Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προκλητικό άρθρο του Spectator: Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει ποτέ τα Γλυπτά του Παρθενώνα αν τα πάρει πίσω

Το περιοδικό Spectator δημοσίευσε ένα άρθρο του Βρετανού ιστορικού με ινδικές ρίζες, Ζαρέερ Μασάνι, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά του ...





Το περιοδικό Spectator δημοσίευσε ένα άρθρο του Βρετανού ιστορικού με ινδικές ρίζες, Ζαρέερ Μασάνι, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «βρετανική πολιτιστική κληρονομιά» και δεν πρέπει να δοθούν πίσω στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στο spectator.co.uk, θεωρεί πως για τρεις λόγους η Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει πίσω τα αρχαία της. Πρώτον αναφέρει ότι δεν υπάρχει άμεση καταγωγή των σημερινών Ελλήνων από τους αρχαίους Έλληνες και δεύτερον πως δεν έγινε καμία διεκδίκηση όταν συστάθηκε το ελληνικό κράτος, το οποίο στις αρχές του ελέγχονταν από τις Μεγάλες Δυνάμεις και ειδικά τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Ο τρίτος λόγος όμως, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός με βάση τον ίδιο, είναι πως τα αρχαία αγοράστηκαν νόμιμα από τον Έλγιν με βάση όσα ίσχυαν μόνο στην εποχή του, ενώ αν δεν είχε γίνει η κλοπή, θεωρεί πως θα είχαν καταστραφεί στα χέρια των Ελλήνων.

«Όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αν τα πάρει, δεν θα τα δώσει ποτέ πίσω.

Ο ιστορικός που έχει προασπιστεί την κληρονομιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στο παρελθόν, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη «αποαποικιοιποίηση», δηλαδή την τάση οι κάποτε αποικιοκρατικές χώρες να επιστρέφουν τα αρχαία που είχαν κλέψει από αποικίες τους ή άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κλεμμένα αρχαία θεωρούνται βρετανική κληρονομιά και συνέχεια της βρετανικής ιστορίας και όχι των χωρών στις οποίες δημιουργήθηκαν, οπότε δεν πρέπει να επιστρέφονται κι έτσι χρησιμοποιεί ως παράδειγμα -όπως αναφέρει- το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.