Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θα διαπραγματευτούμε με Leasing 4 Κορβέτες παραδοτέες «χθές» και C-130 από τους Βρετανούς!

Η βρετανική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση προς τον κ. Παναγιωτόπουλο, η οποία θα αφορά την ενοικίαση 3 ή 4 ...





Η βρετανική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση προς τον κ. Παναγιωτόπουλο, η οποία θα αφορά την ενοικίαση 3 ή 4 κορβετών με τη μέθοδο του leasing στο Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα περίπου 4 χρόνια. Να σημειώσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται το επόμενο χρονικό διάστημα να ανακοινώσει την τελική απόφασή της αναφορικά με την εταιρεία που θα αναλάβει τη ναυπήγηση των υπό ανάθεση 3+1 κορβετών.

Για την ανάθεση της συγκεκριμένης προμήθειας το προβάδισμα έχουν η ιταλική εταιρεία Fincantieri με την κορβέτα «Doha» και η γαλλική Naval Group με την «Gowind». Η βρετανική πρόταση έχει στόχο να καλύψει, με το αζημίωτο, το κενό που θα προκύψει από την ανάθεση της προμήθειας μέχρι την παραλαβή των κορβετών -η πρώτη αναμένεται να παραδοθεί το 2026-, θέτοντας ταυτόχρονα ισχυρές βάσεις για τη διεκδίκηση μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων του Π.Ν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρετανοί ενδέχεται να επαναφέρουν από την πίσω πόρτα στο τραπέζι των συζητήσεων την απόκτηση, μέσω leasing αυτή τη φορά, από το Π.Ν. 4 πλοίων τύπου Arrowhead 140, τα οποία αν και έχουν μέγεθος φρεγάτας, οι Βρετανοί τα παραδίδουν με οπλισμό κορβέτας. Τα συγκεκριμένα πλοία έχουν το πλεονέκτημα να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τοποθετήσει επάνω τους ό,τι και όσα οπλικά συστήματα επιθυμεί, ενώ έχουν τη δυνατότητα λόγω του μεγέθους τους (140 μέτρα) να επιχειρούν και στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου.

Οι κορβέτες Gowind είναι πλοία φθηνότερα και μικρότερα από τις φρεγάτες, αλλά με μεγάλη ισχύ πυρός, ευελιξία και σύγχρονα συστήματα που θεωρούνται σχεδόν ιδανικά για τον χώρο του Αιγαίου

Σύμφωνα άλλωστε με το μήνυμα που έχει στείλει το Λονδίνο προς την Αθήνα, η στενή συνεργασία της Μεγάλης Βρετανίας με την Ελλάδα, ως στρατηγικών εταίρων και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα λάβει νέες διαστάσεις κατά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Γουάλας, όπου και θα τεθούν επί τάπητος οι κοινές απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και θα ανοίξει ο δρόμος για νέες συνεργασίες.

Μία από αυτές τις συνεργασίες αφορά και την παραχώρηση προς την Ελλάδα ενός αριθμού μεταφορικών αεροσκαφών C-130J τα οποία σκοπεύει να αποσύρει η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF). Οι Βρετανοί σκοπεύουν να αποσύρουν συνολικά 14 αεροσκάφη αυτού του τύπου, με τη χώρα μας να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοραστούν περίπου 5 από αυτά προς αντικατάσταση των παλαιότερων C-130 B-H της Πολεμικής Αεροπορίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται επίσης να τεθεί σε συζήτηση στις συνομιλίες που θα έχουν μεταξύ τους οι δύο υπουργοί.

Να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα από τα ελληνικά C-130 είναι καθηλωμένα τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται επίσης να βρεθεί και η προμήθεια ταχύπλοων σκαφών προς χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κινούνται τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και 40 κόμβους, όσο και κάτω από την επιφάνεια, κατά τη διάρκεια προσέγγισης ενός στόχου είτε εντός της θάλασσας είτε πλησίον της ξηράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.