Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Τον ήπιανε» στην Άγκυρα και έχουν νεύρα... «Ναυάγιο» Τσαβούσογλου για τα F-16 - «Κόκκινο πανί» ο Μενέντεζ

Εκνευρισμό στην Άγκυρα προκαλεί η άκαρπη, όπως εξελίχθηκε, συνάντηση που είχε χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσα...





Εκνευρισμό στην Άγκυρα προκαλεί η άκαρπη, όπως εξελίχθηκε, συνάντηση που είχε χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις επίσημες τοποθετήσεις μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ, πρόοδος ή συγκεκριμένη δέσμευση για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Άγκυρα, δεν υπήρξε. Έτσι, ο Τσαβούσογλου «αναλώθηκε» σε... γκρίνιες προς τις ΗΠΑ, ζητώντας να τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα -στη «σκιά» των πληροφοριών που θέλουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να προτίθεται να πουλήσει F-35 στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιχείρησε να αποσυνδέσει το ζήτημα του τουρκικού «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την υπόθεση των F-16. Ανέφερε σχετικά: «Όλοι δηλώνουν πως η επιτάχυνση της διαδικασίας της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει θετικές επιπτώσεις στο Κογκρέσο στο ζήτημα των F-16 κι ας μην έχουν καμία σχέση τα θέματα αυτά… Kι εμείς λέμε πως αυτά τα δύο θέματα δεν θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους».

Δεν υπάρχει «καμία σχέση» μεταξύ της απόφασης των ΗΠΑ για πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και των αιτήσεων ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δήλωσε από την πλευρά του, σήμερα, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ.

Ο Τσαβούσογλου, δε, δεν έκρυψε ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα.

«Τώρα ακούγεται μόνο η φωνή του Μενέντεζ, αλλά ίσως ακουστούν κι άλλες φωνές. Αν η διοίκηση των ΗΠΑ δείξει αποφασιστικότητα στις προσπάθειες παρεμπόδισης της πώλησης, το ζήτημα θα λυθεί. Η διοίκηση μην ρίχνει τις ευθύνες στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού. Όπως δεν δεχόμαστε να μας δέσουν χειροπόδαρα και δεν γίνονται δουλειές με τη λογική πως ''με την πώληση των F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους θα κάνουμε στην Τουρκία ό,τι θέλουμε''. Και εχθροί και φίλοι είδαν πως τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο» ανέφερε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.