Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δεν είναι μόνο ο Μενέντεζ... Γιατί το ρεπορτάζ του Politico θεωρεί δύσκολο να πάρει η Τουρκία F-16

Το Politico δημοσίευσε άρθρο για τη στάση του Γερουσιαστή και Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αν...

Το Politico δημοσίευσε άρθρο για τη στάση του Γερουσιαστή και Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αναφορικά με πρόταση για ενδεχόμενη πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Όπως δηλώνει ο κ. Μενέντεζ, δεσμεύεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα βελτιώσει το επίπεδο σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ακολούθως στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 αξίας 20 δισ. δολαρίων αμερικανικής κατασκευής στην Τουρκία και, ξεχωριστά, μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, μια εξέλιξη στην οποία αναφέρθηκε αρχικά η Wall Street Journal την Παρασκευή και αργότερα επιβεβαιώθηκε από άτομο το οποίο έχει γνώση των σχετικών συζητήσεων και μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου και ο γερουσιαστής Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, να τερματίσει τη μακρόχρονη αντίθεσή του για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα.

Όμως, σύμφωνα με ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ που συνέταξε το γραφείο του κ. Μενέντεζ και έλαβε εκ των προτέρων το Politico, ο γερουσιαστής είπε ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη.

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την Διοίκηση Biden πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», λέει ο Μενέντεζ, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το Διεθνές Δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά εντός της Τουρκίας και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το επίπεδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό -συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης- και αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», πρόσθεσε ο Μενέντεζ, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει την πώληση F-35 στην Ελλάδα.

Ένας γνώστης της κατάστασης είπε ότι ο Μενέντεζ, μόλις πρόσφατα, τον Δεκέμβριο, είπε στον Λευκό Οίκο ότι δεν επρόκειτο να υποστηρίξει αυτή τη μαζική πώληση.

Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι δεν σχολιάζουν πιθανές στρατιωτικές πωλήσεις μέχρι να ενημερωθεί επίσημα το Κογκρέσο.

Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από το εάν η Τουρκία επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση στην οποία η Άγκυρα αντιτίθεται από τότε που οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη πέρυσι.

Δεν είναι σαφές το εάν η Τουρκία ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τον κ. Μενέντεζ να άρει την αντίθεσή του για μια τέτοια συμφωνία, σημειώνεται.

Ένα άλλο άτομο που έχει γνώση περί της ενδεχόμενης πώλησης είπε ότι το State Department συζήτησε τη συμφωνία με τους νομοθέτες μόλις αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου σχετικά με το ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει.

Η προοπτική πώλησης μαχητικών στην Τουρκία έχει εκνευρίσει ορισμένους κορυφαίους νομοθέτες εντός του κόμματος του κ. Μπάιντεν, οι οποίοι λένε ότι ανησυχούν για την επιβράδυνση εκ μέρους της Άγκυρας της επέκτασης του ΝΑΤΟ, τις εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο και την στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό.

Η νομοθεσία σχετικά με την Άμυνα που εγκρίθηκε από τη Βουλή κατά το περασμένο καλοκαίρι περιελάμβανε μια διάταξη, η οποία υποστηριζόταν κυρίως από τους Δημοκρατικούς, για τον περιορισμό των πωλήσεων F-16 στην Τουρκία.

Η εν λόγω διάταξη αφαιρέθηκε και ένα νομοσχέδιο προϊόν συμβιβασμού έφτασε τελικά στο γραφείο του Μπάιντεν.

Και ενώ η Γερουσία δεν υιοθέτησε μια δική της διάταξη, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, καθώς και άλλοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν τις διόδους περί πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία, τονίζεται στο άρθρο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία περιμένουν έγκριση για να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ από τότε που υπέβαλαν επίσημη αίτηση, τον Μάιο του περασμένου έτους.

Η Τουρκία αμφισβήτησε την ένταξη αυτή, επικαλούμενη την άρνηση της Σουηδίας να εκδώσει τέσσερα άτομα που η Άγκυρα λέει ότι υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και ότι φιλοξενούσε Κούρδους που η Τουρκία θεωρούσε μέλη τρομοκρατικής ομάδας.

Η Τουρκία αναζητά εναλλακτικά μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ από το 2019, όταν και η Ουάσιγκτον απέβαλε την Άγκυρα από το πρόγραμμα για τα F-35, λόγω της αγοράς ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας, καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.