Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έρχεται κι άλλη «φόλα»... Οι Ρώσοι δηλώνουν έτοιμοι να παραδώσουν κι άλλους S400 στην τουρκία μαζί με μαχητικά αεροσκάφη!

Νέο γύρο αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αναμένεται να πυροδοτήσουν οι δηλώσεις αυτές Νέο γύρο αντιδράσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκ...






Νέο γύρο αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αναμένεται να πυροδοτήσουν οι δηλώσεις αυτές

Νέο γύρο αντιδράσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία αναμένεται να προκαλέσει η τοποθέτηση αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βλέπει κανένα άλυτο πρόβλημα στην προμήθεια από την Τουρκία του δεύτερου συστήματος αεράμυνας S-400.

Σε δήλωση του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιούρι Πίλιπσον, «η Μόσχα δεν βλέπει άλυτα προβλήματα σχετικά με την προμήθεια του δεύτερου τουρκικού συστήματος αεράμυνας S-400. Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, θεωρούμε σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας να προστατεύσουν τη ροή των πληροφοριών ενώ τις δημοσιοποιούν».

Ο ίδιος υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει αιτήσεις για την προμήθεια στρατιωτικών αεροσκαφών στην Τουρκία εάν η Άγκυρα έχει σοβαρό συμφέρον.

Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν σημαντικό ενδιαφέρον εάν λάβει κανείς υπόψιν πως ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι εάν αποτύχει η συμφωνία για τα αμερικανικά F-16, η Τουρκία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35.

Διαδικασία προμήθειας S-400 της Τουρκίας

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την προμήθεια δύο μοιρών του συστήματος αεράμυνας S-400 στο πλαίσιο «επείγουσας ανάγκης». Με αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία.

Οι παραδόσεις εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου συστήματος S-400 αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, παραδόθηκαν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία από τον Ιούλιο του 2019.

Ως αποτέλεσμα της αγοράς S-400 από την Τουρκία από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας αυτή την αγορά ως δικαιολογία, επέβαλαν εμπάργκο στην παράδοση πολεμικών αεροσκαφών F-35 Lightning II στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2020.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ διεξάγουν επαφές για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ινδία, η οποία πρόκειται να αποκτήσει 5 συστήματα αεράμυνας S-400.

Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει και την αντίληψη που υπάρχει πλέον στις ΗΠΑ ως προς την Τουρκία αναδεικνύοντας το γεγονός πως οι S-400 που απέκτησε η Άγκυρα είναι απλά η κορυφή το παγόβουνου των διαφορών ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.