Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πράκτορες της Μοσάντ εξαπολύουν επιθέσεις από το εσωτερικό του Ιράν- Αναμένεται απάντηση

Μια ύποπτη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ισραήλ έπληξε μια ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση στο Ισφαχάν στις 28 Ιανουαρίου, φέρε...





Μια ύποπτη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ισραήλ έπληξε μια ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση στο Ισφαχάν στις 28 Ιανουαρίου, φέρεται ότι η επίθεση αποτελεί μέρος μιας νέας προσπάθειας περιορισμού της Τεχεράνης.

Αναλυτές ισχυρίζονται ότι η ύποπτη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ισφαχάν είναι μέρος μιας νέας προσπάθειας για τον περιορισμό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι παρατεταμένες προσπάθειες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων έχουν αποτύχει.

Ελλείψει συμφωνίας, η Τεχεράνη έχει συγκεντρώσει αρκετό ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού για να κατασκευάσει πολλά πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με την Ατομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική συνεργασία Ιράν- Ρωσίας προκαλεί ανησυχίες

Το Ιράν έχει επίσης εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς του με τη Ρωσία, προμηθεύοντας στον ρωσικό στρατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να στείλει ισχυρούς πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους στη Μόσχα.

Υπήρξε μια σειρά επεισοδίων εντός του Ιράν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων δολιοφθορών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, δολοφονίες και μυστηριώδεις δολοφονίες μελών του ισχυρού Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), καθώς και επιστημόνων και μηχανικών.

Η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει για ορισμένα από τα επεισόδια το Ισραήλ, τον περιφερειακό εχθρό της.

«Μέχρι πέρυσι, η στρατηγική περιορισμού του Ισραήλ είχε δύο βασικές πτυχές: την αποτροπή μεταφοράς ιρανικών όπλων και εξοπλισμού στη Συρία και τον Λίβανο στοχεύοντας χερσαίες και αεροπορικές συνοδείες και προσπάθεια να διαταραχθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στοχεύοντας, επίσης, Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες και εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Χαμιντρέζα Αζίζι, επισκέπτης συνεργάτης στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων Ασφάλειας.

Η Τεχεράνη είναι βασικός υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ.

Ο Αζίζι είπε ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε στρατιωτικές, όχι πυρηνικές, εγκαταστάσεις στο Ιράν κατά τους παρελθόντες μήνες, κάτι που είπε ότι υποδεικνύει «την ανάδυση ενός τρίτου στοιχείου» στην πολιτική του Ισραήλ για το Ιράν.

«Αυτές οι επιθέσεις προφανώς έχουν στόχο να υπονομεύσουν την παραγωγή προηγμένων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ισλαμική Δημοκρατία», είπε ο Αζίζι στο RFE/RL.

«To Ιράν γνωρίζει τον κατασκευαστή του drone»


Το πρακτορείο ειδήσεων «Noornews», που βρίσκεται κοντά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, ισχυρίστηκε την Τρίτη, ότι «αναλύοντας τα εξαρτήματα του σώματος, τους κινητήρες, το τροφοδοτικό και το σύστημα πλοήγησης του μικρού drone που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση το βράδυ της Παρασκευής στο “Συγκρότημα Εργαστηρίων του Υπουργείου Άμυνας στο Ισφαχάν”, ο κατασκευαστής του μηχανήματος διακρίνεται με σαφήνεια, γράφει η Al Arabiya/farsi.

Η επίθεση έγινε μετά την επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων ασφαλείας

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται ανώνυμους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ανέφεραν ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την επίθεση σε στρατιωτική τοποθεσία στην πόλη Ισφαχάν, όπου βρίσκεται κέντρο έρευνας και παραγωγής πυραύλων. Το Πεντάγωνο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στην επίθεση.

Το μέγεθος της ζημιάς στο στρατιωτικό σημείο δεν είναι σαφές. Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν δήλωσε ότι η έκρηξη στο «εργαστήριο» προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές και δεν υπήρξαν θύματα. Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να δείχνουν μια έκρηξη στο σημείο.

Η επίθεση ακολούθησε ένα ταξίδι στο Ισραήλ του αρχηγού της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γουίλιαμ Μπερνς και μια προηγούμενη επίσκεψη του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Ισραήλ στις 30 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε συνομιλίες με τη νέα δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά με «την εμβάθυνση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του Ιράν στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν».

Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι η «άνανδρη επίθεση με drone» είχε στόχο να δημιουργήσει «ανασφάλεια» μέσα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ουκρανίας στην Τεχεράνη, αφού ένας ανώτερος βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, έγραψε στο Twitter για μια «εκρηκτική νύχτα στο Ιράν», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «σας προειδοποίησε».

Το Nournews, που συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, ανέφερε νωρίτερα ότι το tweet του Ποντόλιακ υπονοούσε τη συμμετοχή του Κιέβου στην επίθεση και προειδοποίησε για «βαριές συνέπειες».

Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω επιδείνωσης των δεσμών του Ιράν με τα δυτικά έθνη λόγω της βίαιης καταστολής των συνεχιζόμενων αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων και της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας του με τη Ρωσία.

Το Ιράν παραδέχτηκε ότι έστειλε drones στη Ρωσία, αλλά είπε ότι εστάλησαν πριν από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, παρόλο που έχουν καταρριφθεί στη χώρα αυτή.

«Πιθανή ενεργοποίηση του σχεδίου Β»


Ο Αλεξάντερ Γκρίνμπεργκ, ειδικός στο Ιράν στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, είπε ότι οι ύποπτες πρόσφατες επιθέσεις μικρής κλίμακας του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης έχουν «περιορισμένο αντίκτυπο στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν καθώς η χώρα είναι προετοιμασμένη και διαθέτει ένα επίπεδο τεχνικής και στρατηγικής ανθεκτικότητας».

Ωστόσο, «ο χρόνος των χτυπημάτων είναι σημαντικός, καθώς οι ελπίδες για την [πυρηνική συμφωνία] πεθαίνουν και οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Ευρώπης και Ιράν», είπε ο Γκρίνμπεργκ, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών.

«Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποιούν επίσης τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους άσκηση αυτή τη στιγμή, υποδεικνύοντας πιθανή ενεργοποίηση του Σχεδίου Β».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy ποζάρει δίπλα σε ένα αεροσκάφος καμικάζι Shahed-136 ιρανικής κατασκευής που καταρρίφθηκε στο Κίεβο στις 27 Οκτωβρίου.

Αναμένεται απάντηση από το Ιράν

Ο Γκρίνμπεργκ είπε ότι εναπόκειται στο Ιράν «ή να απαντήσει και να κλιμακώσει τις εντάσεις ή να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Ο Αζίζι του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας είπε ότι το Ιράν δεν έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στον ίδιο βαθμό.

«Το Ισραήλ πιθανότατα το γνωρίζει αυτό και γι' αυτό συνεχίζει τέτοιες προκλήσεις», είπε.

Αλλά ο Αζίζι πρόσθεσε ότι λόγω της τεράστιας πίεσης που αντιμετωπίζει η Ισλαμική Δημοκρατία στο εσωτερικό από αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες, καθώς και από το εξωτερικό, «μπορεί να υπολογίσει ότι το να μην ανταποκριθεί είναι πιο επιζήμιο για την επιβίωσή της από το να κάνει κάτι».

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει και γίνεται πιο πραγματικός», προειδοποίησε ο Azizi.

Στο παρελθόν, το Ιράν αντέδρασε στοχεύοντας πλοία ισραηλινής ιδιοκτησίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πραγματοποιώντας κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισραηλινών υποδομών.

Πέρυσι, το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για μια πυραυλική επίθεση στην πόλη Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ, για την οποία η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι είχε στόχο ένα ισραηλινό «στρατηγικό κέντρο».

rferl.org, farsi.alarabiya.net,
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.