Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ένας SEAL εξομολογείται: «Οι πιο σημαντικές βολές είναι αυτές που δεν πατάς τη σκανδάλη»

https://doureios.com_ Οι ελεύθεροι σκοπευτές είναι οι πιο επίφοβοι μαχητές στο πεδίο της μάχης. Δρουν με απόκρυψη και είναι αόρατοι στ...





https://doureios.com_ Οι ελεύθεροι σκοπευτές είναι οι πιο επίφοβοι μαχητές στο πεδίο της μάχης. Δρουν με απόκρυψη και είναι αόρατοι στον αντίπαλο. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να είναι κρυμμένοι. Οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ευρέως ελεύθερους σκοπευτές στον πόλεμο του Βιετνάμ και από τότε συμμετέχουν σε όλες τις πολεμικές συγκρούσεις ανά την υφήλιο.

Τι χρειάζεται όμως για να γίνει κανείς Ελεύθερος Σκοπευτής; Ένα πρώην μέλος των SEAL με εμπειρία 20 ετών σε επιχειρησιακές Ομάδες, που είδε δράση σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Φιλιππίνες, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο προτέρημα είναι η «νοητική συγκρότηση». Ο Jack Carr αποφοίτησε από το σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (UDT) το 1986 το οποίο είναι γνωστό για το υψηλό επίπεδο δυσκολίας. Παρόλα αυτά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν ήταν αυτό που που τον έκανε επαγγελματία ελεύθερο σκοπευτή.




Πριν ακόμα θεωρηθεί υποψήφιος για το Σχολείο Ελεύθερων Σκοπευτών πραγματοποίησε την πρώτη του επιχειρησιακή ανάπτυξη και ήταν υπό στενή αξιολόγηση από τους ανωτέρους του. Σκοπός ήταν να διαπιστώσουν αν έχει αυτό που απαιτείται! Τελικά τα κατάφερε και στάλθηκε για εκπαίδευση Ελεύθερου Σκοπευτή το 2000.

Η εκπαίδευση

Τότε ακόμα η εκπαίδευση ήταν βασισμένη σε τακτικές που προέρχονται από την εποχή του Βιετνάμ. Σήμερα φυσικά τα πράγματα έχουν εξελιχθεί με τη χρήση της τεχνολογίας. Πολλά μπορούν πλέον να γίνουν με μια φωτογραφία, ενώ παλιά έπρεπε να γίνει απομνημόνευση της περιοχής ενδιαφέροντος ή αποτύπωση λεπτομερειών σε σχεδιαγράμματα.

Όπως λέει δεν ήταν ποτέ καλός στη ζωγραφική και για το λόγο αυτό τα σκίτσα του απείχαν από το να είναι ικανοποιητικά. Επίκεντρο των δοκιμασιών ήταν οι ασκήσεις KIM (Keep In Memory). Όπως υποδηλώνει η ονομασία τους, σκοπός ήταν παρατηρήσει ο εκπαιδευόμενος μερικά αντικείμενα και μετά να τα αποκρύψει. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης εκείνης της ημέρας, έπρεπε να τα θυμηθεί και να τα περιγράψει με λεπτομέρεια, συνήθως μετά από μια φάση που ασκείται πίεση στον εκπαιδευόμενο. Υπό αυτές τις συνθήκες, επρόκειτο για μια πρόκληση που αποδείχτηκε πιο δύσκολη και από τις ίδιες τις βολές.

Απόκρυψη και «6η αίσθηση»

«Όλα αφορούν τη δημιουργικότητα στην επίλυση ενός προβλήματος» λέει ο ίδιος, περιγράφοντας τις συνθήκες που αντιμετώπισε όταν κλήθηκε με τον παρατηρητή του να δράσει μέσα σε κατοικημένες περιοχές κινούμενος από κτήριο σε κτήριο, με συνεχή την απειλή από IED. Φυσικά το περιβάλλον αυτό δεν είχε καμία σχέση με αυτό που εκπαιδεύτηκε στο Σχολείο Ελεύθερων Σκοπευτών που διεξάγεται κυρίως σε δάση και ερημικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση απαιτείτο να παραμείνει υπό κάλυψη σε μια θέση για ημέρες, προτού μετακινηθεί. Και αυτό διότι ο τοπικός πληθυσμός δεν πρέπει να γνωρίζει ότι βρίσκεται εκεί, ενώ παρατήρησε ότι πολλές φορές οι πολίτες αποδείχτηκαν καλοί στο να διαισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά ή έχει μετακινηθεί…

«Η παλιά καλή 6η αίσθηση υπάρχει! Μόλις ανακαλύψουν ότι κάποιος μπορεί να βρίσκεται εκεί, είναι η ώρα είτε να εμπλακείς σε μάχη είτε να διαφύγεις».

Όμως από όλες τις ιστορίες που ο συγκεκριμένος πρώην SEAL μπορεί να θυμηθεί, αυτή που ξεχωρίζει είναι η φορά που δεν χρησιμοποίησε το τυφέκιό του. Κατά τη διάρκεια ανάπτυξης στο Ιράκ, ο Jack Carr ήταν ενταγμένος σε μια ευρύτερη δύναμη με αποστολή την ανακατάληψη μιας πόλης από την πολιτοφυλακή Mahdi.

Τύχη και αυτοσυγκράτηση στο πεδίο της μάχης

Ο εχθρός είχε προειδοποιηθεί ότι οι Αμερικανοί ερχόντουσαν και γι’ αυτό αποφασίστηκε ότι κάθε άνδρας σε ηλικία στράτευσης αποτελούσε πλέον μέλος της πολιτοφυλακής. Αφού εκκαθάρισε ένα οικοδομικό τετράγωνο, ο SEAL διέκρινε μέσα στο χάος έναν άνδρα ντυμένο όπως και οι υπόλοιποι αντίπαλοι. Τον σημάδευε στη διόπτρα του όπλου του και ήταν έτοιμος να πιέσει τη σκανδάλη, όταν διαπίστωσε ότι δεν πολεμούσε εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων αλλά απεναντίας απομακρυνόταν άοπλος. Αποφάσισε ότι δεν αποτελούσε απειλή και όπως δηλώνει σήμερα, κοιμάται καλύτερα τα βράδια γνωρίζοντας ότι δεν βιάστηκε να κάνει τη βολή που θα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν άμαχο.




Αργότερα κατά τη διάρκεια της ίδιας μάχης, ο Carr και η ομάδα Ελεύθερων Σκοπευτών έσπευσε να εμπλακεί σε μάχη. Οι άνδρες μόλις είχαν αλλάξει θέση κάλυψης όταν ένα βλήμα όλμου εξεράγη στο σημείο που βρισκόταν ο τελευταίος SEAL πριν από μερικά δευτερόλεπτα.

Χρυσές συμβουλές για όσους θέλουν να δοκιμαστούν

Η συμβουλή του βετεράνου βατραχάνθρωπου για όποιον θέλει να υπηρετήσεις στις Ειδικές Δυνάμεις είναι απλή. «Συγκεντρώσου και ξεκίνα να αναζητάς ποιος Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων σου ταιριάζει καλύτερα. Που θες να πας; Πως θα φτάσεις εκεί; Υπάρχει ένας τρόπος ή πολλαπλές επιλογές για να βρεθείς εκεί που επιθυμείς»;

Τονίζει όμως ότι όποιος θέλει να γίνει Ελεύθερος Σκοπευτής πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να δοκιμαστεί και να αποδώσει πολύ περισσότερο απ’ ότι πιστεύει ότι θα του ζητήσουν στην εκπαίδευση. Προτείνει στον εκπαιδευόμενο να είναι πρόθυμος να δηλώνει άμεσα εθελοντής για οποιαδήποτε άσκηση ή αγγαρεία και να μη διστάζει να κάνει γνωστό στους ανωτέρους του, ποιος είναι ο τελικός του στόχος.

«Γίνε σφουγγάρι, μη μιλάς και άκου, αλλά μην είσαι σιωπηλός. Αν έχεις μια ιδέα παρουσίασε τη και πρόσθεσε αξία στη μονάδα. Γίνε ηγέτης! Αρίστευσε σε κάθε δοκιμασία»! Συμβουλές που ισχύουν για όσους παρουσιάζονται για στρατιωτική εκπαίδευση ανεξάρτητα από το Όπλο και τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.