Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μυστική αποστολή Μπάιντεν με αεροπλάνα και τρένα: Πώς έφθασε από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο χωρίς να τον καταλάβει κανείς

 Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο χθες έγινε κάτω από υψίστης ασφαλείας μέτρα και απόλυτη μυστικότητα. Μια μυστική αποστολ...



 Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο χθες έγινε κάτω από υψίστης ασφαλείας μέτρα και απόλυτη μυστικότητα. Μια μυστική αποστολή του Αμερικανού προέδρου προς και από το Κίεβο.

Το ταξίδι προετοιμαζόταν επί ημέρες και επιβεβαιώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι εμπλεκόμενες πλευρές και οι δύο δημοσιογράφοι που συνόδευσαν τον Αμερικανό πρόεδρο κινήθηκαν και έδρασαν κάτω από απόλυτη μυστικότητα.

Το ταξίδι στο Κίεβο για τον Μπάιντεν, το οποίο θέλησε να πραγματοποιήσει αυτές τις ημέρες, κοντά στην επέτειο της ρωσικής εισβολής, ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και υποστήριξης στον ουκρανικό λαό. Αλλά και μια αποστολή άνευ προηγουμένου, καθώς ναι μεν Αμερικανοί πρόεδροι έχουν επισκεφθεί εμπόλεμες περιοχές, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά αυτό γινόταν κάτω από ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και με την παρουσία ισχυρών αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων. Το ταξίδι στο Κίεβο ήταν μια διαφορετική περίπτωση.

Όπως έχουμε δει να συμβαίνει και στο παρελθόν (όταν πριν από κάποιους μήνες ταξίδεψαν μαζί στο Κίεβο οι Σολτς, Μακρόν, Ντράγκι), το ταξίδι προς το Κίεβο γίνεται με τρένο το οποίο ακολουθεί μια 10ωρη διαδρομή. Την ίδια διαδρομή προς το Κίεβο ακολούθησε χθες τα ξημερώματα ο Τζο Μπάιντεν προς το Κίεβο και από την ίδια διαδρομή επέστρεψε στην Πολωνία, όπου τον περίμενε το Air Force One τη νύχτα για να συνεχίσει το ταξίδι του στη Βαρσοβία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε με απόλυτη μυστικότητα από την Ουάσιγκτον στην Πολωνία και από εκεί ταξίδεψε 10 ώρες με το τρένο προς το Κίεβο και τούμπαλιν, ενώ αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν κύκλους στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, καθιστώντας τον Μπάιντεν τον πρώτο εν ενεργεία πρόεδρο που εισήλθε σε εμπόλεμη ζώνη χωρίς ενεργή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.

Μήνες προεργασίας, μέρες μυστικότητας, από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο, το ιδιαίτερο ταξίδι Μπάιντεν

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν το πρωί της Δευτέρας στο Κιέβο εν καιρώ πολέμου ξεκίνησε ουσιαστικά μέσα στη νύχτα σε ένα υπόστεγο στρατιωτικού αεροδρομίου έξω από την Ουάσιγκτον.

Στις 04:00 π.μ. (0900 GMT) της Κυριακής -εν αγνοία των μέσων ενημέρωσης, του πολιτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον, των Αμερικανών και της υφηλίου γενικότερα- ο 80χρονος Αμερικανός πρόεδρος επιβιβάστηκε σε ένα Boeing 757 της Πολεμικής Αεροπορίας, γνωστό ως C-32.

Το αεροπλάνο, μια μικρότερη έκδοση αυτού που χρησιμοποιούν συνήθως οι πρόεδροι των ΗΠΑ στα διεθνή ταξίδια τους, ήταν σταθμευμένο αρκετά μακριά από το σημείο όπου συνήθως επιβιβαζόταν ο Μπάιντεν. Και μια ενδεικτική λεπτομέρεια: Το σκίαστρο σε κάθε παράθυρο είχε κατεβεί.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, ο Μπάιντεν, μερικά μέλη του προσωπικού ασφαλείας, μια μικρή ιατρική ομάδα, στενοί σύμβουλοι και δύο δημοσιογράφοι που είχαν ορκιστεί να είναι εχέμυθοι, απογειώθηκαν με προορισμό μια εμπόλεμη ζώνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ίσως το πρόσωπο που ελέγχεται διαρκώς περισσότερο στον πλανήτη.

Μέλη του Τύπου ακολουθούν τον Μπάιντεν όπου κι αν πηγαίνει - είτε στην εκκλησία είτε σε διεθνείς συνόδους κορυφής. Κάθε λέξη που λέει δημοσίως καταγράφεται, απομαγνητοφωνείται και δημοσιεύεται.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η συνήθης ομάδα δημοσιογράφων, η οποία για τα ταξίδια στο εξωτερικό αποτελείται από 13 δημοσιογράφους διάφορους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, περιορίστηκε σε έναν φωτογράφο και έναν δημοσιογράφο.

 


Η δημοσιογράφος, η Sabrina Siddiqui από την Wall Street Journal, αποκάλυψε - μόλις της επέτρεψε ο Λευκός Οίκος να δημοσιεύσει λεπτομέρειες - ότι η ίδια και ο φωτογράφος κλήθηκαν στην κοινή βάση Andrews έξω από την Ουάσινγκτον στις 2:15 π.μ..

Τα τηλέφωνά τους κατασχέθηκαν -και τους επιστράφησαν όταν ο Μπάιντεν έφτασε τελικά στην ουκρανική πρωτεύουσα περίπου 24 ώρες αργότερα.

Πέταξαν για περίπου επτά ώρες από την Ουάσινγκτον προς την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για ανεφοδιασμό. Και εδώ τα ρολά των παραθύρων έμειναν κατεβασμένα, ενώ κανείς δεν βγήκε από το αεροπλάνο.

Η επόμενη πτήση ήταν για την Πολωνία. Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Rzeszow-Jasionka. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολωνικό αεροδρόμιο, αλλά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει γίνει επίσης ένας διεθνής κόμβος για την προσπάθεια των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς, διοχετεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και πυρομαχικά.

Μέχρι αυτό το σημείο, η Siddiqui και ο φωτογράφος, ο Evan Vucci του Associated Press, δεν είχαν δει τον ίδιο τον Μπάιντεν. Δεν τον είδαν ούτε στο αεροδρόμιο ούτε όταν μπήκαν σε μια αυτοκινητοπομπή με SUV.

Οι δημοσιογράφοι που ταξιδεύουν με τον Μπάιντεν συχνά επιβιβάζονται και εκείνοι σε αυτοκινητοπομπές, αλλά κάτι ήταν πολύ διαφορετικό σε αυτή: Δεν υπήρχαν σειρήνες ή οτιδήποτε άλλο που να δείχνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατευθυνόταν στο Przemysl Glowny -- τον πολωνικό σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ήταν ήδη 9:15 μ.μ. τοπική ώρα όταν σταμάτησαν στο τρένο. Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να επιβιβαστούν, χωρίς ακόμη να δουν τον Μπάιντεν.

Διανύοντας μια διαδρομή που έχει φέρει ανυπολόγιστες ποσότητες βοήθειας στην Ουκρανία και ανυπολόγιστους αριθμούς Ουκρανών πολιτών που διαφεύγουν από την άλλη πλευρά, το τρένο είχε περίπου οκτώ βαγόνια. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες, είπε ο Siddiqui, ήταν βαριά οπλισμένοι άνδρες ασφαλείας.

Ο Μπάιντεν είναι δηλωμένος λάτρης των τρένων.

Του αρέσει να διηγείται ιστορίες από τα χρόνια που ταξίδευε με τρένο μεταξύ Ουάσινγκτον και του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ, όταν ήταν γερουσιαστής, μεγαλώνοντας δύο μικρούς γιους μετά τον θάνατο της μητέρας τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ένα από τα παρατσούκλια του είναι «Amtrak Joe».

Αυτό το 10ωρο ταξίδι στην Ουκρανία, ωστόσο, δεν έμοιαζε με κανένα άλλο που έχει κάνει ένας σύγχρονος πρόεδρος των ΗΠΑ - ταξιδεύοντας σε μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη όπου, σε αντίθεση με τις προεδρικές επισκέψεις στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ, τα αμερικανικά στρατεύματα δεν είναι αυτά που παρέχουν ασφάλεια.

Το τρένο έφτασε στο Κίεβο με την ανατολή του ήλιου.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά την ουκρανική πρωτεύουσα όταν ήταν αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, αποβιβάστηκε περίπου στις 8:07 π.μ..

«Είναι ωραίο που επιστρέφω στο Κίεβο», δήλωσε.

Ακολούθησε η πεντάωρη επίσκεψη στο Κίεβο, η βόλτα στην εμπόλεμη πρωτεύουσα ενώ οι σειρήνες του συναγερμού ηχούσαν, οι συζητήσεις με τον Ζελένσκι στο Προεδρικό Μέγαρο της Ουκρανίας που εδώ και ένα χρόνο έχει μετατραπεί σε στρατηγείο πολέμου.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν πήρε πάλι το τρένο, κάνοντας το δεκάωρο ταξίδι της επιστροφής προς την Πολωνία.

Η αποστολή στο Κίεβο του Τζο Μπάιντεν ολοκληρώθηκε με την άφιξη του αμερικανού προέδρου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σέμισλ, όπως μετέδωσε η πολωνική τηλεόραση. Στις σχετικές εικόνες διακρίνεται ο Μπάιντεν να αποβιβάζεται από το τρένο και ακολούθως η οχηματοπομπή του αμερικανού προέδρου να αναχωρεί από τον σιδηροδρομικό σταθμό με προορισμό το αεροδρόμιο Ζέσουφ.

Εκεί τον περίμενε το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One για να τον μεταφέρει στην πρωτεύουσα Βαρσοβία.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.