Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Τουρκική εβραϊκή κοινότητα καταγγέλλει τον Ισραηλινό Aρχιραβίνο που είπε ότι ο σεισμός ήταν θεία δίκη

Η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας κατήγγειλε τη Δευτέρα έναν εξέχοντα και αμφιλεγόμενο Ισραηλινό ραβίνο, αφού δήλωσε δημοσίως ότι ο ισχυρός ...






Η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας κατήγγειλε τη Δευτέρα έναν εξέχοντα και αμφιλεγόμενο Ισραηλινό ραβίνο, αφού δήλωσε δημοσίως ότι ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα τους την περασμένη εβδομάδα ήταν "σημάδι θείας δικαιοσύνης".

Σύμφωνα με το haaretz.com, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω του πάνω από 33.000 νεκρούς (μέχρι τότε) στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, ο αρχιραβίνος του Σαφέντ Shmuel Eliyahu συνέκρινε την τραγωδία με τον πνιγμό των Αιγυπτίων στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια της Εξόδου.

Ο Θεός κρίνει όλα τα έθνη γύρω μας που θέλησαν να εισβάλουν αρκετές φορές στη γη μας και να μας ρίξουν στη θάλασσα", έγραψε στην ορθόδοξη εβδομαδιαία εφημερίδα "Olam Katan".

"Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι λογαριασμοί με την Τουρκία, η οποία μας δυσφήμισε σε κάθε δυνατό πεδίο. Αλλά αν ο Θεός μάς αποκαλύπτει και μας λέει ότι πρόκειται να κρίνει όλους τους εχθρούς μας, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε και να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας", έγραψε ο Eliyahu.

Σε ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιεύθηκε το ίδιο απόγευμα με την κηδεία του Σαούλ Κενενουγιούγλου και της συζύγου του Φορτούνα, ηγετών της εβραϊκής κοινότητας της Αντάκια που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό, η Türk Yahudi Toplumu δήλωσε ότι "λυπάται και καταδικάζει αυτή την απαράδεκτη δήλωση του Shmuel Eliyahu".

Επικαλούμενοι μια δήλωση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, δήλωσαν ότι ήταν "συγκλονισμένοι από [τα] φρικτά σχόλια του".

Υπήρχαν περίπου 28 Εβραίοι στην Αντάκια, κυρίως ηλικιωμένοι, και όλοι, εκτός από τον Cenudioğlus, φαίνεται ότι επέζησαν, αν και η 100 ετών συναγωγή της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι Εβραίοι είναι παρόντες στην πόλη -γνωστή σε όλη την αρχαιότητα ως Αντιόχεια- εδώ και χιλιετίες, από την ίδρυσή της επί αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Αλλά τώρα, λένε οι Τούρκοι Εβραίοι, είναι απίθανο να παραμείνουν κάποιοι.

"Το τέλος μιας ιστορίας αγάπης 2.500 ετών", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Τουρκικής Εβραϊκής Κοινότητας, Ισχάκ Ιμπραχιμζάντε.

Ο Ελιγιάχου, γιος του πρώην Σεφαραδίτη αρχιραββίνου Μορντεχάι Ελιγιάχου και πατέρας του σημερινού υπουργού Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου, είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του και έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για υποκίνηση ρατσισμού.

Αρκετοί άλλοι επιφανείς ραβίνοι του Ισραήλ και της διασποράς έχουν κάνει παρόμοια σχόλια μετά από προηγούμενες τραγωδίες.

Αφού 45 άνθρωποι καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου το 2021 κατά τη διάρκεια μαζικών εορτασμών του Lag Ba'omer στο όρος Meron στο βόρειο Ισραήλ, ο ραβίνος Chaim Kanievsky, τότε ηγέτης της "λιθουανικής" υπερορθόδοξης κοινότητας, δήλωσε σε δημόσια επιστολή του ότι "οι γυναίκες πρέπει να είναι πιο σεμνές" μετά την καταστροφή.

Ο ραβίνος Meir Mazuz, ένας άλλος εξέχων ισραηλινός ραβίνος, κατηγόρησε για την πανδημία του κοροναϊού τις παρελάσεις υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων, συνέδεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή γκαράζ στάθμευσης στο Τελ Αβίβ με την έλλειψη τήρησης του Σαββάτου και υποστήριξε ότι οι Σεφαραδίτες Εβραίοι γλίτωσαν από τον χαμό στο Ολοκαύτωμα επειδή σπούδασαν την Τορά

Ο πρώην σεφαραδίτης αρχιραββίνος Ovadia Yosef, πατέρας του σημερινού αρχιραββίνου Yitzchak Yosef, δήλωσε κάποτε ότι ο τυφώνας Κατρίνα ήταν "η τιμωρία του Θεού" για την αμερικανική υποστήριξη στην αποχώρηση από τη Γάζα το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.