Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έβρος: «Έτσι καταφέραμε να την βρούμε», λέει ο δημοσιογράφος που εντόπισε την Μπαϊντά στη Γερμανία

   Ο δημοσιογράφος της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) που εντόπισε την «εκπρόσωπο» των 38 μεταναστών στον Έβρο, Μπαϊντά, η...

  



Ο δημοσιογράφος της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) που εντόπισε την «εκπρόσωπο» των 38 μεταναστών στον Έβρο, Μπαϊντά, η οποία βρίσκεται- σύμφωνα με αναφορές- πλέον στη Γερμανία, μίλησε για τη γνωριμία του μαζί της αλλά και τις ερωτήσεις που της έθεσε.

Ο Φόρεστ Ρότζερς, ρεπόρτερ-ερευνητής στη ΝΖΖ, μίλησε στον Alpha και αποκάλυψε ότι η γυναίκα ζούσε εκεί από το 2021, κάνοντας μάλιστα την influencer, πριν ξαφνικά βρεθεί να παριστάνει την παγιδευμένη σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο, σε μια υπόθεση η οποία έγινε γνωστή στα διεθνή ΜΜΕ για τον δήθεν θάνατο της «μικρής Μαρίας» η οποία δεν υπήρξε ποτέ.

«Καταφέραμε να εντοπίσουμε τη γυναίκα στη Γερμανία και επιχειρήσαμε να της κάνουμε ερωτήσεις. Βεβαίως εκείνη δεν αισθανόταν άνετα να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή μας. Εμείς αναρωτιόμασταν το εξής: Αν αυτό το άτομο πράγματι ζει στη Γερμανία ή είναι πρόσφυγας στη Γερμανία, γιατί να περάσει τα σύνορα, γιατί να επιλέξει αυτή τη διαδρομή για να πάει στην Ελλάδα επιστρέφοντας στη Γερμανία. Αν υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα πρόβλημα να πει τι έχει συμβεί» ανέφερε αρχικά.

Παράλλλα, ο δημοσιογράφος πρόσθεσε: «Μας είπε ότι ''θέλω να προχωρήσω τη ζωή μου γιατι βίωσα μια πολύ δύσκολη περίοδο''. Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να ρωτήσω τουλάχιστον για τη γιαγιά της και την υγεία της. Διότι είχε αναφέρει στην έκκλησή της για βοήθεια, ότι βρισκόταν εκεί με την 70χρονη γιαγιά της. Για αυτό τη ρώτησα: ''Πώς είναι η γιαγιά σου;''. Αυτό που ουσιαστικά μου απάντησε είναι πως η γιαγιά της δεν είναι στην Ελλάδα. Μας άνοιξε την πόρτα, ήμασταν πολύ ευγενικοί, ήταν πολύ ευγενική, ωστόσο έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα».

«Όμως, θεωρώ πως αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει. Το αν ζούσε στη Γερμανία πριν από το περιστατικό, δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει 100%. Διότι μπορείς να αλλάζεις διαρκώς την τοποθεσία σου όταν κάνεις αναρτήσες στα κοινωνικά δίκτυα. Μιλήσαμε με ανθρώπους στο χωριό όπου μένει. Ορισμένοι τη γνώριζαν για κάποιο διάστημα, άλλοι μόλις την είχαν γνωρίσει. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα λοιπόν, ακόμα που θέλουν απάντηση» κατέληξε ο ρεπόρτερ-ερευνητής στη ΝΖΖ Φόρεστ Ρότζερς.

Το ρεπορτάζ της ελβετικής ΝΖΖ για την influencer Μπαϊντά που ζει στη Γερμανία

Το εκτενές ρεπορτάζ μιλά για την Μπαϊντά η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε εντοπιστεί, μέσα από τις αναρτήσεις της στο Instagram να βρίσκεται στη Γερμανία, ακόμη κι αν δεν είχε λάβει νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγει από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία και την εντόπισε, η Μπαιντά, δεν εμφανίζεται πλέον να θέλει να μιλήσει για τα όσα έζησε στον Έβρο. «Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή στιγμή», λέει. «Τώρα θέλω να ξεκινήσω μια νέα ζωή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Baidaa S. επισκέπτεται κάθε Σαββατοκύριακο το σύζυγό της, ο οποίος ζει σε μια ήσυχη περιοχή με κατοικίες στην επαρχία του Παλατινάτου. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η 27χρονη δεν θέλει να μιλήσει στα ΜΜΕ. Διότι η Baidaa S. είναι η κεντρική φιγούρα σε ένα σκάνδαλο στα ΜΜΕ, το οποίο θέτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε θέση απολογούμενου», αναφέρει το ρεπορτάζ.


Το πώς ακριβώς η Baidaa S. –η οποία ονομάζεται και Beida ή Baida- ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση παραμένει ασαφές. Το σίγουρο είναι ότι η νεαρή από τη Συρία εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια ως συγγραφέας και influencer. Σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια, γεννήθηκε στη Rakka το 1995 και έχει συγγράψει ήδη έξι βιβλία. Σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Instagram και το Tiktok, δημοσιεύει ρήσεις που εκπέμπουν ευσέβεια για τον Αλλάχ, αναφέρει γνωμικά και μοιράζεται φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, συχνά από την Τουρκία και τη Γερμανία.

Τον Μάρτιο του 2021, για παράδειγμα, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram μιας γυναίκας που κρατά ένα φλιτζάνι καφέ και διαβάζει ένα βιβλίο, τα πόδια της είναι καλυμμένα με ένα χνουδωτό ύφασμα. Ως τοποθεσία δίδεται η «Γερμανία». (σ.σ. η Μπαιντά φαίνεται να έχει πλέον κλείσει το προφίλ της στο Instagram).

Σύμφωνα με άλλες δημοσιεύσεις της, η Baidaa S. είχε βρεθεί εκείνη τη χρονιά και στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα μέρη στην Τουρκία. Οργανώσεις Σύρων εξόριστων αναφέρθηκαν σε αυτήν το 2019, ενώ το 2018 έγραψε ένα άρθρο με θέμα την προδοσία στην εφημερίδα Al Watan Voice. Ένα βιβλιοπωλείο στο Safak της Τουρκίας προωθούσε το 2021 το τελευταίο της βιβλίο στο Facebook. Στη δημοσίευση εμφανίζεται να το κρατά περήφανα ποζάροντας στην κάμερα, το πρόσωπό της είναι προσεκτικά μακιγιαρισμένο, τα μαλλιά της καλυμμένα με ένα χιτζάμπ. Στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι γραμμένος ο τίτλος «Η ανοησία της καρδιάς».

Ο Έβρος

Η Μπαιντά εμφανίστηκε ξαφνικά στα διεθνή ΜΜΕ τον Αύγουστο του 2022. Ωστόσο, όχι ως κοσμοπολίτισσα influencer, αλλά ως απελπισμένη εκπρόσωπος μιας ομάδας 38 ατόμων, κατά βάση Σύρων προσφύγων, εγκλωβισμένη στην ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή. «Η Baidaa S. και άλλοι πρόσφυγες παραμένουν εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι σε ένα νησί του συνοριακού ποταμού Έβρου», έγραφε το Spiegel στις 10 Αυγούστου. Στην εικόνα που συνόδευε το άρθρο, η γυναίκα από τη Συρία φορά ένα φτωχό μπλε χιτζάμπ και κοιτάζει την κάμερα με πρησμένα μάτια και χωρίς μακιγιάζ. Πίσω της υπάρχουν άνδρες, γυναίκες και μερικά παιδιά καθισμένα σε ένα καταξεραμένο λιβάδι. Ο τίτλος του άρθρου του Spiegel είναι: «Η 5χρονη Μαρία χάνει τη ζωή της στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Είναι η αφετηρία μιας διεθνούς εκστρατείας κατά της Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ. Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με το Spiegel, τον Guardian, το Channel 4 και άλλα ΜΜΕ, μεταφέρθηκαν στα σύνορα από τις τουρκικές Αρχές, αλλά οι Έλληνες συνοριοφύλακες του απέτρεπαν από το να διασχίσουν τα σύνορα της ΕΕ χρησιμοποιώντας βία. Με αυτά τα Pushbacks, συνέχιζε το άρθρο, η Ελλάδα παραβίαζε για ακόμα μια φορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ακόμη χειρότερα, στην προκειμένη περίπτωση μια κοπέλα ονόματι Μαρία έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού, επειδή οι Αρχές της ΕΕ απέτυχαν να παράσχουν βοήθεια, υποστηριζόταν στο δημοσίευμα. Αν δεν επέμβουν, ένα άλλο κορίτσι κινδυνεύει να πεθάνει. Το Spiegel έκανε λόγο για «έγκλημα ολόκληρης της Ευρώπης», η οποία δείχνει μέσα από αυτό το παράδειγμα το πώς θυσιάζονται οι αξίες στα σύνορά της.

Η εκστρατεία στα ΜΜΕ που ξεκίνησε το SPIEGEL στις 10 Αυγούστου εναντίον της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης αφορά έναν τομέα, στον οποίο όλες οι πλευρές καταφεύγουν σε τεχνάσματα, συγκαλύψεις και ψέματα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τακτικά την Ελλάδα με πόλεμο, χρησιμοποιεί δε τα εκατομμύρια μεταναστών και Σύρων προσφύγων, ορισμένοι από τους οποίους ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, ως μοχλό πίεσης εναντίον της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία από διασώστες, οι διακινητές επανειλημμένα σκηνοθετούν επείγουσες καταστάσεις, προκειμένου να πείσουν τις Αρχές να επέμβουν, για παράδειγμα μωρά που υποτίθεται ότι είναι άρρωστα αλλά στην πραγματικότητα είναι υγιή. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.