Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ερντογάν: Αν ήταν επικίνδυνος πριν την καταστροφή, τώρα γίνεται ακόμα περισσότερο επικίνδυνος.

   Καθώς ο αριθμός των νεκρών και το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού στην Τουρκία αυξάνεται συνεχώ...

  



Καθώς ο αριθμός των νεκρών και το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού στην Τουρκία αυξάνεται συνεχώς και θυμίζει ιστορικούς σεισμούς που κατέστρεψαν πολιτισμούς, όπως σε περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, το ερώτημα που αναπόφευκτα τίθεται είναι πώς αυτό θα επηρεάσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Ερντογάν, στις τουρκικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 14 Μαϊου.

Μπορεί το ερώτημα αυτό -εν μέσω μιας τόσο μεγάλης καταστροφής- να ακούγεται μακάβριο, ωστόσο χωρίς αμφιβολία όλες οι κινήσεις του Ερντογάν και της τουρκικής κρατικής μηχανής στοχεύουν και θα στοχεύουν στην δημιουργία της εικόνας μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της καταστροφής που θα αυξάνει τις πιθανότητες επανεκλογής του. Ωστόσο, μέχρι την στιγμή αυτή φαίνεται να χάνει τον πόλεμο των εντυπώσεων. Η βοήθεια στους σεισμόπληκτους είναι και πολύ λίγη και έφθασε πολύ αργά.

Κι αυτό ανοίγει μέχρι και την προοπτική της ματαίωσης των εκλογών έως ότου μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση. Ήδη κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις πληγείσες περιοχές για τρεις μήνες. Hδη θα θυμάστε ότι το περιοδικό «The Economist», σε πρόσφατη έκδοση του -19 Ιανουαρίου 2023- έθεσε το θέμα της δικτατορίας στην Τουρκία. «Είναι η Τουρκία στα πρόθυρα δικτατορίας;» ήταν ο τίτλος.

Αν αυτό ίσχυε τότε, τώρα ισχύει ακόμη περισσότερο. Βέβαια, αυτό μπορεί να χειροτερέψει περισσότερο -πέρα από την παροδική εκεχειρία- και τις σχέσεις του με την Ελλάδα. Τα σημάδια είναι υπαρκτά:

Όταν ένας πολίτης τόλμησε να διαμαρτυρηθεί, ο οξύθυμος Ερντογάν του απάντησε: «Αυτό που συνέβη, συνέβη, αυτό είναι μέρος της τύχης». Και σε μια ομιλία του στο Καχραμανμαράς επιτέθηκε σε «προβοκάτορες», λέγοντας: «Και φυσικά υπάρχουν προβλήματα. Οι συνθήκες είναι σαφείς. Δεν είναι δυνατόν να προετοιμαστείς για μια καταστροφή όπως αυτή».

Κι αυτό μεν είναι σε ένα βαθμό σωστό. Και λέω σε ένα βαθμό γιατί βλέπουμε πολυκατοικίες να έχουν σωριαστεί σαν χάρτινοι πύργοι και άλλες ακριβώς δίπλα τους να στέκονται όρθιες σαν να μην έχουν πάθει καμιά ζημιά. Οι μεν προφανώς δεν ακολούθησαν τις αντισεισμικές προδιαγραφές κατασκευής τους, ενώ οι άλλες τις ακολούθησαν. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Ούτως ή άλλως σε ένα τόσο μεγάλο σεισμό κάποια ζημιά θα γινόταν όσο μεγάλη προετοιμασία και να είχε γίνει.

Όμως φαίνεται ότι η κρατική μηχανή αδράνησε. Θύμισε άλλες εποχές τότε που τις εκμεταλλεύτηκε ο Ερντογάν για να σκαρφαλώσει στην εξουσία. Θα τον ακολουθεί αυτό τον Ερντογάν. Γιατί για τα 20 και πλέον χρόνια που είναι στην εξουσία έχει καλλιεργήσει την εικόνα ενός αυταρχικού μεν, αλλά αποτελεσματικού ηγέτη.
Κι αυτή η εικόνα, που του έδωσε τόσες νίκες, καταρρέει. Κι αυτό θα πρέπει να τον τρομοκρατεί.



Θα μπορέσει να το ανατρέψει μέχρι τις 14 Μαϊου, που θα γίνουν οι εκλογές; ’Η θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο; Aν κρίνει ότι δεν του φτάνει ο καιρός, τότε όλα είναι πιθανά. Και για τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών και για τις σχέσεις του με την Ελλάδα. Αν ήταν επικίνδυνος πριν την καταστροφή, τώρα γίνεται ακόμα περισσότερο επικίνδυνος. 

ΤΟΥ Αντώνη Η. Διαματάρη
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.