Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το χρονοδιάγραμμα θωράκισης του Έβρου με τα γερμανικά «κουνάβια»–Τι γίνεται στα νησιά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

  Ο Ελληνικός Στρατός πρόκειται να παραλάβει συνολικά 100 ΤΟΜΑ Marder από την Γερμανία, ως αντιστάθμισμα για την αποστολή συνολικά 100 ΒΜΡ-...

 



Ο Ελληνικός Στρατός πρόκειται να παραλάβει συνολικά 100 ΤΟΜΑ Marder από την Γερμανία, ως αντιστάθμισμα για την αποστολή συνολικά 100 ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από τον Οκτώβριο, όπως πρώτοι είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr, τα πρώτα 10 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 (ή κουνάβια, όπως είναι το παρατσούκλι τους) εντάχθηκαν στο δυναμικό του Στρατού Ξηράς.

Το ΓΕΣ, σε απόλυτη συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το παράθυρο ευκαιρίας που εμφανίστηκε για την ανταλλαγή των ανατολικής προέλευσης ΒΜΡ-1 με τα γερμανικής κατασκευής MARDER κι έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες ελληνοποίησης των υπερπολύτιμων ΤΟΜΑ, που πλέον αποτελούν την σκιά των LEO 2HEL.

Σε ότι αφορά τις παραδόσεις – παραλαβές, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει παραδώσει στην Ουκρανία 40 ΒΜΡ-1 κι έχει λάβει 10. Καθυστερήσεις, που οφείλονται στην γερμανική εταιρεία Rheinmentall, που έχει τα μεταχειρισμένα οχήματα και προχωρά στις εργασίες αποκατάστασής τους για να παραδοθούν, φαίνεται ότι σταδιακά ξεπερνιόνται και πλέον το πρόγραμμα μπαίνει σε τροχιά ομαλοποίησης.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα να παραληφθούν τα επόμενα 30 Marder. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αποστολή επιπλέον 20 ΒΜΡ από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, με το πρόγραμμα παράδοσης του συνόλου των ΒΜΡ και παραλαβής των Marder να ολοκληρώνεται – εκτός απροόπτου – ως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ήδη, τα στελέχη του Στρατού Ξηράς εκπαιδεύονται συνεχώς με τα πρώτα 10 Marder παρουσία Γερμανών στρατιωτικών, με τα πληρώματα αλλά και τους τεχνικούς υποστήριξης να λαμβάνουν το μέγιστο ποσοστό εξοικείωσης.




Άλλωστε, τα νεοαποκτηθέντα ΤΟΜΑ μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία με τα LEOPARD. Πρόκειται στην ουσία για την γερμανική έκδοση ενός ΤΟΜΑ, που όμως ταιριάζει γάντι στον Ελληνικό Στρατό, αφού ήδη διαθέτει 4 εκδόσεις αρμάτων μάχης LEOPARD και οι τεχνικοί είναι οικείοι με την γερμανική φιλοσοφία, δεδομένου μάλιστα ότι φέρουν αρκετά κοινά μηχανικά στοιχεία με τα LEOPARD 1.

Ο ισχυρός τους κινητήρας, απόδοσης 600 ίππων θα δώσει – επιτέλους – την δυνατότητα να φτιαχτεί ένας συμπαγής στόλος ΤΟΜΑ που θα μπορούν να ακολουθήσουν τους «διαόλους» των αρμάτων μάχης, τα LEO2HEL, ενώ οι 33 τόνοι βάρους (εν αντιθέσει με τους 13 που ζυγίζει ένα ΒΜΡ) εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια από εχθρικές ενέργειες στους επιβαίνοντες.

Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή των Marder, υπάρχει η προαίρεση για την απόσυρση επιπλέον 100 ΒΜΡ και την παραλαβή αντίστοιχου αριθμού γερμανικών ΤΟΜΑ.

Σε ότι αφορά την θωράκιση των νησιών, ήδη εκεί έχουν αντικατασταθεί τα αποσυρθέντα BMP τόσο με τα νεοαποκτηθέντα Μ1117 από το απόθεμα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, όσο και από τα Μ113, τα οποία έχουν αρχίσει κι απελευθερώνονται από τον Έβρο λόγω της έλευσης αφενός των MARDER κι αφετέρου των Μ1117. Άλλωστε, όπως είχαν επισημάνει στρατιωτικοί κύκλοι στο enikos.gr, ο λόγος για τον οποίο υπήρχαν τα BMP-1 στα νησιά ήταν γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα Μ1113 για να σταλούν. Συνεπώς, τα ΒΜΡ-1 ήταν μία λύση ανάγκης κι όχι η ενδεδειγμένη.

Επιπλέον, το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης, με τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν τραβηγμένες από UAV με την εκφόρτωση των Μ1117 σε ελληνικά νησιά δείχνει πόσο σημαντική προσθήκη αποτελούν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.