Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Nordic Monitor: Τούρκος κολλητός του Ερντογάν έγινε μεγιστάνας με τη δολοφονία Έλληνα!

  Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας έχτισε τον πλούτο του με τη δολοφονία ενός Έλληνα επιχειρηματία και τα λεηλατημένα περιουσ...

 



Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας έχτισε τον πλούτο του με τη δολοφονία ενός Έλληνα επιχειρηματία και τα λεηλατημένα περιουσιακά στοιχεία του θύματος, αναφέρει σε άρθρο του το Nordic Monitor.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

«Ο Yıldırım Demirören, γιος του εκλιπόντος επιχειρηματία Erdoğan Demirören και στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει χτίσει τον πλούτο του πάνω στα παράνομα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ενός επιχειρηματία της μειονοτικής ελληνικής κοινότητας που δολοφονήθηκε βάναυσα στην Τουρκία.


Τα εμπιστευτικά έγγραφα που ενέπλεκαν την οικογένεια του Demirören στη δολοφονία και την κλοπή των περιουσιακών στοιχείων ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά σε δικαστικό φάκελο το 2018 χάρη στις προσπάθειες του δημοσιογράφου Mehmet Baransu, ο οποίος κατέθεσε πώς κατάφερε να αποκτήσει τα απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών και κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τα δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Nordic Monitor δίνουν τις φρικτές λεπτομέρειες της δολοφονίας και της κλοπής σε ένα ανατριχιαστικό περιβάλλον που συνεχίστηκε ακόμη και μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις του όχλου στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν κρυφά από τις τουρκικές αρχές.

Ο Μπαρανσού, ένας εξέχων ερευνητής δημοσιογράφος που έβγαλε δεκάδες πρωτοσέλιδα που καθορίζουν την ατζέντα στην καριέρα του, φυλακίστηκε άδικα από τον Ερντογάν από τον Μάρτιο του 2015, στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής εκστρατείας για τη φίμωση των επικριτικών φωνών στον τουρκικό Τύπο και τον εκφοβισμό των ερευνητών δημοσιογράφων.

Το θύμα αυτού του τρομερού έπους ήταν ένας Έλληνας ονόματι Γιώργος Παπαδόπουλος (στα επίσημα αρχεία ήταν γνωστός ως Yorgi Papadopulo), ιδιοκτήτης της Arşimidis Müessesesi Otomobil Malzemesi Ticaret Türk Anonim Şirketi (Arşimidis), μιας εταιρείας εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Οι ρίζες του ήταν στη μικρή τουρκική επαρχία Niğde στην καρδιά της Ανατολίας, όπου ο πατέρας του Mina εργαζόταν ως αγρότης. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη όταν ο ίδιος ήταν 10 ετών και σπούδασε εκεί.

Άρχισε να εργάζεται για την Arşimidis, μια εταιρεία που πωλούσε ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ποδηλάτων, τη δεκαετία του 1930, έγινε με τον καιρό μέτοχος και τελικά ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά, ελληνικά και αραβικά. Παντρεύτηκε μια Ελληνίδα με το όνομα Αφροδίτη. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, αλλά κανένα δεν επέζησε.

Το ζευγάρι των πολυεκατομμυριούχων εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από προσώπου γης το 1963, σύμφωνα με έναν οικογενειακό γνωστό που συνέχισε επί δεκαετίες την αναζήτηση των ιχνών τους.



Τα αρχεία του εμπορικού μητρώου της εταιρείας που εξέτασε η Nordic Monitor δείχνουν ότι ο Γιώργος ήταν ζωντανός τουλάχιστον μέχρι το 1967, καθώς το όνομά του καταγράφηκε στα πρακτικά της εταιρείας, στις συνεδριάσεις και στις καταθέσεις.

Αυτά τα έγγραφα που υποβλήθηκαν για την υποστήριξη των καταστάσεων του εμπορικού μητρώου μπορεί κάλλιστα να ήταν παραποιημένα, καθώς ο Baransu ανακάλυψε αργότερα πολλές πλαστογραφίες στα έγγραφα της εταιρείας.

Μια κατάθεση που έγινε στις 31 Οκτωβρίου 1967 ανέφερε ότι ο Γιώργος είχε στείλει επιστολή από τη Γενεύη στις 20 Μαρτίου 1967 στην οποία ανέφερε ότι είχε παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος και είχε πουλήσει τις μετοχές του.

Ένας Τούρκος ονόματι Necdet Çobanlı, ο οποίος ήταν νομικός σύμβουλος του Yorgo, τον αντικατέστησε ως ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Στις 15 Απριλίου 1977 ο Erdoğan Demirören, αναπληρωτής του Çobanlı, ανέλαβε την εταιρεία σύμφωνα με τα αρχεία και ο Çobanlı παραιτήθηκε.

Τον Ιανουάριο του 2013 η εταιρεία διέκοψε τις δραστηριότητές της και συγχωνεύθηκε με την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Taksim Gayrimenkul Yatırımı ve Danışmanlık A.Ş., η οποία επίσης ανήκει και ελέγχεται από την οικογένεια Demirören».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.