Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το CNN για τον γερουσιαστή Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνει καμία προτεινόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN σε ανταπόκριση των Natasha Bertrand, Jennifer Hansler και Alex Marquardt από την Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι η κυβ...





Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN σε ανταπόκριση των Natasha Bertrand, Jennifer Hansler και Alex Marquardt από την Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Στάθμισε το τουρκικό αίτημα για τα αεροσκάφη για περισσότερο από ένα χρόνο, ανέφεραν στο CNN πηγές του Κογκρέσου που γνωρίζουν τις συζητήσεις. [..]

Δεν είναι σαφές πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλει επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο, όπως απαιτείται από το νόμο για ξένες στρατιωτικές πωλήσεις. Αλλά το βράδυ της Πέμπτης, η διοίκηση Biden έστειλε ανεπίσημες ειδοποιήσεις για την πιθανή πώληση στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ξεκινώντας τη διαδικασία εξέτασης της επιτροπής, ανέφεραν οι πηγές.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις συνήθως δίνουν στο Κογκρέσο άτυπη ειδοποίηση για τις προτεινόμενες πωλήσεις εβδομάδες πριν αναλάβουν επίσημη δράση.

Η διαδικασία άτυπης ειδοποίησης είναι μια κοινή πρακτική, κατά την οποία οι σχετικές επιτροπές παίρνουν τα ηνία σχετικά με τις προγραμματισμένες πωλήσεις, επιτρέποντας στην ηγεσία της επιτροπής να εγείρει ανησυχίες, να δώσει οδηγίες ή να βάλει το θέμα σε αναμονή.

Μόλις η κυβέρνηση ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την προβλεπόμενη πώληση, οι νομοθέτες έχουν στη συνέχεια 30 ημέρες για να μπλοκάρουν τη συμφωνία, κάτι που μπορούν να κάνουν περνώντας ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez) δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα εγκρίνει καμία προτεινόμενη πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, συνεχίζοντας τη μακροχρόνια αντίθεσή του στην παροχή όπλων στην Άγκυρα.

«Όπως έχω επανειλημμένα ξεκαθαρίσει, αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Biden πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», είπε ο Δημοκρατικός του Νιου Τζέρσεϊ.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδίδεται σε ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Τουρκία και εναντίον γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Ο Menendez έχει ασκήσει έντονη κριτική για τη στοχοποίηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων και τις απειλές για εισβολή στη βόρεια Συρία. Έχει επικρίνει την εγγύτητα της Άγκυρας με τη Μόσχα και προειδοποίησε τους Τούρκους να μην αγοράσουν άλλα πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.

Επιπλέον, ο Menendez κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη συμπεριφορά από χώρα του ΝΑΤΟ», σε δηλώσεις στην Αθήνα πέρυσι.

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό –μεταξύ άλλων με την απελευθέρωση δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης– και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», είπε ο Menendez.

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός του Νιου Τζέρσεϊ δήλωσε ότι χαιρετίζει «την είδηση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα».

«Αυτή η αμυντική ικανότητα δεν είναι μόνο κρίσιμη για τις προσπάθειες ενός αξιόπιστου συμμάχου του ΝΑΤΟ και διαρκούς εταίρου για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ενισχύει επίσης τις ικανότητες των δύο κρατών μας να υπερασπίζονται κοινές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της συλλογικής μας άμυνας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου», είπε την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρέπεμψε το CNN στο State Department για σχόλια.

«Ως πολιτική, το Υπουργείο δεν πρόκειται να σχολιάσει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές συστημάτων άμυνας έως ότου ενημερωθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department Vedant Patel, σε ενημέρωση την Παρασκευή.

«Αλλά αυτό που θα έλεγα είναι ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο ζωτικής σημασίας σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «μια ιστορία υποστήριξης των συστημάτων ασφαλείας τους».

ΠΗΓΗ: Δίκτυο CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.