Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μ.Ρούμπιν προς Λευκό Οίκο: Εξουδετερώστε την δυνατότητα κατασκευής τουρκικών UCAV- Οι Τούρκοι δημιουργούν χάος και μετά επωφελούνται

Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και την αμυντική βιομηχανία κατασκευής drones Στις 6 Ιανουαρίου 2023, ένα μεταγ...





Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και την αμυντική βιομηχανία κατασκευής drones

Στις 6 Ιανουαρίου 2023, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Γκόμα στο Κονγκό.

Στο αεροσκάφος αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν εξοπλισμός που ο τουρκικός στρατός προσπάθησε να παράσχει στον στρατό του Κονγκό, για να αντιμετωπίσει τις ανταρτικές ομάδες στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο εξοπλισμός περιελάμβανε επιθετικά drones που, σύμφωνα με τον Rashid Abdi του ινστιτούτου Sahan Research με έδρα το Ναϊρόμπι, θα μπορούσαν να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντα και να πυροδοτήσουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών Antony Ο Blinken εργάστηκε υπερωρίες για να κατευνάσει τις διαφωνίες μεταξύ τους.

Ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαίνεσε τη συνεργασία Τουρκίας-Ρουάντα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κιγκάλι λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, η επίσκεψή του ήταν ένα μέρος μιας πιο κακόβουλης τουρκικής στρατηγικής.
Όπως ένας εμπρηστής που επιδιώκει οικονομικό όφελος ως εθελοντής πυροσβέστης, η Τουρκία σηματοδοτεί την ικανότητά της να προκαλεί πολέμους και στη συνέχεια αναζητά είτε διπλωματική εύνοια είτε οικονομικό όφελος, προσφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό.
Αυτό είναι ένα μοτίβο που η Τουρκία έχει τελειοποιήσει καλά στη Λιβύη, εξάγοντας drones, κοροϊδεύει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, απειλεί τους αντιπάλους ( Ελλάδα) σε μια προσπάθεια να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά υποστήριξαν την παροχή από την Τουρκία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα πούλησε αντί να τα χαρίσει.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε την πώληση προς όφελος των δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας και της εικόνας της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Αυτό ήταν κυνικό από όλες τις απόψεις.

Πρώτον, το να γίνει η Ουκρανία η χώρα των Bayraktar TB2, απέσπασε την διεθνή προσοχή για τις ενέργειες της Τουρκίας αλλού.

Δεύτερον, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Ζελένσκυ ανέφερε ότι τα Bayraktar δεν είχαν τόσο καταλυτικό ρόλο όσο είχαν υποδείξει αρχικά οι Τούρκοι εκπρόσωποι και ο ελεγχόμενος από το κράτος τουρκικός Τύπος.

Η Λιβύη, ως ένα άλλο παράδειγμα ωστόσο, είναι ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της στρατηγικής της Τουρκίας με την χρήση drone, από την Ουκρανία.

Τον περασμένο χρόνο, η Άγκυρα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της βιομηχανία για να ενισχύσει τον Μοχάμεντ Φαρμάτζο, τον πρώην πρόεδρο της Σομαλίας και καλό πελάτη, καθώς βρισκόταν στο χείλος της ήττας.

Η Τουρκία συνέλαβε διπλωμάτες της Δυτικής και της Αφρικανικής Ένωσης που αναζητούσαν μια διπλωματική λύση απροσδόκητα, όταν εξήγαγε κρυφά drones στην κυβέρνηση του Φαρμάτζο.

Το ίδιο ίσχυε και στην Αιθιοπία, όπου τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνέβαλαν στην πολεμική προσπάθεια του πρωθυπουργού Abiy Ahmed στο Τίγκρευ, σε μια εποχή που η κυβέρνηση αντιστέκονταν σε μια διπλωματική λύση.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι καυχιούνται ότι τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέστρεψαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια αρμενικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης των Αζέρων το 2020 στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται τώρα στα οπλοστάσια τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Πακιστάν και στοχεύουν την Ινδία.

Ωστόσο, δεν φαίνεται ακόμη ότι αυτές οι ομάδες έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα drones πέρα από τα σύνορα στο ινδικό Κασμίρ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι περήφανοι για την αμυντική τους βιομηχανία, η οποία, πριν από ένα χρόνο, προέβλεπαν ότι θα είχε πωλήσεις 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το 2023 σημείο καμπής στην αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Ερντογάν στις 9 Ιανουαρίου 2023.

Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, προειδοποίησα ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν κοντόφθαλμη όταν συζητούσε για την παροχή drones στην Τουρκία, σε μια εποχή που η χώρα αυτή προσανατόλιζε ανοιχτά την αμυντική της βιομηχανία στην αντίστροφη μηχανική και την εξαγωγή των δικών της εκδόσεων drones.

Η Τουρκία επωφελήθηκε από την αμερικανική αφέλεια.


Είναι πλέον καιρός ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την αποσταθεροποίηση που αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές drones της Τουρκίας, και να επιβάλουν κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία.

Βεβαίως, έχουμε δει ορισμένες κυρώσεις να επιβάλλονται βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA) αφού ο Ερντογάν αποφάσισε να αγοράσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπονομεύουν την ασφάλεια, από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής μέχρι τον Καύκασο και από το Ινδικό Κασμίρ έως τη Λιβύη, για αυτό το Κογκρέσο θα πρέπει να συζητήσει όχι μόνο τα ελαττώματα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν να παράσχει αναβαθμισμένα F-16 στην Τουρκία, αλλά να επιβάλει κυρώσεις κατά της Baykar και άλλων τουρκικών εταιρειών, που είναι συνένοχοι στη στρατηγική του Ερντογάν να χρησιμοποιεί drones για να δημιουργήσει χάος και στη συνέχεια να επωφεληθεί από αυτό.

Ο Michael Rubin είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, όπου ειδικεύεται στο Ιράν, την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και είναι πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.