Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η αποστολή Ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ για τα AAV7A1 και η έγκριση του State Department

Από Σάββας Δ. Βλάσσης Η Υπηρεσία Άμυνας Ασφαλείας και Συνεργασίας (DSCA) των ΗΠΑ, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου την έγκριση από το Υπουργείο Ε...





Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Υπηρεσία Άμυνας Ασφαλείας και Συνεργασίας (DSCA) των ΗΠΑ, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου την έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών της πιθανής Στρατιωτικής Πωλήσεως Αλλοδαπής (FMS) Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV7A1 και σχετικού εξοπλισμού, εκτιμώμενου κόστους 268 εκατ. $. Αυθημερόν, η DSCA παρέδωσε στο Κονγκρέσο το απαιτούμενο πιστοποιητικό για την πιθανή πώληση.

Η εξέλιξη έρχεται δύο μήνες μετά την επίσκεψη ομάδος αξιωματικών του ΓΕΣ στις ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθούν επί ζητημάτων τεχνικής υποστηρίξεως, διαδικασιών συντηρήσεως, απαιτήσεων εκπαιδεύσεως και επιχειρησιακών δυνατοτήτων των οχημάτων. Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η επίσκεψη σχεδιαζόταν για τον περασμένο Νοέμβριο πλην όμως καθυστέρησε για διαφόρους λόγους.

Οι Έλληνες αξιωματικοί επισκέφθηκαν την Βάση Σώματος Πεζοναυτών (MCB) στο Camp Pendleton και την Βάση Εφοδιασμού Σώματος Πεζοναυτών (Marine Corps Logistics Base) στο Μπάρστοου, αμφότερα στην Καλιφόρνια. Στο Camp Pendleton εδρεύει και το 3ο Αμφίβιο Τάγμα Εφόδου των Πεζοναυτών, που ενημέρωσε για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση του AAV7A1.

Κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, συνήλθε η δεύτερη Σύσκεψη Προσδιορισμού Απαιτήσεων (RDC) μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών, μετά την αρχική που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ 7-8 Σεπτεμβρίου 2022. Μέσω αυτών, το ΓΕΣ αποκομίζει καλύτερη αντίληψη για το Αμφίβιο Τεθωρακισμένο Όχημα και το συνολικό πλαίσιο αναγκών σε υποστήριξη κι εκπαίδευση για την ένταξή του σε ελληνική υπηρεσία.

Οι Έλληνες αξιωματικοί επισκέφθηκαν και την εργοστασιακή υποδομή στο Camp Pendleton στην οποία εκτελούνται επισκευές και συντήρηση των AAV7A1. Προ μερικών ετών μόνο ανεγέρθηκε νέα εγκατάσταση που κόστισε περίπου 50 εκατ. $, με σκοπό να μπορεί να υποστηρίξει και το νεοεισαχθέν σε υπηρεσία ACV (8×8) που διαδέχεται το AAV7A1. Η είσοδος σε υπηρεσία του ACV και η απόσυρση του AAV7A1, θα άφηνε την εγκατάσταση χωρίς έργο για μερικά έτη αφού διακόπτονται οι εργασίες στα δεύτερα και εργασίες στα πρώτα θα απαιτηθούν έπειτα από κάποιον χρόνο υπηρεσίας. Η προοπτική παραχωρήσεως μεταχειρισμένων AAV7A1 στην Ελλάδα, εξυπηρετεί από την άποψη ότι δεν θα παύσει να λειτουργεί σε αυτό το “νεκρό” μεσοδιάστημα το εργοστάσιο, αφού θα αναλάβει την πλήρη επισκευή των 76 παραχωρουμένων οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.