Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Λιβύη: Το Διοικητικό Δικαστήριο στην Τρίπολη ανέστειλε τη «συμφωνία» με την Τουρκία για έρευνες υδρογονανθράκων

Η λιβυκή Δικαιοσύνη ανέστειλε την έκνομη συμφωνία της Τουρκίας με την ανυπόστατη-μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης (GNU) για έρευνες υδρογο...





Η λιβυκή Δικαιοσύνη ανέστειλε την έκνομη συμφωνία της Τουρκίας με την ανυπόστατη-μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης (GNU) για έρευνες υδρογονανθράκων στην έρημο και στο λιβυκό Πέλαγος.

Η απόφαση αυτή λέγεται ότι αφορά αρνητικά και τα ψευδομνημόνια Τουρκίας-Τρίπολης για την έκνομη, ανυπόστατη και παράλογη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ τους.
Την είδηση μεταδίδουν ειδησεογραφικοί λογαριασμοί στο Twitter:

«Το δικαστήριο της Τρίπολης αποφάνθηκε υπέρ της αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εξερεύνηση ενέργειας», αναφέρει ο λογαριασμός της ιστοσελίδας Libya Review.

«Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στην Τρίπολη να αναστείλει τη “συμφωνία συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες” μεταξύ Τουρκίας και GNU έχει σημαντικές επιπτώσεις στις συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης/συνεργασίας (και) στον τομέα της ασφάλειας», σχολιάζει ο Μοχάμεντ Ελτζάρχ.

H απόφαση εκδόθηκε μετά την προσφυγή πέντε Λίβυων δικηγόρων που υπέβαλαν διοικητική έφεση για τη συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις δικαστικής πηγής για το πρότυπο, το δικαστήριο στήριξε την απόφασή του στο ψήφισμα του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου αριθ. 44 του 2013.

Η απόφαση αυτή ορίζει ότι «απαγορεύεται στην προσωρινή κυβέρνηση να υπογράφει συμφωνίες που περιορίζουν την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης στο έδαφός του, καθώς και συμφωνίες για οριοθέτηση συνόρων ή εκμετάλλευση φυσικών στρατηγικών πόρων».

Επειδή το Εθνικό Κογκρέσο ήταν η νομοθετική Αρχή της Λιβύης όταν εκδόθηκε αυτή η απόφαση, με τη μεταφορά της νομοθετικής εξουσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν ακυρώθηκε η απόφαση του προαναφερθέντος Εθνικού Κογκρέσου, η ισχύουσα νομοθεσία άνοιξε το δρόμο για την απόφαση ότι δεν επιτρέπεται η υπογραφή νέων συμφωνιών διεθνούς χαρακτήρα για οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι βάσει αυτή της απόφασης δεν ισχύουν και οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με την Τουρκία το 2019 και υπόκεινται σε εκδίκαση μέσω της λιβυκής Δικαιοσύνης [ΠΗΓΗ].

Ο δημοσιογράφος Αμπντουλακαντέρ Άσαντ έγραψε ότι, «Δικαστήριο στην Τρίπολη αποφάσισε την αναστολή του μνημονίου Λιβύης – Τουρκίας υδρογονανθράκων και ναυτιλίας που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2022.

»Οι πιθανές δραστηριότητες του μνημονίου συμφωνίας παγώνουν μέχρι να επιλυθούν οι λόγοι αναστολής».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.