτσι, οι γονείς και όσοι φροντίζουν τα παιδιά πρέπει να έχουν διαρκώς το νου τους.

Απαραίτητη είναι επίσης η σωστή φύλαξη των επικίνδυνων ουσιών στο σπίτι. Όλα τα φάρμακα, τα εντομοκτόνα, τα φυτοφάρμακα και τα είδη οικιακής χρήσης πρέπει:

* Να έχουν πώμα ασφαλείας

* Να φυλάσσονται σε κλειδωμένα ντουλάπια. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ντουλάπι που να κλειδώνει, μπορούν να φυλαχτούν σε βαλίτσες που κλειδώνουν.

Σημειώνεται ότι το 35-40% όλων των περιστατικών που απευθύνονται στο Κέντρο Δηλητηριάσεων, χρειάζονται τελικά νοσοκομειακή φροντίδα.
.iatropedia.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.